Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Bekon rządzi:)

Tekst i foto Martana 21-03-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
1? złprosty? min.duza

Składniki:

kromka ciemnego, tostowego chleba,
twaróg trzykrotnie mielony, niesolony
kawałek średnio przerośniętego bekonu

Jak przyrządzić:

Tost opiekamy w tosterze, bardzo krótko, tak aby tylko skórka zrobiła się chrupiąca, smarujemy twarogiem. Kanapka może poczekać (zakładamy, że jej nikt nie podwędzi, jak się na chwilę odwrócimy).
Bekon kroimy w cienkie paseczki, objętość powinna być na jedną kanapkę, czyli garstka, może półtorej.
Bekon smażymy na malutkim ogniu długo, często mieszając, aż tłuszcz się wytopi, a mięso będzie rumiane i wspaniale pachnące.
Plasterki bekonu kładziemy na kanapkę i już!

Potrzebne przybory:

Jak ja nie lubię tego okienka - patelnia i osoba gotująca, toster też się przyda.

Jak podawać?

Na talerzu i na ciepło, sałata lodowa obok mile widziana.

Uwagi:

Obowiązkowo do tego musi być ogórek kiszony, który łamie swoją kwaskowatością delikatność kanapki.

Czas przygotowania:

Oj, czas zależy od jakości bekonu.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 23.03.2006 Martana

Zapomnialam dodac, ze caly wytopiony tluszcz z bekonu mozeny zamiast wyrzucac - wykorzystac jako smaczek do zupy albo usmazyc na nim cebule - inwencja w waszych rekach.

Zgłoś 07.05.2006 ktos życzliwy

Ależ Ty Martana jesteś przemądrzała ;P Już kilka razy widziałam, jak się wymądrzasz... jakbyś wszystkim rozumki pozjadała !!! Pozdrawiam hihihi.

Zgłoś 07.05.2006 :-)

Przerośnięty bekon...hmm. Poza tym ja mieszkam na wsi i u mnie nie ma chleba tostopwego, a tym bardziej ciemnego!!! Ha!

Zgłoś 07.05.2006 Uu...

Jak to? Mam mielić 3 razy razy ser? Hahahaha! Nie chce mi się...

Zgłoś 07.05.2006 :-)

Możesz mi ewentualnie podesłać ten ciemny chlebuś?

Zgłoś 08.05.2006 Martana

Hihi, ale wy jestescie... Ciemny chleb moze byc nie tostowy ale zwykly, jak ktos lubi bialy to moze byc bialy, nie robcie scen a co do trzykrotnego mielenia to - autorze jednego z komentarzy - z... Pokaż więcej

Hihi, ale wy jestescie... Ciemny chleb moze byc nie tostowy ale zwykly, jak ktos lubi bialy to moze byc bialy, nie robcie scen a co do trzykrotnego mielenia to - autorze jednego z komentarzy - zemla ci go w fabryce, potem zapakuja w folie albo pudelko i wrzuca na polke w twoim lokalnym sklepie. No, to tyle.

PS - przemadrzalym jest ktos kto udaje, ze wie a tak naprawde nic nie wie, ja niestety wiem:(

Zgłoś 08.05.2006 kas

To może być pyszne, wypróbuję.

Zgłoś 08.05.2006 dorka

Ja bardzo lubie przepisy Martany. Tak trzymac!

Zgłoś 03.03.2007 What the f***

Ojjj Martana, wiekszosc ludzi zna ten przepis. Myslalas ze jak napiszesz twarog trzykrotnie zmielony to zrobi sie z tego super przepis?? haha

Zgłoś 11.10.2007 PRAWDZIWA Martana!!!

Coś Wam powiem Króliczki - przepisy na kanapki zawsze będą do siebie podobne i nie ma co się pieklić w tym temacie, szkoda czasu.

Witam Was ponownie Netowe Kuchciki, wrociłam i mam w nosi... Pokaż więcej

Coś Wam powiem Króliczki - przepisy na kanapki zawsze będą do siebie podobne i nie ma co się pieklić w tym temacie, szkoda czasu.

Witam Was ponownie Netowe Kuchciki, wrociłam i mam w nosie smutasów i krytyków - od moich potraw jeszcze nikt nie umarł.

P.S. - dzięki Taroti i szczerze odbijam piłeczkę - też cenię Twoje przepisy i komentarze.

Zgłoś 09.10.2007 Taroti

Do What...coś tam (swoją drogą, co to za pompatyczny i snobistyczny nick! :) ) - ja na przykład tego przepisu nie znałam, więc się cieszę, że Martana go wpisała! Tak trzymać Martanko - pozdrowie... Pokaż więcej

Do What...coś tam (swoją drogą, co to za pompatyczny i snobistyczny nick! :) ) - ja na przykład tego przepisu nie znałam, więc się cieszę, że Martana go wpisała! Tak trzymać Martanko - pozdrowienia :)