Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Bruschetta

Tekst i foto Becia 17-08-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?5 złprosty20 min.mało

Składniki:

Długa bułka, masło, 2 duże ząbki czosnku, 4 średnie pomidory, świeża bazylia, natka pietruszki, oliwa z oliwek lub olej ok. 3 łyżek stołowych.

Jak przyrządzić:

Bułkę kroimy na dość grube kromki, smarujemy masłem z dwóch stron i pieczemy w piekarniku(220 stopni)aż będą chupiące. Pomidory obieramy ze skórki,kroimy w kostkę, dodajemy posiekany czosnek, pokrojone listki bazyli i pietruszki,solimy,polewamy oliwą z oliwek lub olejem. Nakładamy na gorące grzanki i jemy.

Jak podawać?

Grzanki układamy na talerzykach i nakładamy pomidory bezpośrednio przed spożyciem, pojedynczo, żeby nie przemokły grzanki.

Uwagi:

Lekkie, pyszne danie na gorące dni i jakie zdrowe!!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 13.10.2003 ww

mala uwaga:

1.bazylii nie kroimy a "drzemy" bo po pokrojrniu nie jest juz taka dobra

2.powinno byc zimne

Zgłoś 26.01.2004 Linda

Bulki nie smaruje sie maslem lecz kropi oliwa z oliwek...

Zgłoś 05.08.2004 wojtek

A pomidory z resztą mozna podgrzać i na bułkę na gorąco+ chłodne wino....

Zgłoś 25.08.2004 quak

Ja do tego dodaje jeszcze pokrojoną w kostke czerwona cebule

Jest ostrzejsze

Zgłoś 28.09.2004 Ywonka

Bardzo dobra przekąska,którą swietnie znam...bulkę również można podpiec w gorącym sandwichu bez używania masła,ma mniej kalorii:)druga wersja to dodanie do pomodorow rozdrobnionego tuńczyka ( z... Pokaż więcej

Bardzo dobra przekąska,którą swietnie znam...bulkę również można podpiec w gorącym sandwichu bez używania masła,ma mniej kalorii:)druga wersja to dodanie do pomodorow rozdrobnionego tuńczyka ( z puszki) i pokrojonej w wiórki czerwonej cebuli, również smakuje wyśmienicie...pozdrawiam amatorów kuchni wloskiej...:)

Zgłoś 24.01.2005 Kaja

Słyszałam, że bardzo dobry jest też wariant z pesto na wierzchu zamiast pomidorów.

Zgłoś 19.07.2005 ania

bruschetta jest jeszcze lepsza jak na wierz grzanek polozy sie suszone pomidory tak jak to robia na poludniu wloch. wspanialy i wyjatkowy smak. polecam

Zgłoś 11.08.2005 magada

Taka prosta i tania przekąska. Aż trudno uwierzyć, że we włoskiej restauracji porcja (2szt) kosztowała 8 zł!

Zgłoś 10.09.2005 Gosia

A ja posypuję kromeczki startym ZOLtym serkiem i dopiero wtedy nakładam pomidorka i zapiekam.Moja własna "wariacja" na temat bruschetty ale całkiem smaczna:)

Zgłoś 13.10.2005 darek

... a sprobojcie zamiast masla - oliwe z oliwek, bazylia czy pokrojona czy potargana - nie ma znaczenia - smak ten sam,

dodajcie posiekana czerwona cebule, czarne oliwki, suszone oregano,... Pokaż więcej

... a sprobojcie zamiast masla - oliwe z oliwek, bazylia czy pokrojona czy potargana - nie ma znaczenia - smak ten sam,

dodajcie posiekana czerwona cebule, czarne oliwki, suszone oregano, a tost potrzyjcie czosnkiem - orgazm kulinarny!!!

Zgłoś 29.11.2005 Renka

Ja robię na tostach razowych opiekanych w zwykłym tosterze jest super.

Zgłoś 05.12.2005 ciosnek

pieczywka nie smaruje się masełkiem, tylko po upieczeniu naciera połóweczką ząbka czosneczku po chrupiącej skorupce... do tego jedynie pomidorek, bazylka, sól i oliwka z pierwszego tłoczonka...<... Pokaż więcej

pieczywka nie smaruje się masełkiem, tylko po upieczeniu naciera połóweczką ząbka czosneczku po chrupiącej skorupce... do tego jedynie pomidorek, bazylka, sól i oliwka z pierwszego tłoczonka...

Zgłoś 03.06.2006 jjokocza

na gore zamias oliwy z oliwek mozemy uzyc octu balsamicznego podkresli to poludniowy smak

Zgłoś 19.12.2006 Hania

Pracowałam we włoskiej pizzerii z prawdziwymi włochami i oni nauczyli mnie jak sie robi PRAWDZIWĄ BRUSCHETTĘ!! Szef piekł zawsze "swój" specjelny chlebek, dwie kromki (1 porcja) wkłada... Pokaż więcej

Pracowałam we włoskiej pizzerii z prawdziwymi włochami i oni nauczyli mnie jak sie robi PRAWDZIWĄ BRUSCHETTĘ!! Szef piekł zawsze "swój" specjelny chlebek, dwie kromki (1 porcja) wkładał do pieca i czekał aż się zarumienią, później gorący chleb nacierał ząbkiem czosnku, kładł ok 3 plasterki pomidora, polewał sosem pesto i solił do smaku... To jest coś pysznego, a aromat unoszący się z ciepłego chleba jest dodatkowym bonusem :) Polecam ten przepis!!!

Zgłoś 18.01.2007 magdula

głównym składnikiem tego dania powinien być chleb typu "rodzinny" (podobny do bułki ale nie bułka), podpieczony na grillu, po zdjęciu z grilla polany odrobiną oliwy z oliwek, i potarty... Pokaż więcej

głównym składnikiem tego dania powinien być chleb typu "rodzinny" (podobny do bułki ale nie bułka), podpieczony na grillu, po zdjęciu z grilla polany odrobiną oliwy z oliwek, i potarty ząbkiem czosnku i dopiero na to pomidorki w kostkę pokrojone

Zgłoś 26.03.2007 nati

sa rozne wersje, znajomy wloch przygotowuje to na rozne imprezy wiec jadam t oczesto i nie smaruje sie bulki czosnkiem, ale miesza wszystkie skladniki razem. Bulka powinna byc ciepla i chrupiaca... Pokaż więcej

sa rozne wersje, znajomy wloch przygotowuje to na rozne imprezy wiec jadam t oczesto i nie smaruje sie bulki czosnkiem, ale miesza wszystkie skladniki razem. Bulka powinna byc ciepla i chrupiaca! Smacznego, rewelacyjna przekaska do lamki szampana lub wina.

Zgłoś 27.05.2007 jkolorek

a ja we wloszech jadlam to z mozzarella i pomidorami posypane swieza bazylia, sama grzanka byla natarta czosnkiem i dop potem opieczona!ale twoja wersje bardziej wole

Zgłoś 09.08.2008 MADIVAN

Dla leniwych opcjonalnie jest gotowa w słoiku jednak kazdy dodskonale wie ze przygotowana samodzielnie smakuje lepiej ;)