Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Bigos Kuby

Tekst i foto Kuba 15-03-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty150 min.dużo

Składniki:

2,5-3 kg kiszonej kapusty, 2 piersi z kurczaka, 30 dkg boczku wędzonego, 3 śląskie kiełbasy + inne mięso wedle uznania (im więcej tym lepiej), suszone grzyby, 3 kostki bulionu, przyprawa do bigosu (ja osobiście używam przyprawy "Prymat"), koncentrat pomidorowy (1 słoiczek), 2-3 listki laurowe.

Jak przyrządzić:

Opłukać dobrze kapustę kiszoną - pokroić i wrzucić do garnka. Dodać liście laurowe. Zalać wrzątkiem suszone grzyby. Wlać wywar z grzybów do garnka z kapustą (grzyby oczywiście posiekać)Ja zalewam najpierw 1 połowę grzybów, a potem drugą żeby otrzymać więcej wywaru. Rozrobić bulion z wrzątkiem - dolać do kapusty. Jako, że bigos bazuje tylko na kapuście kiszonej dobrze jest gdy jest dużo wywaru i bulionu-wtedy kapusta swobodnie może się gotować przechodząc smakiem grzybów. Zacząć gotować. Usmażyć najpierw pokrojony w kosteczkę boczek - dodać do garnka wraz z wytopionym tłuszczem. Analogicznie z resztą mięsa (mięso wcześniej osolić). Bigos powinien się pogotować trochę czasu. po ok. 45 min. dodaję przyprawę do bigosu "Prymat"- całe opakowanie. Doprawić solą i pieprzem. Bigos gotuje się dalej pod przykryciem. Gdy kapusta jest już miękka i nie możemy wytrzymać żeby już zjeść bigos - dodajemy słoiczek koncentratu pomidorowego (tutaj uwaga - po dodaniu koncentratu bigos momentalnie gęstnieje i tak jak wcześniej prawie nie trzeba było go mieszać teraz trzeba robić to prawie ustawicznie aby się nie przypalił). Po ok 10-15 min nadaje się do spożycia. Proporcjonalnie do ilości podgrzań rosną jego walory smakowe. SMACZNEGO!

Uwagi:

Bigos gotujemy TYLKO z kapusty kiszonej dlatego moim skromnym zdaniem (oraz moich znajomych :)ma on wyjątkowy smak i chce się go więcej i więcej. Co do rodzaju bulionu - w razie gdy mamy mało suszonych grzybów proponuję dodać bulionu grzybowego - w innym razie może to być "złoty" bulion (z wielu rodzajów mięs).
Dla podkreślenia smaku można dodać czerwonego wina.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 09.04.2004 czarownica

Twój bigos Kubusiu jest zajebiście smaczny proszę o więcej przepisów jak dotąd bigos nigdy mi jeszcze nie wyszedł a tym zajada się cała rodzinka pozdrowionka!czarownica

Zgłoś 15.06.2004 jann

dobry bigos musi gotowac się min. dwa dni!!!!!!!! smacznego !!!!

Zgłoś 31.07.2004 jagoda

bigosik palce lizac

Zgłoś 30.08.2004 pietro

Sprawdziłem osobiście i polecam, naprawdę dobry

Zgłoś 01.09.2004 kp

ja wlasnie gotuje bigosik wedlug twojego przepisu i mam nadzieje ze bedzie pyszny zapach chodzi po calym mieszkaniu oby tylko bigos mezowi zasmakowal :) dzieki za przepis pozdrawiam

Zgłoś 20.09.2004 beerdrinken

sprubójcie dodać do gara bigosu małom papryke czuszke na początku i gotować nowy smak (podawać na dzampreze)

Zgłoś 31.10.2004 marta62

tak wszyscy chwalicie ze musze wyprobowac ten przepis .Pozdrowionka.

Zgłoś 31.10.2004 marta62

tak wszyscy chwalicie ze musze wyprobowac ten przepis .Pozdrowionka.

