Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Bigos staropolski

21.04.2010

Bigos smakuje najlepiej, jeśli jest przygotowany kilka dni wcześniej, a następnie codziennie podgrzewany. W tym tkwi tajemnica jego smaku, a także w dobrym gatunku mięsa, idealnie zakwaszonej kapuście oraz w przyprawach. By przedłużyć jego przydatność do spożycia, można go przełożyć do gorących słoików i szczelnie zamknąć. A następnie przechowywać w spiżarni lub piwnicy.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
733 złwymagający180 min.wysoka

Składniki:

75 dag świeżej kapusty,
75 dag kwaszonej kapusty,
50 dag kiełbasy zwyczajnej,
50 dag szynki wieprzowej,
5 dag suszonych grzybów,
1 cebula,
10 dag powideł śliwkowych,
kilka ziaren ziela angielskiego,
kilka ziaren jałowca,
3 listki laurowe,
1 szklanka czerwonego wytrawnego wina,
sól,
kilka ziaren pieprzu,
ewentualnie gałązka lawendy.

Jak przyrządzić?

Namoczyć grzyby – najlepiej na noc lub na godzinę przed gotowaniem.

Wieprzowinę umyć, osuszyć i obsmażyć na patelni.

Następnie natrzeć przyprawami, ale nie solą.

Odstawić na godzinę do lodówki.

Po upływie tego czasu ułożyć w rondlu i podlać odrobiną wody.

Do duszonego mięsa dodać pokrojoną w plastry cebulę.

Całość dusić około 45 minut pod przykryciem.

Kiszoną kapustę można przelać wodą, jeśli jest za kwaśna i pokroić, jeśli jest za długa.

Następnie zalać ją wodą, w której moczyły się grzyby i dusić pod przykryciem razem z grzybami.

Poszatkować świeżą kapustę.

Posolić i pozostawić na kwadrans, by puściła sok i zmiękła.

Po upływie tego czasu dodać do duszonej wołowiny i dusić razem jeszcze pół godziny.

Kiełbasę pokroić w półplasterki lub ćwiartki.

Dodać ją do kiszonej kapusty i grzybów.

Dusić kwadrans.

Z rondelka wyjąć wieprzowinę i pokroić na niewielkie kawałki.

Dodać ją do kiszonej kapusty.

Połączyć obie kapusty, dodać przyprawy.

Pokroić grzyby i też przełożyć do rondla z kapustami.

Dodać powidła.

Całość wymieszać.

Zmniejszyć ogień i dusić około godzinę, od czasu do czasu mieszając, żeby bigos się nie przypalił.

Zdjąć z ognia, wlać wino i podgrzać przez chwilę.

Jak podawać?

Podawać z kromkami chleba lub bułką.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 22.12.2010 wódz

Jakim prawem nazywa ktoś jakąś kapuche bigosem satropolskim?

A moze wtedy była kiełbasa zwyczajna?

Zgłoś 23.04.2010 Niesmiała

Ja lubię bigos odsmażany. z Chlebem.

Zgłoś 21.04.2010 aaa

aaa i ja też tak robię, z powidłami zamiast suszonych śliwek.

pozdrawiam.

Zgłoś 21.10.2011 andrzej

w staropolskim były łapy z niedźwiedzia.Ze względu na trudność w pozyskaniu z powodzeniem stosuję zamiennik łapy z psa

Zgłoś 25.04.2010 janus

Do PoeTa. Ten liść, to liść laurowy. I nie ma on zadnego związku z "warkoczykiem" czyli suszonymi gałązkami lawendy.

Zgłoś 25.04.2010 obserwator784784598

To nawet na kapuśniak nie wygląda, a gdzie dopiero na bigos.; Jakaś bryja i tyle

Zgłoś 22.04.2010 edi

Kapustę proponuję przesmażyć.

Zgłoś 25.04.2010 janus

Ta breja na zdjęciu, to ma być bigos???

Zgłoś 21.04.2010 PoETA

O , proszę Was bardzo o wyjaśnienie mi czym jest to tajemnicze zjawisko wyglądające jak liść na słomianym warkoczyku , które leży obok michy?

Nie przypomina to raczej jałowca .... hmmm...... Pokaż więcej

O , proszę Was bardzo o wyjaśnienie mi czym jest to tajemnicze zjawisko wyglądające jak liść na słomianym warkoczyku , które leży obok michy?

Nie przypomina to raczej jałowca .... hmmm...

Zgłoś 21.04.2010 bluemay

Wole szpinak

Zgłoś 21.04.2010

Ususzona lawenda.

Zgłoś 21.04.2010 dana

Ja dodaję żurawinę. Śliwek nie próbowałam.

Zgłoś 21.04.2010 syropek

Ja dodaję jeszcze suszone jabłka, a zamiast powideł wolę suszone śliwki, dodaję też więcej suszonych grzybków. I odgrzewam, odgrzewam, na trzeci dzień najlepsze. pycha.

Zgłoś 21.04.2010 Jolik

Chodzi o wołowinę - cześć z szynki, a nie o szynkę sklepu. Nawet na zdjęciu widać, że nie o szynkę - wędlinę chodzi, ale wołowinę surową. Nie jest sucha. Czepiacie się.

Zgłoś 21.04.2010

a po co szynka? nie może być inne mięso? do bigosu najlepiej jak jest trochę tłuste, a szynka wydaje mi się za sucha.

Zgłoś 23.04.2010 Basia

Kapusta jest za drobno pokrojona.Wychodzi taka "pacia".

Zgłoś 25.04.2010 dth

to nie jest bigos tylko duszona kapusta :/ :/

Zgłoś 24.06.2010 marjas

W bigosie im więcej gatunków mięsa, tym lepiej! Powyższy przepis nie jest przepisem na bigos staropolski. To średni bigosik, nic więcej.

Zgłoś 21.10.2011 ja

Ile trzeba mieć zacięcia i samouwielbienia by tyle razy fotografować tę samą michę. Kto to zamieszcza?Czy w przepisach internautów można jakoś przesłać zdjęcia?

Zgłoś 14.12.2016 Mariolka1982

Na zdjęciu przepisu są piękne solniczka i pieprzniczka. Cudne. Widziałam podobne na www.tarkaimiarka.pl