Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Befsztyki z ananasem

Tekst i foto Leonard 29-11-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
420 złśredni8 min.?

Składniki:

- rostbef - 80dag,
- pieczywo tostowe,
- puszka ananasów (plastry),
- smalec - 1/4 kostki,
- oliwa z oliwek - 1/2 szklanki,
- sos sojowy - 2 łyżki,
- masło - 5dag,
- czosnek - 4 ząbki,
- grubo mielony pieprz,
- kieliszek wódki lub octu,
- sól - 3/4 łyżeczki.

Jak przyrządzić:

Rostbef opsypujemy obficie grubo zmielonym pieprzem,dodajemy sos sojowy, oliwę z oliwek i kieliszek wódki lub łyżkę octu. Robimy lekki masaż i odstawiamy na 24h do lodówki. W ten sam dzień możemy zrobić masło czosnkowe. Wyciskamy przez praskę 4 ząbki czosnku, rozcieramy to z 3/4 łyżeczki soli na jednolitą papkę, mieszamy to z masłem. Formujemy, zawijamy w folie i wkładamy do zamrażalnika. Resztę potrawy robimy na 15min przed tym, kiedy chcemy ja podać. Potrzebne są dwie patelnie, toster lub piekarnik elektryczny i najlepiej dwie osoby (niekoniecznie jeżeli ktoś jest zwinny). Wszystko robimy prawie jednocześnie, najpierw smażymy ananasy (8 min.), na drugiej patelni roztapiamy smalec (bardzo duży ogień), wrzucamy rostbef i smażymy od 3 do 4 min. z kazdej strony(nie polecam dłużej) grzanki też muszą być już gotowe. Befsztyki podajemy na grzankach, posmarowane obustronnie masłem czosnkowym i na to kładziemy smażone ananasy. Danie to nadaje się raczej na wieczorną kolację, niż na obiad. Rostbef można zastąpić polędwicą wołową, ale danie wyjdzie o 100% drożej.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 02.12.2003 Tolek

to te ananasy smażymy same tak prosto z puszki? Po wyeliminowaniu składników ze spisu zostaje, ze smażymy go na oliwie z oliwek...?

Zgłoś 17.12.2003 Leonard

tak,ananasy smażymy prosto z puszki na rozgrzanej oliwie

Zgłoś 20.01.2005 Kasia

Czy befsztyk zawsze robi się z rostbefu? czy to jest poprostu usmażone mięso? czy ten ocet ma nadać miękkości mięsu? bo ja kiedyś smażyłam płat wołowiny bez marynaty i mi wyszła podeszwa z tego.... Pokaż więcej

Czy befsztyk zawsze robi się z rostbefu? czy to jest poprostu usmażone mięso? czy ten ocet ma nadać miękkości mięsu? bo ja kiedyś smażyłam płat wołowiny bez marynaty i mi wyszła podeszwa z tego... :)

zasypałam pytaniami i pozdrawiam :)

Zgłoś 23.05.2005 Leonard

Nie każda wolowina nadaje się na befsztyk,najlepsza jest polędwica wołowa ale jest droga a rostbef jest dużo tańszy i nadaje się do krótkiego smażenia.Alkohol w połączeniu z oliwą kryszy mięso :... Pokaż więcej

Nie każda wolowina nadaje się na befsztyk,najlepsza jest polędwica wołowa ale jest droga a rostbef jest dużo tańszy i nadaje się do krótkiego smażenia.Alkohol w połączeniu z oliwą kryszy mięso :)

Zgłoś 26.02.2007 Madziula

Mam pytanko czy sa jeszcze jakieś sposoby na skruszenie mięska bo mam w diecie befsztyki ale nie można uzywać alkoholu ?

Zgłoś 18.01.2008 artur

alkohol z wódki/octu nei przetrwa do końca przyrządzania więc śmiało.

Zgłoś 09.08.2016 goÅÄ

Fq8QRu zvpzgzzlwwau, [url=http://pigpsrdvlwcz.com/]pigpsrdvlwcz[/url], [link=http://shovtolzxsdn.com/]shovtolzxsdn[/link], http://wukcwqjywvcb.com/