Zgłoś 30.11.2004 agatka

wyprobuje przepisik dzisiaj:)

Zgłoś 30.11.2004 agatka

...zapowiada się niezle...:)

Zgłoś 10.12.2004 Piterek

Nigdy nic "dużego" nie ugotowałem. Ten bigos to moja pierwszyzna. Wyszedł taki, że mi mama pogratulowała. Po prostu BOMBA.

Zgłoś 29.12.2004 bleee

jann 2004-06-15 14:36:15

dobry bigos musi gotowac się min. dwa dni!!!!!!!! smacznego !!!!

nawt trzy ....

Zgłoś 03.01.2005 oldmen

w bigosie muszą być suszone śliwki i czerwone wytrawne wino

Zgłoś 24.01.2005 BENI

Faktycznie bigos winien być z kapusty kiszonej, przynajmniej takie przepisy można znaleźć w przepisach XIX wieku, np. "W praktycznym kucharzu warszawskim" z 1887 r. Niemniej jednak kon... Pokaż więcej

Faktycznie bigos winien być z kapusty kiszonej, przynajmniej takie przepisy można znaleźć w przepisach XIX wieku, np. "W praktycznym kucharzu warszawskim" z 1887 r. Niemniej jednak koncentrat pomidorowy zabija smak bigosu, przecież pomidory trafiły do naszej kuchni dość późno, a już napewno obrzydliwy koncentrat pomidorowy to PRL-owski smak; co innego domowe powidła pomidorowe lub wałsny przecier pomidorowy (nie mylić przecieru z koncentratem- koncentrat to tylko 30%pomidorów, przecier jest 100%). Dobry bigos im dłużej leżakuje tym lepszy,tzn. niegdys bigos gotowano zawsze na boku pieca na wolny ogniu przez wiele godzin, nastepnie do chłodnej spiżarni. Bigos musi "dojrzeć" minimum dwa dni mu trzeba. czas gotowania jest wzgledny,ale dobre 8-10 godzin na wolnym ogniu, a potem obowiązkowe leżakowanie w chłodnym miejscu, dopiero bigos odgrzewany jest dobry,nabiera wtedy aromatu i zapachu a wszystkie smaki przechodzą sie nawzajem.

POZDRAWIAM miłośników bigosu z kwaśnej kapusty wyłącznie

Zgłoś 16.02.2005 IWONA

NIE ROZUMIEM Z TĄ ILOŚCIĄ WYWARU Z GRZYBÓW. WYWAR WLAĆ DO GARNKA, PÓŻNIEJ ZNÓW JEDNA POŁOWA GRZYBÓW I DRUGA POŁOWA?Z TEGO ROZUMIEM, ŻE DWA RAZY TRZEBA ZROBIĆ WYWAR

Zgłoś 10.05.2005 Kuba

faktycznie z tym wywarem niezrozumiale napisałem :) Po prostu daje dużo grzybów i zalewam je w miseczce...dlatego dziele grzyby na 2 części. Jak ktoś zalewa je w większym naczyniu może zrobić to... Pokaż więcej

faktycznie z tym wywarem niezrozumiale napisałem :) Po prostu daje dużo grzybów i zalewam je w miseczce...dlatego dziele grzyby na 2 części. Jak ktoś zalewa je w większym naczyniu może zrobić to tylko raz :)

Zgłoś 06.07.2005 majeczka

Ja jeszcze dodaje kilka śliwek suszonych. Pychota!!!!!!!!!

Zgłoś 30.07.2005 Bengo

Dobry bigos musi gotowac sie przez 3-4 dni. Codziennie po okolo 3 godziny na wolnym ogniu, schlodzic i do lodówki az do naspnego dnia. Do bigosu dobrze jest dodac rodzynki i suszone sliwki.

... Pokaż więcej

Dobry bigos musi gotowac sie przez 3-4 dni. Codziennie po okolo 3 godziny na wolnym ogniu, schlodzic i do lodówki az do naspnego dnia. Do bigosu dobrze jest dodac rodzynki i suszone sliwki.

W czasie gotowania poza nasionami jalowca dodaje tez swieze galazki jalowca zawiniete w gaze (by igly jalowca nie przedostaly sie do bigosu).

