Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Białe kiełbaski w cebuli

Tekst i foto Taroti 03-03-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?10 złprosty120 min.dużo

Składniki:

- białe kiełbaski surowe (najlepiej cieniutkie) - 1 kg,
- cebula - 1 kg,
- łyżka margaryny,
- sól, pieprz.

Jak przyrządzić:

Obrana cebulę kroimy w plasterki - niezbyt cienkie
w brytfance lub garnku układamy warstwami na rozpuszczonej margarynie - cebulę i kiełbaski, podlewamy łyżką wody; dusimy do momentu, aż sos odparuje prawie całkiem, a cebula przyjmie lekko złocisty kolor; na pół godziny przed końcem duszenia solimy i pieprzymy do smaku.

Potrzebne przybory:

Przyda się brytfanka lub garnek z teflonem.

Jak podawać?

Ze świeżym pieczywem, a najlepiej zrobić dzień przed imprezą.

Uwagi:

Potrawa genialna na imprezę, bo robi się "sama", można ją zrobić wcześniej ( nawet zamrozić) i ma odpowiednią zawartość tłuszczu ;-)no i jest przepyszna!
Ilość składników można dostosować do ilości głodnych gości, ale trzeba zachować proporcje kiełbasek i cebuli 1:1

Czas przygotowania:

Czas gotowania zmienia się w zależności od ilości produktów.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 14.03.2003 Taroti

spróbuję z grzybami następnym razem; zamiast wodą można podlać piwem - też pycha!

Zgłoś 06.03.2003 jolka

Zgadzam się są pyszne przyrządzam podobnie lecz dodaję garść suszonych wymoczonych grzybków.

Zgłoś 20.02.2005 Woo

Znam bardzo podobny przepis, ale trochę się różni. Kiełbaski zalewam piwem, a pod koniec duszenia dodaje pokruszony czerstwy chleb razowy, który zagęszcza sosik. Spróbójcie, niesamowity smak.Pokaż więcej

Znam bardzo podobny przepis, ale trochę się różni. Kiełbaski zalewam piwem, a pod koniec duszenia dodaje pokruszony czerstwy chleb razowy, który zagęszcza sosik. Spróbójcie, niesamowity smak.

Zgłoś 07.11.2005 Moro

Można jeszcze prościej - w piekarniku.

Na wysmarowanej olejem blaszcze rozłożyś krążki cebulki, na cebulce kiełbaskę i zapiec.

Zrobi się samo i nie trzeba niczym podlewać.

... Pokaż więcej

Można jeszcze prościej - w piekarniku.

Na wysmarowanej olejem blaszcze rozłożyś krążki cebulki, na cebulce kiełbaskę i zapiec.

Zrobi się samo i nie trzeba niczym podlewać.

Zgłoś 17.09.2006 PRAWDZIWA Martana

Taroti, przepis prosty i doskonaly ale ja, zupelnym przypadkiem jeszcze go troche ubarwilam - mialam w naczyniu zaroodpornym cos w rodzaju marynaty po pieczonych udkach kurzych - oliwa, sos sojo... Pokaż więcej

Taroti, przepis prosty i doskonaly ale ja, zupelnym przypadkiem jeszcze go troche ubarwilam - mialam w naczyniu zaroodpornym cos w rodzaju marynaty po pieczonych udkach kurzych - oliwa, sos sojowy, ziola prowansalskie, czerwony pieprz, troche oregano... W tej mazi upieklam kielbaski z cebula, oczywiscie dodajac troszke wody, pysznosci, polecam i pozdrawiam Autorke, ktora znam z komentarzy dotyczacych moich przepisow:)