Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Barszcz ukraiński

Tekst i foto martaaa 05-05-2009

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4-prosty90 min.-

Składniki:

1 duża cebula, 1 duża marchew, połowę małej kapusty czerwonej, 250 g ugotowanych startych buraczków, puszka czerwonej fasoli, kości na wywar, smalec, parę ziemniaków, śmietana, sól, pieprz.

Jak przyrządzić:

Ugotować wywar mięsny (po wyparowaniu części wody ma być go ok 1,5 litra). Cebulę i kapustę pokroić w piórka, marchew zetrzeć na tarce. Na ok. łyżce smalcu smażyć najpierw parę minut cebulę, dodać marchew i chwilę smażyć, po czym dodać kapustę i na końcu buraczki. Wszystko razem smażyć ok 5, 10 minut. Następnie zawartość patelni przełożyć do garnka z wywarem i dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Zupa ma być gęsta. Gotować aż ziemniaki zmiękną. Na sam koniec dodać fasolkę z puszki i jeszcze chwilkę gotować. Przyprawić solą i pieprzem. Kiedy zupa będzie już w talerzu dopiero dodać do niej łyżkę śmietany. Smacznego!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 19.06.2013 gość

This forum needed sahikng up and you've just done that. Great post!