Nic nie podnosi walorow smakowych bigosu tak jak dodatek wytrawnego wina!

Zgłoś 29.08.2005 miklas

Podobny bigos jak Kuby, jednak troche zmian:

Zamiast podanego miesa itp daję np:

1- na 3 kg kapusty, 2 kg okrawków wędliny z zaprzyjaźnionego sklepu./ Musza być ladne i dobrze jak ... Pokaż więcej

Podobny bigos jak Kuby, jednak troche zmian:

Zamiast podanego miesa itp daję np:

1- na 3 kg kapusty, 2 kg okrawków wędliny z zaprzyjaźnionego sklepu./ Musza być ladne i dobrze jak będa dość tluste/

2- """nie płuczę kapusty bo traci smak cały bigos""". Kupuję kapustę jak najbardziej mokrą, albo proszę o wodę z beczki /wiaderka/. W 3 kg kapusty powinno sie znaleść przynajmniej 1/2l kwasu kapuścianego oprócz kapusty oczywiście.

3- Dodaję tartą na oczkach marchewkę do tej ilości 2 duże marchewki i 2 cebule średniej wielkości pokrojone w połkrążki.

4- Iiiiii wszystko do gara!!!!. Dolewam trochę wody/ bulionu nie daję/ tak by przykryła kapustę i dodaję dodatkowo ziele angielskie ze 4 ziarnka oprócz liscia laurowego. Gotowanie.!!! Przyprawy? jak Kuba albo wielosmakowy "Kucharek" na tą ilość 3 łyżeczki, nie solę wtedy bo tam jest zawarta sól.

5- Wędline kroję w kostkę, podsmażam jak Kuba ...itd.

6- Proponuję przecier "pudliszki" słoiczek.

Wedlinę wrzucam do lekko podgotowanej kapusty. Przy koncu jak Kuba - rozrabiam z wodą przecier i do gara!!!, potem z 5 min podgotować i szybko schować przed domownikami i sąsiadam i bo zeżreją jak zobaczą.

Podaję na drugi dzień.

Podgrzewać zawsze wszystko, nabiera smaku.

miklas:) smacznego.

Zgłoś 20.10.2005 Wojtek

Pochodzę z Mazowsza. Mieszkam na Śląsku i nie mogę znieść nazywania "bigosem" ichniejszej kapusty. Prowadzę wręcz krucjatę w tej materii i powtarzam tutejszym jak często mogę, że prawd... Pokaż więcej

Pochodzę z Mazowsza. Mieszkam na Śląsku i nie mogę znieść nazywania "bigosem" ichniejszej kapusty. Prowadzę wręcz krucjatę w tej materii i powtarzam tutejszym jak często mogę, że prawdziwy bigos jest tylko z kapusty kiszonej z dużą ilością różnego rodzaju mięsa. Osobiście, nie dodaję do bigosu pomidorów, bo uważam, iż zabijają smak. Nie używam śliwek, ale ciut wina nie zaszkodzi. Gotuje około 2 dni, ale kiedy jest najlepszy ... to już go nie ma. Co do innych potraw kapuścianych - polecam młodą kapustkę (oczywiście - tu już nie kiszoną), z pomidorami i kiełbaską - lekko na słodko - z młodymi ziemniakami z koperkiem + kotlecik mielony = wyśmienite. Pozdrawiam.

Zgłoś 20.11.2005 Anuszka

robie bigos podobnie tylko dodaje duzo pieczonego miesa teraz kapusty nie da sie gotowac 10 godzin po godzinie przypomina zupke dla niemowlat pozdrawiam anuszka

Zgłoś 26.11.2005 Syla

Dzis bede robila ten bigos, 'brzmi' apetycznie:) Pozdrawiam!

Zgłoś 11.12.2005 jezor

uwaga !! właśnie gotuje a co z tego wyjdzie napisze wam póżniej .:)

Zgłoś 11.12.2005 jezor

[cześć] bigosik się już gotuje! jeszcze tak do 15.00 i zapraszam wszystkich na ucztę . :)

Zgłoś 11.12.2005 jezor

BIGOS PALCE LIZAĆ !!!!!! moge dodać po cichu , że majlepsi kucharze to mężczyżni !!!!!!

