Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Barszcz grabnicki

Tekst i foto grabniczanka 17-11-2008

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
-----

Składniki:

Korpus z gęsi 1/4 lub szponder, buraczki czerw 1 kg, buraczki ze słoika wiórki np. z biedronki, włoszczyzna-wiórki, czosnek, papryka czuszka 2 szt lub szczypta ostrej, śmietana wiejska /czyli od baby ze wsi a nie ze sklepu /ja daje 2 łyżki stołowe na talerz 4l wody, plaster cytryny bez skóry, kromka chleba oliwa z oliwek a najlepiej to po prostu ideał - olej z rynku lniany lub rzepakowy zimno tłoczony.

Jak przyrządzić:

Gotujemy wywar z burakami pokrojonymi w słupki i cytrynę jak już miękkie część buraków odejmujemy np 2/3 dodajemy włoszczyznę, np. z worka mrożona 1/2 -1/4 op., oraz wiórki ze słoika gotujemy jeszcze troszkę na koniec dodajemy czosnek i troszkę cukru. Do oleju dodajemy troszkę czosnku i robimy grzanki potem kroimy je w kostkę i do talerza.

Uwagi:

Zupa jest dobra jeśli jest lekko gęsta w miarę tłusta /nie bać sie tłuszczu a raczej zup z proszku jak większość to robi /ostra - można troszkę dosłodzić i jest dużo śmietany/ mam na myśli śmietanę, a nie coś co w sklepie jest i pisze na tym śmietana. Jeśli nie masz dostępu do podanych bazowych składników to nie korzystaj z tego przepisu bo to po prostu wyjdzie zupełnie co innego. Wskazane dodatki w/g własnych upodobań np. ser parmezan, jajko.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 17.06.2013 gość

This insight's just the way to kick life into this deatbe.

Zgłoś 17.06.2013 gość

This post has hepeld me think things through