Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Bigos z młodej kapusty

19.05.2010

Pierwsza Komunia Święta to wyjątkowy dzień dla całej rodziny ale przede wszystkim dla dziecka. Musimy więc zadbać o menu komunijne dla zaproszonych gości, ale ze szczególnym uwzględnienie dzieci. Wiemy, że wrażenia, które towarzyszą temu dniu, odbierają im apetyt, ale oprócz słodkiego muszą zjeść jakieś danie główne. Bigos z młodej kapusty z parówką drobiową, którą dzieci uwielbiają, być może zachęci je do jedzenia. Ta pierwsza młoda kapusta ma niepowtarzalny smak i musimy się śpieszyć z potrawami z niej, póki jest jeszcze dostępna.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
1255 złprosty90 min.średnia

Składniki:

4 młode główki kapusty,
0,70 kg chudego mięsa wieprzowego,
0,25 kg wędzonego boczku,
1 kg parówek,
marchewka,
pietruszka,
kawałek selera,
3 listki laurowe,
4 ziarenka ziela angielskiego,
łyżka cukru,
łyżka oleju,
sól, pieprz,
pęczek koperku,
cebula.

Jak przyrządzić?

Mięso wieprzowe i cebulę pokroić w drobną kostkę.

Podsmażyć na oleju.

Kapustę poszatkować.

Podsmażone mięso z cebulą przełożyć do garnka z niedużą ilością wody i gotować 0,5 godziny.

Następnie dodać pokrojony boczek, kapustę, warzywa w całości, liście laurowe, ziele angielskie.

Gotować aż kapusta będzie miękka.

Z garnka usunąć warzywa.

Doprawić kapustę solą, cukrem i pieprzem.

Koperek drobno pokroić i podać na osobnym talerzyku.

Przed podaniem do garnka wrzucić obrane parówki, żeby się podgrzały.

Jak podawać?

Bigos podawać razem z parówkami i pieczywem.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 20.05.2010

Nawet nie wygląda to apetycznie. Taka berberucha. I do tego na przyjęcie ??? Parówy to najgorsze co można podać na stół i to dla gości. Chyba, że nie chcemy ich więcej widzieć. SMACZNEGO!!!!Pokaż więcej

Nawet nie wygląda to apetycznie. Taka berberucha. I do tego na przyjęcie ??? Parówy to najgorsze co można podać na stół i to dla gości. Chyba, że nie chcemy ich więcej widzieć. SMACZNEGO!!!!

Zgłoś 19.05.2010 Raz Putin

A tak wogóle to, to nie jest bigos.

Można to nazwać młodą kapustą z

parówą, berbeluchą z dziwną wkładką, ale nie bigosem.

Nie mówi się na lemoniadę: wino.

Zgłoś 19.05.2010 Anna

Kliknęłam bo myślałam że to makaron. Parówki w bigosie? Obrzydlistwo. Lepiej dać dobrze wysmażone skwarki - dają przynajmniej aromat. Następny na stronie głównej wyląduje przepis jak zrobić zupk... Pokaż więcej

Kliknęłam bo myślałam że to makaron. Parówki w bigosie? Obrzydlistwo. Lepiej dać dobrze wysmażone skwarki - dają przynajmniej aromat. Następny na stronie głównej wyląduje przepis jak zrobić zupkę z proszku.

Zgłoś 19.05.2010 wisimito

to tak jak schabowy z kurczaka, można nazwać jabola szampanem tylko po co.

Zgłoś 19.05.2010 :)

sorki ale w zyciu bym tego nie podala na komuni zreszta nawet na codzien sam widok odstrasza i tak jak w przypadku moich niejadkow tylko bym je wystraszyla jak bigos to prawdziwy !!! a nie gotow... Pokaż więcej

sorki ale w zyciu bym tego nie podala na komuni zreszta nawet na codzien sam widok odstrasza i tak jak w przypadku moich niejadkow tylko bym je wystraszyla jak bigos to prawdziwy !!! a nie gotowana kapusta z parowka :/

Zgłoś 19.05.2010 tomczak

wg słownika języka polskiego bigos to: "potrawa przyrządzana z kapusty kwaszonej, różnych gatunków mięsa i kiełbasy, gotowana na wywarze z kości i grzybów suszonych z dodatkiem przypraw&quo... Pokaż więcej

wg słownika języka polskiego bigos to: "potrawa przyrządzana z kapusty kwaszonej, różnych gatunków mięsa i kiełbasy, gotowana na wywarze z kości i grzybów suszonych z dodatkiem przypraw"

zatem wszystko inne ze świeżej kapusty lub z dodatkiem świeżej kapusty bigosem nie ma prawa być zwane. to po prostu kapusta z czymś tam, co kto do niej doda...