Zgłoś 19.12.2005 Aga

Hej! Również będę dziś gotowała ten bigos - zobaczymy co za smak - tak wychwalony!!! :-))

Wesołych Świat!

Zgłoś 18.01.2006 madlena

Bigos palce lizać !!!! Było to mój pierwszy ale na pewno nie ostatni bigos według tego wspaniałego przepisu. Kuba dzięki !!!!

Zgłoś 07.02.2006 monika

zrobiłam ten bigosik i super wyszedł,ale niestety nie opłukałam kapusty i jest troche za kwaśny.Mam nauczkę na przyszłość,ale 1 raz gotowałam i wyszło ogólnie całkiem Extra!pozdrawiam

... Pokaż więcej

zrobiłam ten bigosik i super wyszedł,ale niestety nie opłukałam kapusty i jest troche za kwaśny.Mam nauczkę na przyszłość,ale 1 raz gotowałam i wyszło ogólnie całkiem Extra!pozdrawiam

Zgłoś 08.03.2007 Mistrz Bigosu

No nawet zpok ale, ja bym od siebie,doadał jeszcze Miodek i Musztarde :P Polecam dodac te dwa skladniki.

Zgłoś 28.09.2006 mamba

To był mój pierwszy bigos i wyszedł naprawdę super!! Tylko trzeba uważać z tą kapustą, bo co prawda wypłukałam ją, ale widocznie niezbyt dobrze, bo bigos wyszedł kwaśniutki, ale i tak był wspani... Pokaż więcej

To był mój pierwszy bigos i wyszedł naprawdę super!! Tylko trzeba uważać z tą kapustą, bo co prawda wypłukałam ją, ale widocznie niezbyt dobrze, bo bigos wyszedł kwaśniutki, ale i tak był wspaniały i smakował wsyzstkim, także polecam! Dzięki Kuba :))

Zgłoś 04.12.2006 mmm...

bigos z samej tylko kiszonej kapusty to nie jest bigos!!!

może to jakaś kapusta z mięsem...?

Zgłoś 20.12.2006

przepis na super bigos.na smalcu podsmarzyc kielbase pokrojona w kostki krakowska ,zwyczajna oraz boczek i cebule,nastepnie dodac przecier pomidorowy ugasic szklanka czerwonego wina.kapuste kisz... Pokaż więcej

przepis na super bigos.na smalcu podsmarzyc kielbase pokrojona w kostki krakowska ,zwyczajna oraz boczek i cebule,nastepnie dodac przecier pomidorowy ugasic szklanka czerwonego wina.kapuste kiszona oplukana dodac i wymieszac pokryc woda a nastepnie dodac kapuste wloska posiekana i gotowac z przyprawami jak np.lisc laurowy ,ziele angielskie,pieprz.golonke dodac do wywaru ugotowac pokroic dodac do wywaru ,grzyby suszone namoczone dodac na koncu gotowac sobie przez 3 dni na wolnym ogniu. rarytas!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zgłoś 25.12.2006 marzena

Kubusiu bigos jest wspaniały mniam mniam

Zgłoś 03.04.2007 Angie------79

Bigo wyszedł naprawdę świetnie, jest smaczny, to bardzo dobry przepis, wszystkim bardzo smakował.

Zgłoś 03.05.2007 madzia

bigosik wyszedł super:):):)ale niedodawałam piersi z kurczaka tylko boczek i kiełbaske ale wyszedł super a i niedodałam tej przyprawki ale naprawde wyszedł dobry buziaki pa polecam:):):)

Zgłoś 21.11.2008 Asia

Nie ma lepszych i gorszych przepisow na bigos. Skoro ma to byc prawdziwy bigos to przepis jest jeden - taki jaki podał Kuba. Druga sprawa, potrawa ta ma tyle smaków ile kucharzy ja gotuje. Kazd... Pokaż więcej

Nie ma lepszych i gorszych przepisow na bigos. Skoro ma to byc prawdziwy bigos to przepis jest jeden - taki jaki podał Kuba. Druga sprawa, potrawa ta ma tyle smaków ile kucharzy ja gotuje. Kazdy bigos smakuje inaczej i nie wiem od czego to zalezy.

