Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Boczniaki w sosie śmietanowym

Tekst i foto Bunia 25-08-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
220 złprosty30 min.średnia

Składniki:


0,25 kg boczniaków, 0,5 kg makaronu - dlugie paseczki (lub wg uznania), 0,5 szkl. śmietanki kremówki 12%, 1 łyżka mąki pszennej, 1 cebula, 0,5 kostki masła, warzywko, przyprawy: biały pieprz, gałka muszkatołowa

Jak przyrządzić:


1. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić na to pokrojoną cebulę, posypać warzywkiem (opruszyć). Zeszklić pod przykryciem.
2. Dodać pokrojone w paseczki boczniaki - dalej dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 15 minut. Jeżeli boczniaki puściły mało wody, to zwyczajnie je podlewamy wodą przegotowaną (ale zwykle nie potrzeba podlewać)
3. Gdy boczniaki zmiękną dodajemy do tego śmietankę wymieszaną z mąką. Cały czas mieszamy, aby sos połączył się dobrze z grzybami oraz zgęstniał.
4. Na koniec dodajemy wg uznania i smaku szczyptę białego pieprzu, trochę gałki muszkatołowej i słodkiej papryki (sypkiej).
5. Podajemy z makaronem, posypujemy natką pietruszki.

Potrzebne przybory:


patelnia z teflonu, garnek do makaronu, nóż, deska

Jak podawać?


Jak w pkt 5. Życzę smacznego!

Uwagi:


Jest to porcja na 2 osoby, ale bardzo głodne. Polecam na piątkowe dni. Po prostu niebo w gębie!

Czas przygotowania:


Zadbać, aby makaron się nie rozgotował.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 06.10.2005 Marla

Bardzo dobre danie! Polecam!

Zgłoś 24.11.2005 Bea

Przepyszne!! zrobiłam je, bo moja rodzina w połowie jest wege :)Rezultat: zniknęło szybko z talerzy i słowa..."mamuś pychotka"..dzięki za przepis.Pozdrawiam:)

Zgłoś 02.12.2005 Marla

Smaczne,polecam:)

Zgłoś 18.12.2005 Bunia

cieszę sie ,ze smakowalo wszyskim a głównie dzieciom. Nie ma nic milszego niz dobre słowo. Pozdrawiam bardzo serdecznie

Zgłoś 20.12.2005 ada

potrawe ta znam troszke inaczej. oczywiscie dodaje do niej piers z kurczaka :) pokrojana i podsmazona wczesniej. ale najwazneijsze jest, ze gotowa juz potrawe wkladam w zaroodporne naczynie i p... Pokaż więcej

potrawe ta znam troszke inaczej. oczywiscie dodaje do niej piers z kurczaka :) pokrojana i podsmazona wczesniej. ale najwazneijsze jest, ze gotowa juz potrawe wkladam w zaroodporne naczynie i posypuje 200 g sera gorgonzola lub innym pleśniowym. potrawa nabiera niesamowitego smaczku :)

Zgłoś 29.01.2006 justa

Wyjątkowe danie, szczególnie na romantyczną kolacje, polecam wszystkim smakoszom grzybków:)

Zgłoś 02.04.2006 Martana

Buniu, zazwyczaj jestem gadatliwa ale teraz bede prawie niemowa - TWOJ PRZEPIS JEST POPROSTU SWIETNY!

Zgłoś 12.02.2008 kama

smietana slodka czy kwasna?

Zgłoś 06.01.2010 pati

Uwielbiamy kasze, wypróbowałam z jęczmienną zamiast makaronu. Pychota

Zgłoś 14.05.2010 żaba

Super, palce lizać!!!!!!!

Zgłoś 31.07.2010 znawca

Troche przestarzałe ale do uzytkownika "Kama" i innych Śmietanka jest zawsze słodka, natomiast Śmietana jest zawsze kwaśna.. Niby takie łatwe a niektorzy pytaja "Smietanka słodka... Pokaż więcej

Troche przestarzałe ale do uzytkownika "Kama" i innych Śmietanka jest zawsze słodka, natomiast Śmietana jest zawsze kwaśna.. Niby takie łatwe a niektorzy pytaja "Smietanka słodka czy kwasna ? " Mi nie wszylo danie bo dodalem soku z cytryny i zepsul sie smak ;p

Zgłoś 31.03.2017 gość

co to za kremówka, która ma 12%..