Zgłoś 20.05.2010 ewka

Ja robię inaczej! Młoda kapustę szatkuję ,wrzucam do wrzącej wody aż troszkę zmieknie. Następnie odcedzam (pozostawiając troszkę wody na dnie garnka), dodaję 2 łyżki masła, posiekany pęczek kopr... Pokaż więcej

Ja robię inaczej! Młoda kapustę szatkuję ,wrzucam do wrzącej wody aż troszkę zmieknie. Następnie odcedzam (pozostawiając troszkę wody na dnie garnka), dodaję 2 łyżki masła, posiekany pęczek kopru,pietruszki .Duszę aż kapusta całkiem zmięknie,następnie dodaję przecier pomidorowy, pieprz i wegetę do smaku na koniec zagęszczam śmietana i mąką. Podaję z młodymi ziemniakami,jajkiem sadzonym lub schabowym.

Zgłoś 20.05.2010 shizuuu

hahaha parowki na komunie... wstyd :)

Zgłoś 20.05.2010 Thomuss

Dużo rzeczy widziałem już w życiu, myślałem, że już nic nie jest w stanie mnie zdziwić a jednak... Parówka na wierzchu KAPUSTY (tak pani danko, to nie bigos a kapusta duszona, bigos jest z kiszo... Pokaż więcej

Dużo rzeczy widziałem już w życiu, myślałem, że już nic nie jest w stanie mnie zdziwić a jednak... Parówka na wierzchu KAPUSTY (tak pani danko, to nie bigos a kapusta duszona, bigos jest z kiszonej) jak danie komunijne...

Zgłoś 20.05.2010 a-jack kaszebe

Ludzie co tak się uwzięliście na tą potrawę?Robię podobną i cała rodzina wcina aż im się uszy trzęsą.A bigosu nie podajecie z białą kiełbasą na Święta Bożego Narodzenia?........Ja robię to warzy... Pokaż więcej

Ludzie co tak się uwzięliście na tą potrawę?Robię podobną i cała rodzina wcina aż im się uszy trzęsą.A bigosu nie podajecie z białą kiełbasą na Święta Bożego Narodzenia?........Ja robię to warzywko a la bigos,kiedy są pomidory i dodaję dużo,jest wspaniałe!!!!......Podpuściliście mnie,robię to zxdisiaj i z parówką jak na zdjęciu!!!!Pozdrawiam autora przepisu!!!

Zgłoś 20.05.2010 bluemay

juz wiodze, jak biedne dziecko po takim przyjeciu komunijnym jest ganiane przez inne dzieci zaopatrzone w krucyfiks i wode swiecona

Zgłoś 20.05.2010 Jadzia

O kurcze jak to można zjeść? Może gdyby nie te parówy to byłoby ok.

Zgłoś 23.05.2010 WiP

A ja proponowałbym dodać oczywiście parówki i jeszcze boczniaka a smak i walory zdrowotne o wiele większe

Zgłoś 23.05.2010 Domi

podobno parowki sa niezdrowe i nie powinno sie ich podawac dzieciom

Zgłoś 25.05.2010 "opolanka"

taki"bigosik" z młodej kapustki o tej porze roku jest naprawdę niezły!spróbójcie przyrządzić go na mięsie drobiowym i koniecznie dużo koperku,natka pietruszki,marchewka,pietruszka,sele... Pokaż więcej

taki"bigosik" z młodej kapustki o tej porze roku jest naprawdę niezły!spróbójcie przyrządzić go na mięsie drobiowym i koniecznie dużo koperku,natka pietruszki,marchewka,pietruszka,seler,por i pomidory lub koncentrat.