Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Biała kiełbasa a la Franciszek

Tekst i foto Tomasz 15-03-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty60 min.?

Składniki:

- biała kiełbasa 1 kg
- dwie cebule
- ogórki kiszone 6 szt. średnie
- słoik przecieru pomidorowego 150 g
- liść bobkowy, majeranek, pieprz 5 ziarenek, bazylia i inne zioła

Jak przyrządzić:

Białą kiełbasę gotujemy nie więcej niż 15 min. Końce muszą być zawiązane. Nie dopuścić do popękania kiełbasy.
Dwie cebule kroimy w plasterki (półplasterki) i szklimy na minimalnej ilości oliwy. Kiełbasę układamy na cebuli (wskazany garnek). Ogórki kiszone kroimy w plasterki i przykrywamy nimi kiełbasę. Na wszystko wylewamy przecier. Dodajemy duże ilości majeranku, dwa liście bobkowe, pieprz, bazylię i inne zioła w/g uznania. Po 15 minutach gotowania na średnim ogniu nakłuwamy widelcem kiełbasę by wypłynął "sok". Po kolejnych 15 minutach wyjmujemy kiełbasę i kroimy na kawałki dwu-trzycentymetrowe. Kiełbasa wraca do garnka, całość mieszamy i gotujemy jeszcze około 30 min.

Uwagi:

Smak potrawy zależy od jakości kiełbasy (różnie to bywa) i ogórków kiszonych. Ziół nie żałować.

Czas przygotowania:

Po kolejnych podgrzaniach kiełbasa jest coraz lepsza.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 17.01.2006 Mela

zrobilam i nie wyszlo cebula zaczela sie przypalac dolewalam wody ale i tak niedobre w przepisie za duzo przecieru nie smakowalo mi byc moze cos sknocilam pozdrowienia

Zgłoś 27.01.2007 Krzycho

Uważam, że czas gotowania jest zbyt długi... Kiełbasę mamy ugotowaną, cebulę podsmażoną - wygląda mi, że to z powodu ogórków kiszonych. Może lepiej je poddusić na oliwie z masłem i dodać do wszy... Pokaż więcej

Uważam, że czas gotowania jest zbyt długi... Kiełbasę mamy ugotowaną, cebulę podsmażoną - wygląda mi, że to z powodu ogórków kiszonych. Może lepiej je poddusić na oliwie z masłem i dodać do wszystkiego i razem poddusić z 5 min?