Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Barszcz czerwony inaczej

Tekst i foto gosia 05-02-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty30 min.?

Składniki:

- 3 kiełbasy polskie,
- 3-4 jajka na twardo,
- 2 ząbki czosnku,
- 1-2 łyżki majeranku,
- 1 karton barszczu czerwonego.

Jak przyrządzić:

W 2 litrach wody ugotować kiełbasę polską. Kiełbasę po ugotowaniu wyjąć z wody i pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę. Wodę od gotowania kiełbasy zagrzać, czosnek utrzeć z majerankiem, dodać do wody. Wodę odstawić z ognia, wlać litrowy barszcz z kartona. Do bulionówek lub misek nałożyć po trochu kiełbasy i jajek zalać barszczem.

Uwagi:

Barszczu nie gotować bo straci kolor.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 23.07.2004 Ania

Sprawdze juz dzis, tylko musze przerobic ilosc na 150 osob,

skomentuje po weekendzie

Zgłoś 01.03.2005 Henio

Jajka. Po co te jajka w zupie np. szczawiowej lub czerwonym barszczyku czy tez w bai?ych barszczach, a takze w ?urku. Sens jest tylko w szczawiowej, która zawiera kwas szczawiowy, a on jest sk?a... Pokaż więcej

Jajka. Po co te jajka w zupie np. szczawiowej lub czerwonym barszczyku czy tez w bai?ych barszczach, a takze w ?urku. Sens jest tylko w szczawiowej, która zawiera kwas szczawiowy, a on jest sk?adnikiem jednego rodzaju (jest i drugi) kamieni nerkowych. Skladnik ten to szczawian wapnia. A, wi?c jajko podawane od wieków w tej zupie ma za zadanie zwiaza? z bia?kiem jaja ten kwas. Wtedy zupka nie jest ...trucizn?. W buraczkach czerwonych znajduje sie takze pewna ilo?? tego kwasu.

Kroi? jajek nie trzeba. Wystarcz? dwie po?ówki na jedno danie.

Dodam, ?e duzo kwasu szczawiowego znaduje sie w ...rabarbarze. A, wi?c uwaga na kompot i ciasta z rabarbarem. Byle z umiarem.

Smacznego!

Zgłoś 06.03.2006 najax

byś sie postarała coś wy myślić pożądnego proszek to dobry jest dla LAIKóW

Zgłoś 08.01.2007 zabka

jajko dodaje sie tez dla smaku!!!!!