Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Biszkopt z krówkami i bezami

Tekst i foto Agnieszka 31-01-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty? min.?

Składniki:

- Biszkopt
- 2 budynie smietankowe
- 0,5 l mleka
- ok. 40 dag malych bezików
- orzechy, rodzynki, skorka pomaranczowa
- 30 dag cukierkow krowek (kruchych)
- 1,5 kostki masła

Jak przyrządzić:

Na upieczony biszkopt nakladamy ostudzony krem budyniowy (ugotowany z 2 budyni i mleka i utarty z 1 kostka masła). Parzymy rodzynki, kroimy orzechy. Krem posypujemy bakaliami. Powinny przykryc caly wierzch kremu. na to ukladamy bezy, jeden obok drugiego. W rondelku roztapiamy pol kostki masla z krowkami. Roztopioną masa krowkowa polewamy bezy.

Uwagi:

Do masy budyniowej mozna dodac troche spirytusu lub wódki.
Moze sie wydawac, że ciasto bedzie slodkie, ale to tylko pozory.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 31.03.2005 monika

wydaje sie być super-zrobię na imieniny :)

Zgłoś 05.05.2005 Madziorek

ja chyba zrobie na swoje urodziny...jak myślicie będzie gością smakowało???

Zgłoś 12.05.2005 Magda

Kobietki i co smakowało ? Bo też chce zrobić na imieniny :))))

Zgłoś 30.05.2005 Grace

Ciasto rewelacja - jadłam u Zosi (15.05.). Choć za bezami nie przepadam - to ten zestaw - PYCHOTKA - polecam.

Zgłoś 27.06.2005 ANETA

MUSZĘ PRZYZNAĆ, ŻE BARDZO DOBRE:)))

CHOCIAŻ TROCHĘ CIĘŻKO SIĘ KROI, JAK MASA KRÓWKOWA ZASTYGNIE, NO I JEST CZASOCHŁONNE...ALE CO TAM...OPŁACA SIĘ, BO JEST PYSZNE:)))

Zgłoś 21.07.2005 Elka

REWELACJA!Wielkie dzieki za ten przepis, w końcu coś nowego.Muszę przyznać, że mimo tego,że jest czasochłonne,to efekt suuuper!!!Proponuje jednak wnieść tu poprawki:)-Mnie wystarczyło ok 25 dag ... Pokaż więcej

REWELACJA!Wielkie dzieki za ten przepis, w końcu coś nowego.Muszę przyznać, że mimo tego,że jest czasochłonne,to efekt suuuper!!!Proponuje jednak wnieść tu poprawki:)-Mnie wystarczyło ok 25 dag bezów,a do masy musiałam dodać ok 1/5 kostki margaryny,bo trochę była za rzadka:).Jako bakalie użyłam rodzynek,orzechów i suszonych śliwek, a wcześniej posypałam tę masę budyniową kokosem. EFEKT SUPEROWY!!!

Zgłoś 24.07.2005 pokemonek01

robiłam to ciasto i nie wiem dlaczego oddzielił mi się w garnku tłuszcz od krówek

Zgłoś 11.09.2005 balbina

ciasto wyszło beznadziejne a krem w szczególnosci

Zgłoś 12.11.2005 Marta

Zamiast krówek z margaryną użyjcie sssłodzonego skondensowanego mleka.Gotuje się puszkę przykrytą wodą przez 3 godziny i zostawia do ostygnięcia w garnku.Zdrowsze i prostsze,bo mleka można ugoto... Pokaż więcej

Zamiast krówek z margaryną użyjcie sssłodzonego skondensowanego mleka.Gotuje się puszkę przykrytą wodą przez 3 godziny i zostawia do ostygnięcia w garnku.Zdrowsze i prostsze,bo mleka można ugotować więcej(ile wejdzie do garnka)i przechować na zapas.Prawdziwy krem budyniowy robi się z zaparzanych mlekiem zółtek a nie budyniu.Budyń jest obrzydliwy.

