Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Bigos z porów - rewelacja!

Tekst i foto Agucha 06-04-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
10-1210-12 złprosty20-30 min.?

Składniki:

2 kg porów,
2-3 "laski" kiełbasy (wg uznania),
puszka groszku konserwowego,
koncentrat pomidorowy Włocławek - słoik 250 g,
1/4 szkl. oleju,
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, vegeta (do smaku)

Jak przyrządzić:

Por dokładnie umyć. Przekroić wzdłuż na połowę, a następnie pokroić na w miarę cienkie plasterki, wykorzystując zarówno korzeń, jak i część zieloną. Wrzucić na gorący olej i dusić ok. 5 minut na słabym ogniu. Następnie dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę, przyprawiając przyprawami wg uznania. Całość dusić jeszcze ok. 10-15 minut, podlewając zalewą z groszku konserwowego i wodą, jeśli zachodzi taka konieczność. Na koniec dodać puszkę groszku i koncentrat pomidorowy.
Życzę smacznego! Potrawa jest naprawdę pyszna, nawet dla tych, którzy nie lubią tzw. warzyw cebulowatych.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 06.04.2006 Alik

Potwierdzam,bigosik ten jest bardzo dobry!

Zgłoś 07.04.2006 Makucha

A czy z cebuli też może być?

Zgłoś 22.08.2006 KRN

MAKUCHA: Oczywiscie, ze moze byc. Kuchnia jest miejscem eksperymentow, wiec jesli serce Ci podpowiada, ze zamiana pora na cebule jest dobra, to powinnas tak sprobowac. Ja osobiscie nie balbym si... Pokaż więcej

MAKUCHA: Oczywiscie, ze moze byc. Kuchnia jest miejscem eksperymentow, wiec jesli serce Ci podpowiada, ze zamiana pora na cebule jest dobra, to powinnas tak sprobowac. Ja osobiscie nie balbym sie takiej proby.

Przepis w tej formie zbliza sie, moim zdaniem, troche do leczo. Gdyby mial to byc bigos, dodalbym do niego gotowanej golonki, smazonego boczku, rozmoczonych w wodzie suszonych grzybow i gotowal wiele godzin, zeby wszystkie skladniki wymieszaly sie aromatami. Dla mnie bigos, ktory przygotowuje sie w pol godziny, nie jest bigosem.

Zgłoś 28.02.2007 nikita

hihihi rozsmieszyles mnie kola

Zgłoś 22.02.2007 kola

dlaczego bigos? może kiełbasa w warzywach na gorąco. jestem tradycjonalistą i ta nazwa nie pasuje! Ktoś wczęsniej napisał w dziale bigos " jajecznica bez jajek, leczo bez papryki a bigos be... Pokaż więcej

dlaczego bigos? może kiełbasa w warzywach na gorąco. jestem tradycjonalistą i ta nazwa nie pasuje! Ktoś wczęsniej napisał w dziale bigos " jajecznica bez jajek, leczo bez papryki a bigos bez kapusty" fajne, że aż śmieszne

Zgłoś 16.04.2007 jandaf

Rzeczywiście i zdecydowanie polecam....wyszło pięknie i smacznie. Zamiast koncentratu dodałam pomidory z puszki......poezja

Zgłoś 10.11.2007 krzykacz

Polecam dodać trochę fasolki szparagowej(nie zpuszki)! na prawdę polepsza smak bigosu z porów!!!

Zgłoś 30.10.2010 ania

Ja robię inaczej;

białe części porów, pieczarki, puszka białej i czerwonej fasoli, kiełbasa, dwie papryki, sol, pieprz ziołowy i koncentrat pomidorowy.