Zgłoś 28.11.2007 Patryk Kluk

Lubie bigosy i jestem zakrecony

Oglądam poronsy

Zgłoś 03.12.2007 paolka

na pewno wyprobuje. niedlugo swieta i bedzie jak znalazl.oozdrawiam

Zgłoś 05.12.2007 Fazka

dla mnie bomba!!! właśnie kończy sie robić mój pierwszy bigos w życiu wedle Twojego przepisu!!! Jejku jak pachnie!!! Ale zrobie niespodziankę narzeczonemu jak wróci!!! mniami!!!

Zgłoś 10.12.2007 arturo

zaje... smaczny!!!!!!!POZDROWIENIA

Zgłoś 18.12.2007 rea

Anuszka 2005-11-20 10:58:26

robie bigos podobnie tylko dodaje duzo pieczonego miesa teraz kapusty nie da sie gotowac 10 godzin po godzinie przypomina zupke dla niemowlat pozdrawiam... Pokaż więcej

Anuszka 2005-11-20 10:58:26

robie bigos podobnie tylko dodaje duzo pieczonego miesa teraz kapusty nie da sie gotowac 10 godzin po godzinie przypomina zupke dla niemowlat pozdrawiam anuszka

odpowiedz

- rozgotowac kiszona kapuste? nie da sie :)))

"Slodka" i owszem, po godzinie bylaby papka, ale nie kiszona.

Zgłoś 18.12.2007 rea

Anuszka 2005-11-20 10:58:26

robie bigos podobnie tylko dodaje duzo pieczonego miesa teraz kapusty nie da sie gotowac 10 godzin po godzinie przypomina zupke dla niemowlat pozdrawiam... Pokaż więcej

Anuszka 2005-11-20 10:58:26

robie bigos podobnie tylko dodaje duzo pieczonego miesa teraz kapusty nie da sie gotowac 10 godzin po godzinie przypomina zupke dla niemowlat pozdrawiam anuszka

odpowiedz

- rozgotowac kiszona kapuste? nie da sie :)))

"Slodka" i owszem, po godzinie bylaby papka, ale nie kiszona.

Zgłoś 21.12.2007 malutka

Bigosik wyszedl super!!!Oby wiecej takich przepisow...Wielkie dzieki Kuba!

Zgłoś 25.12.2007 asiaw

REWELACJA to mało powiedziane :))

polecam wszystkim....smacznego!!!

Zgłoś 26.04.2008 niunieczka

Dzieki Kuba!!! Mój chłopak był wniebowzięty ,choć na ogół nie jada bigosu :D

Zgłoś 13.12.2010 kuchareczka

najjjjjjlepszy jaki do tej pory jadłam a gotuje już ponad 30 lat przepryszne polecam

Zgłoś 15.09.2008 Martynka:)

Jetem w trakcie gotowania. Po wstępnym skosztowaniu - pycha:)

Pozdrawiam,

Martyna

Zgłoś 06.08.2010 Dodo

Bigosik I-sza klasa. Naprawdę bardzo smaczny!!!

Dzięki za przepis!

Zgłoś 14.12.2014 gość

Hej, ja z tego przepisu korzystam od 2007 roku. Byl to mój pierwszy samodzielny bigos po śmierci mamy,, ktora niestety nie zdazyla mnie nauczyć gotowac. Zawsze wychodzi przepyszny, wszystkie cio... Pokaż więcej

Hej, ja z tego przepisu korzystam od 2007 roku. Byl to mój pierwszy samodzielny bigos po śmierci mamy,, ktora niestety nie zdazyla mnie nauczyć gotowac. Zawsze wychodzi przepyszny, wszystkie ciotki chwalą