Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Bigos myśliwski

Tekst i foto Joker 18-01-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
kilkanaście60 złprosty100 min.wysoka

Składniki:

3 kg kapusty słodkiej, 1 kg mięsa z dziczyzny, mogą być ścinki z jelenia, 30 g suszonych borowików lub innych grzybów, 3 średnie marchwie, 1 cebula, papryka mielona, pieprz, sól, 1 łyżka cukru, 0,5 litra oleju, przecier pomidorowy.

Jak przyrządzić:

Szatkujemy kapustę. Każdy wie, jak robi się bigos, opiszę tylko ważniejsze czynności. Najlepiej kilkakrotnie zagotować i odstawić mięso pokrojone w kostkę lub w paski - nieważne, i tak ma się rozpuścić na włókna. Dodajemy olej, by bigos nie był suchy, cebulę i marchew trzemy na tarce i dodajemy przy ostatnim zagotowaniu, przyprawy do smaku.

Jak podawać?

Obok dania utrzeć jabłko.

Uwagi:

Ugotowaną kapustę można przysmażyć na patelni, by osiągnąć posmak pieczonej suchej kapusty.
Można dodać upieczony wędzony boczek pokrojony w kostkę, sam smak to poezja.

Czas przygotowania:

gotowanie na wolnym ogniu
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 20.01.2007 dotea

Niestety, ale nie każdy wie jak zrobić bigos, a ty poszedleś na łatwiznę podając głównie składniki. Po to jest przepis, żeby podać wszystko po kolei, a nie wybiórczo.

Zgłoś 27.04.2008 solo

masz racje, to miał być przepis a wyszedł popis

Zgłoś 08.08.2008 lis

raczej opis

Zgłoś 03.01.2011 markiz

a może pis? :)

Zgłoś 28.09.2011 wika

ty durniu

Zgłoś 01.03.2013 gość

Jaki nick taki ktos