Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Boczniaki smażone

Tekst i foto stokrotka 05-06-2008

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
1-210 złprosty20 min.-

Składniki:

Kilka kapeluszy boczniaka (ja na 1 osobę daję 2 kapelusze), mleko (ok. 1/2 litra, ale do większej ilości boczniaków więcej), pieprz, sól, przyprawy (jakie kto lubi)
Do obtaczania: jajko roztrzepane z łyżką wody, mąka, bułka tarta.
Do smażenia olej (ja lubię kukurydziany).

Jak przyrządzić:

Kapelusze myjemy, następne wkładamy do głębokiego naczynia i zalewamy mlekiem. Pozostawiamy na 10 minut. Następne mleko wylewamy a kapelusze układamy na talerzu blaszkami do dołu aby chwilę obeschły (2 min). W tym czasie rozbijamy jajko z wodą, a także w oddzielnych miskach przygotowujemy mąkę i bułkę. Osuszone kapelusze boczniaka wkładamy po kolei: mąka, jajko, bułka i smażymy na patelni kilka minut z obu stron, aż będzie złocisty.

Jak podawać?

Polecam podawać do ryżu lub ziemniaków, wyśmienite danie samo w sobie. Podawać i jeść na ciepło, zimne traci swój smak.

Uwagi:

Każdy ma swój własny smaczek: mój kolega dorzucał dużo, dużo czosnku i mu smakowało:)
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 11.06.2008 stokrotka,

Sorki zapomniałam jeszcze dodać,k że przed obtaczaniem trzeba je przyprawić:). Choć można też przyprawy dodać do jajka i botaczac.

Zgłoś 19.06.2013 gość

A bit surprised it seems to simple and yet useufl.