Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Bliny gryczane z wołowo-grzybowym gulaszem

28.09.2011

Coraz większą wagę przykładamy do tego, by jeść nie tylko smacznie ale i zdrowo. Na pewno dużo zdrowsze są potrawy z mąką gryczaną. Charakteryzuje się ona szarobrązowym kolorem i lekkim posmakiem goryczki. Mąka gryczana zawiera więcej wartościowych składników odżywczych niż mąka pszenna i jest bardziej przyswajalna. Nie zawiera glutenu. Bliny gryczane z wołowo-grzybowym gulaszem to pomysłowe danie, znakomite na obiad, zdrowe, smaczne i sycące.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
624 złśredni75 min.wysoka

Składniki:


1 kg ziemniaków,
3 łyżki mąki gryczanej,
2 jajka,
2 dag drożdży,
pół szklanki piwa,
pół szklanki mleka,
sól,
pieprz,
olej do smażenia,
40 dag mięsa wołowego,
1 marchewka,
1 cebula,
4 pieczarki lub garść szlachetnych grzybów leśnych,
łyżka octu balsamicznego,
łyżeczka majeranku,
ząbek czosnku.

Jak przyrządzić?

Mięso oczyścić, umyć i pokroić w kostkę.

Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną cebulę, mięso, pokrojone i oczyszczone pieczarki lub grzyby leśne i podsmażyć.

Mięso przełożyć do garnka, dodać ¾ szklanki wody, pokrojoną w kostkę marchewkę i gotować, aż mięso będzie miękkie.

Pod koniec gotowania wlać ocet balsamiczny, doprawić majerankiem, solą, pieprzem, dodać zmiażdżony czosnek.

Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach, dodać mąkę gryczaną, żółtka.

Z białek ubić pianę i dodać do masy.

Mleko podgrzać, rozpuścić w nim drożdże, wlać do masy ziemniaczanej.

Mieszając dodawać letnie piwo.

Przyprawić solą i pieprzem.

Ciasto odstawić, aż trochę podrośnie.

Na małej patelni rozgrzać olej, nakładać porcję ciasta i rozprowadzić je po całej patelni.

Smażyć na rumiano po obu stronach.

Jak podawać?

Gorące placki podawać razem z gulaszem.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 29.09.2011 Henryk z Olkusza

Blinów nigdy nie robi sie z ziemniaków tylko maka gryczana ewętualnie

z dodatkiem mąki przennej i raczej podaje sie do nich kawior a nie mięso, nie musi to być ten najdrorzszy - kawior ast... Pokaż więcej

Blinów nigdy nie robi sie z ziemniaków tylko maka gryczana ewętualnie

z dodatkiem mąki przennej i raczej podaje sie do nich kawior a nie mięso, nie musi to być ten najdrorzszy - kawior astrachański, wystarczy z łososia -czerwony, morze też być jakaś ryba - np. plastry łososia, a jak ktoś ma fool kasy to morze sie pokusic takze o trufle tudzierz smardze ( w Polsce pod ochroną ) i do tego butelka dobrego szampana ew. wina musującego.