Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Biały sos serowy

Tekst i foto alho porro 28-08-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2-34 złprosty5 min.średnio dużo

Składniki:

- rosół/wywar z kostki rosołowej,
- ser żółty (miękki) mogą być wiórki,
- rosół/wywar z kostki rosołowej (kurczak),
- mąka,
- masło,
- śmietana,
- przyprawy: vegeta, bazylia, oregano, czosnek granulowany.

Jak przyrządzić:

Robimy zasmażkę (do rozpuszczonego masełka - ok. 2 łyżek - dodajemy mąkę -łyżkę- i mieszamy żeby nie zrobiły się kulki). Dodajemy rosół lub wywar i mieszamy do odpowiedniej konsystencji sosu. Gdy sos się zagotuje dodajemy wg uznania przyprawy (dużo czosnku) i wrzucamy ser. Pozwalamy mu się rozpuścić i lekko rozprowadzamy śmietaną. Voila!

Jak podawać?

Na gorąco, bo gdy zrobi się zimny robi się na nim "kożuch". Bardzo dobrze smakuje z makaronem, ziemniakami czy ryżem. Można podawać do filetów z kurczaka w panierce. Mi smakuje. Smacznego.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 04.09.2004 patrycja

po prostu sos beszamelowy, tylko zaraz ktoś mnie zaatakuje, że beszamel to jeszcze gałka muszkatołowa (jak to się pisze- to dla mnie tajemnica)

Zgłoś 15.09.2004 a

wiec sos beszamelowy jest bez sera,tak przy okazji

Zgłoś 14.10.2004 maga

mam pytanie-czy ten sos mozna uzywac do nachos jako sos serowy???

Zgłoś 01.11.2004 ja

apropos.ja robie taki sos ale z serkow topionych.w rosole rozpuszczam serki,mozna zmiksowac.dodaje smietany lub masla i jest super.jak ktos chce to moze zagescic.ja nie zageszczam bo to dodatkow... Pokaż więcej

apropos.ja robie taki sos ale z serkow topionych.w rosole rozpuszczam serki,mozna zmiksowac.dodaje smietany lub masla i jest super.jak ktos chce to moze zagescic.ja nie zageszczam bo to dodatkowe kalorie.najlepszy jest do makaronu

Zgłoś 10.09.2005 Martana

Polecam innym, smaczne i proste jak drut:) dodalam do wolowych stekow, nie sadzilam, ze moi goscie tak zareaguja - byli wniebowzieci. Jak juz kiedys napisalam na tym forum - piekno tkwi w prosto... Pokaż więcej

Polecam innym, smaczne i proste jak drut:) dodalam do wolowych stekow, nie sadzilam, ze moi goscie tak zareaguja - byli wniebowzieci. Jak juz kiedys napisalam na tym forum - piekno tkwi w prostocie:)

ps - Niech ktos mi znajdzie oryginalny beszamel z serem to kupie tej osobie samochod, dom, odrzutowiec i wyspe na morzu srodziemnym.

Zgłoś 15.04.2006 DreadSiostra :)

witam :)

ile potrzeba tego bulionu?

bo ja zrobiłam z jednej kostki rosołowej (na pół litra wody)

i wyszła mi dość tłusta... zupa serowa ;)

Zgłoś 04.09.2006 zaciakawiona

hmmm wyglada na prosty i smaczny, ale wolałabym ściślejsze dane: ile wywaru(bulionu), ile śmietany itd. Pozdrawiam.

Zgłoś 31.12.2006 morski.kac

beszamel, ktory nauczyla mnie robic kolezanka wg przepisu jej cioci mieszkajacej we wloszech jest z serem... ale moze beszamel do lasagne to inny niz beszamel o ktorym pisze "a"

Zgłoś 20.05.2007 pawel

sos jest ok !

i szybki do zrobienia !!!!!

ale mala poprawke trzeba dodac !

bulion jest slony , wiec sos tez bedzie slony

dlatego bulion trzeba rozpuscic duza iloscia... Pokaż więcej

sos jest ok !

i szybki do zrobienia !!!!!

ale mala poprawke trzeba dodac !

bulion jest slony , wiec sos tez bedzie slony

dlatego bulion trzeba rozpuscic duza iloscia wody , ale nie wlewac wszystkiego do zasmazki

moze tylko dlamnie jest za slony :-)

Zgłoś 25.05.2007 magdalena

no no a ta śmietana do czego mi śmietana dożycia nie jest potrzebna

Zgłoś 08.11.2007 Ala

sos był pyszny (właśnie go zjadłam)

dla osób które sie strasznie spieszą mała rada: możecie kupić zupkę błyskawiczną rosół z rury, makaron zalać tylko wodą a z proszku zrobić bulion. trwa... Pokaż więcej

sos był pyszny (właśnie go zjadłam)

dla osób które sie strasznie spieszą mała rada: możecie kupić zupkę błyskawiczną rosół z rury, makaron zalać tylko wodą a z proszku zrobić bulion. trwa to mniej niż 10 minut i jest naprawdę bardzo smaczne.

Zgłoś 09.01.2008 myszka_kuchareczka

gwoli ścisłości: ten sos jest jednym z klasycznych sosów francuskich i nosi nazwę Mornay

Zgłoś 29.01.2008 joaniu

sos pyszota, bardzo prosty,tylko tak jak już komuś wcześniej, też mi się trochę z tym bulionem źle wyważyło i wyszedł dość słony. polecam though:)

Zgłoś 10.09.2010 erika

ja robię podobnie biały sos do makaronu, ale zamiast sera tartego używam creme de brie Presicent- takiego serka jakby pośredniego między topionym, a brie. ma dużo fajniejszy smak, niż zwykły żół... Pokaż więcej

ja robię podobnie biały sos do makaronu, ale zamiast sera tartego używam creme de brie Presicent- takiego serka jakby pośredniego między topionym, a brie. ma dużo fajniejszy smak, niż zwykły żółty ser :)