Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Bochen Rybienkowski

Tekst i foto kla4a 12-01-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
kilka? złśredniok. 60 min.wysoka niestety...

Składniki:

- opakowanie ciasta francuskiego
- ok. 40 dag. mielonej wołowiny
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- limonka
- mały koncentrat pomidorowy
- 3 czerwone papryki
- kilkanascie czarnych oliwek bez pestki
- 2 małe wędzone oscypki
- po sporej szczypcie kuminu (kminku rzymskiego), chilli, czerwonej papryki i cynamonu (od biedy mozna dodać mieszankę meksykańską)
- pęczek świeżego tymianku
- śmietana 18%
- szczypiorek

Jak przyrządzić:

Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę, zeszklić z odrobiną oliwy z oliwek na patelni teflonowej. W tym czasie do nagrzanego do 220* piekarnika wrzucić papryki i trzymać je ok. 15 min. aby później pozbyć się skórki. Na patelnię dodać mięso i oliwki, posolić i przyprawić przygotowaną mieszanką. Podsmażoną wołowinę skropić sokiem z całej liomonki.
Na blasze do pieczenia rozwinąć ciasto francuskie, w centralnej części płatu kłaść kolejno warstwę mięsa, plastry pieczonej papryki bez skórki i plasterki oscypka, a wszystko posypać listkami tymianku. Ciasto zwinąć jak kulebiak, tworząc swoisty bochen. Posmarować rozmąconym żółtkiem, wstawić do piekarnika na ok. 35 minut i piec aż nabierze pięknego złocistego koloru.
Gotowy bochen podawać pokrojony w grube plastry polane śmietaną i posypane świeżym szcypiorkiem, z mieszanką zielonych sałat.

Jak podawać?

Bardzo pasuje mieszanka zielonych sałat - sałata lodowa, masłowa i rukola skropione sokiem z limonki i oliwą z oliwek.

Uwagi:

Freestyle:
Przepis powstał podczas niezapomnianego zimowego lenistwa przy kominku w Rybienku.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 08.09.2005 Martana

Mniam. Nie znam autora czy tez autorki przepisu ale polecam. Troche zmieniony, dluzej pieczony ale zrobilam i smakowal wszystkim a bylo nas tej soboty 11 osob:) Polecam innym.

Zgłoś 18.07.2008 znikomka

a jak się zawija kulebiak...?