Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Biały barszcz

Tekst i foto Kacper 22-09-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
1240 złśredni60 min.?

Składniki:

- 1,5 litra rosołu (np z rosołków Knorra),
- 1 kg dobrej kiełbasy pokrojonej w plasterki,
- 20 jajek ugotowanych na twardo i pokrojonych w talarki,
- 2 słoiczki chrzanu (minimum),
- śmietana 30%.

Jak przyrządzić:

Ugotuj rosołu /może być z rosołków Knorra/, dodaj kiełbasę pokrojoną w plasterki, jajka, zagotuj. Następnie do barszczu dołóż słoiczek
chrzanu, pieprz i sól do smaku - zagotuj.
Przed podaniem barszczu na stół dołóż jeszcze 3/4 słoiczka chrzanu do gara i średnią śmietanę
30%- zagotuj. Będzie tego jadła 6 litrów - podaję tak dużą porcję bo najczęściej gotuje go na święta dla rodziny.
Życzę smacznego.

Potrzebne przybory:

Garnek minimum 8-litrowy.

Jak podawać?

Przed podaniem każdorazowo winno się dodać chrzanu do garka z zupą.

Uwagi:

Podaję ten przepis, otrzymany od Ewy, która nas wielokrotnie podejmowała, tym barszem. Barszcz jest naprawdę cudowny w smaku. Nie ma nic lepszego zwłaszcza na dzień po...

Czas przygotowania:

Nalezy gotować do momentu rozgotowania się żółtek.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 25.10.2004 Mama Wojtka

Ja gotuje taka zupke tylko dodaje duuuuuuuuuzo czosneczku!

Pychota! Bardzo proste i przepyszne. Polecam!

Zgłoś 25.10.2004 Mama Wojtka

Ja gotuje taka zupke tylko dodaje duuuuuuuuuzo czosneczku!

Pychota! Bardzo proste i przepyszne. Polecam!

Zgłoś 23.11.2004 irka

ja myśle że takiego barszczu na 12 osób codziennie sie nie gotujei wychodzi taNszy

Zgłoś 10.05.2005 leszko

Taka porcja nadaje sie do zakonu i jest bardzo droga

Zgłoś 29.05.2005 smakosz

ale proporcje mozna zawsze zmniejszyc tylko trzeba to potrafic ale barszczyk pyszny

Zgłoś 11.12.2005 mała

farfocel wal się

Zgłoś 03.01.2006 Kacper

Dzięki za komentarze, zupa rzeczywiście może sie wydawać nie którym zbyt droga, ale nie twierdzę, że jest to danie tanie i oszczędne do podawania na codzień.

Smakoszy pozdrawiam

... Pokaż więcej

Dzięki za komentarze, zupa rzeczywiście może sie wydawać nie którym zbyt droga, ale nie twierdzę, że jest to danie tanie i oszczędne do podawania na codzień.

Smakoszy pozdrawiam

Zgłoś 15.04.2006 magda

przepis superrrr. a barszcz wyszedl jeszcze lepszy. dzieki kacper za takie cudenko latwe troche drogie ale jakie rezultaty. polcem ten przepis wszystkim smakoszom

Zgłoś 29.09.2007 vipek

po takiej ilosci jajek - mamy zupe cholesterol

Zgłoś 19.12.2009 Kacper

Przepis podawałem z myślą o tych, którym zdarza się "zabalować" jak napisałem: "Nie ma nic lepszego zwłaszcza na dzień po... " (pomijam rozważania na temat złego i dobrego ... Pokaż więcej

Przepis podawałem z myślą o tych, którym zdarza się "zabalować" jak napisałem: "Nie ma nic lepszego zwłaszcza na dzień po... " (pomijam rozważania na temat złego i dobrego cholesterolu jaki jest w jakach)

Obłudą było roztrząsanie oddziaływania zupy na poziom cholesterolu skoro wcześniej się zdoiłem, też powiecie, ze niezdrowo.

P.S. Zresztą w takich sytuacjach doskonała jest też solianka (albo soljanka) z cytryną, oliwką i kaparami - wersji zupy jest wiele - ja zaczynałem o tego przepisu: http://www.dziennikwschodni.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20090122/BLOG01/391673909

potem popróbowałem smaku osobiście na Ukrainie, porównałem różne przepisy w necie i gotuje już trochę inaczej :)

Zgłoś 19.12.2009 Kacper

Przepis podawałem z myślą o tych, którym zdarza się "zabalować" jak napisałem: "Nie ma nic lepszego zwłaszcza na dzień po... " (pomijam rozważania na temat złego i dobrego ... Pokaż więcej

Przepis podawałem z myślą o tych, którym zdarza się "zabalować" jak napisałem: "Nie ma nic lepszego zwłaszcza na dzień po... " (pomijam rozważania na temat złego i dobrego cholesterolu jaki jest w jakach)

Obłudą było roztrząsanie oddziaływania zupy na poziom cholesterolu skoro wcześniej się zdoiłem, też powiecie, ze niezdrowo.

P.S. Zresztą w takich sytuacjach doskonała jest też solianka (albo soljanka) z cytryną, oliwką i kaparami - wersji zupy jest wiele - ja zaczynałem o tego przepisu: http://www.dziennikwschodni.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20090122/BLOG01/391673909

potem popróbowałem smaku osobiście na Ukrainie, porównałem różne przepisy w necie i gotuje już trochę inaczej :)