Zgłoś 03.01.2006 mariola.st

Zrobiłam ciasto wg przepisu - jest świetne.Dałam tylko mniej bezów,bo po prostu nie dało sie wcisnąć az 40 dag.polecam

Zgłoś 07.04.2006 jeanette

może zacznę tak: mmmmmmmm........ wspaniałe ciasto! proste w zrobieniu, szybkie, no i niedrogie ;-) Do rodzynek dodałam dodatkowo wódkę, tak dla podniebienia ;-) Dzięki za swietny przepis! Polec... Pokaż więcej

może zacznę tak: mmmmmmmm........ wspaniałe ciasto! proste w zrobieniu, szybkie, no i niedrogie ;-) Do rodzynek dodałam dodatkowo wódkę, tak dla podniebienia ;-) Dzięki za swietny przepis! Polecam!

Zgłoś 07.04.2006 jeanette

i jeszcze jedna uwaga: krówki z tłuszczem należy bezustannie mieszać aby nie oddzielił się tłuszcz od krówek. A teraz pozwólcie... czas na kawę! ;-)

Zgłoś 09.04.2006 andzia

Jedyne co mi wyszło to biszkopt.Krem okropny z budyniem ,lepiej zrobić prawdziwy z jajek.A masa krówkowa jak beton.Nie wiem dlaczego.Placet do wyrzucenia a goście w domu :(((

Zgłoś 18.12.2006 aka

robiłam to ciasto kilkakrotnie, oczywiście z pewnymi modyfikacjami i za każdym razem rewelacja. Prawda, że krówki to "beton" ale prosta rada, dodaję kilka łyżek mleka, a masła daję mni... Pokaż więcej

robiłam to ciasto kilkakrotnie, oczywiście z pewnymi modyfikacjami i za każdym razem rewelacja. Prawda, że krówki to "beton" ale prosta rada, dodaję kilka łyżek mleka, a masła daję mniej. Wszystko zależy od tego jakie są krówki (firma). Biszkopt ponczuję, rodzynki moczę w rumie (jeżeli będą dzieci to bez tego). Masa zawsze mi wychodzi, to tylko kwestia dobrego budyniu, ale myślę, że zrobienie wypróbowanego kremu tylko wzbogaci go. Mnie ten odpowiada, bo nie jest słodki. Bezy wybieram duże i każda beza, to porcja ciasta ( od 16-20 w zależności od wielkości ) i lepiej się kroi. Pozdrawiam

Zgłoś 03.04.2007 mamateo

Mam drobne pytanko: czy biszkopt trzeba czyms nasączyć? Jeśli tak, to co proponujecie? Wydaje mi się, że bez jakiegos ponczu bedzie za suchy...

Zgłoś 03.04.2007 mamateo

Mam drobne pytanko: czy biszkopt trzeba czyms nasączyć? Jeśli tak, to co proponujecie? Wydaje mi się, że bez jakiegos ponczu bedzie za suchy...

Zgłoś 22.01.2008 triciaa

Super pomysł. Ale modyfikacje konieczne. Zwłaszcza to ze skondensowanym mlekiem (słodzonym!) tylko powiedzcie czy to tez po wyjecu z puszki gotoać z masłem jak w przepisie głównym?

Zgłoś 16.08.2008 Karina

to po prostu REWELACJA

POLECAM

Zgłoś 11.01.2009 sadlover

Zrobiłam to ciasto.Porażka!Krem budyniowy jest mdły po dodaniu tłuszczu,a polewa krówkowa rzeczywiście zamienia się w "beton" jak to inni określili.Nie polecam!Pomysł dobry,ale przepis... Pokaż więcej

Zrobiłam to ciasto.Porażka!Krem budyniowy jest mdły po dodaniu tłuszczu,a polewa krówkowa rzeczywiście zamienia się w "beton" jak to inni określili.Nie polecam!Pomysł dobry,ale przepis zły.Niestety.:(