Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Buccattini z łososiem wędzonym w sosie śmietanowo-koperkowym

Tekst i foto Petrus 25-09-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4 porcje15-20 złprosty15 min.dużo

Składniki:

Łosoś wędzony na zimno (około 250-300g), makaron buccattini (lub spaghetti) szt. 1 (500g), koperek, śmietana co najmniej 30% (słodka) 2 opakowania po ok. 200g każde, sól&pieprz.

Jak przyrządzić:

Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju do smażenia (co by się nie posklejał) tak aby był lekko twardawy mieszając od czasu do czasu. Łososia (jeśli jest w plastrach) pociąć nożyczkami na paski o szerokości do 1cm i długości do 3cm (jeśli w kawałku) to w pierwszej kolejności opuszkami palców sprawdzić czy nie ma ości (jeśli są to usunąć pęsetą) następnie oddzielić od skóry, pokroić w plastry i ostatecznie na drobne kawałki. Na patelnie wrzucić odrobinę masła, rozpuścić na małym ogniu wlać śmietanę i podgrzać. Finalizując sprawę dodajemy łososia i pozwalamy aby jego aromat przedostał się do śmietany (w ten sposób osiągniemy wielce aromatyczny sos). Po około 2 minutkach dodajemy drobna posiekany koperek, który doskonale pasuje do łososia i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Pozostawiamy jeszcze przez chwilkę na małym ogniu. Makaron odcedzamy, przelewamy zimną wodą i przekładamy na talerze. Wieńczymy dzieło przenosząc wędzonego łososia w sosie śmietanowo-koperkowym centralnie na makaron.

Potrzebne przybory:

Garnek do gotowanie makaronu (średniowysoki), patelnia, deska do krojenia, nożyczki.

Jak podawać?

Potrawa dość szybko traci ciepło dlatego sugerowałbym podgrzanie talerzy w których ma zostać podana. Makaron układamy na talerz zgodnie z ruchem wskazówek zegara zageszczając centrum talerza tworząc coś w rodzaju stożka. Na ów szczyt "nalewamy" sos. Całe danie przybieramy gałązkami koperku celem kolorystycznego upiększenia. Artyzmu potrawie dodaje różnorodność i pewnego rodzaju skrajność kolorów. Łosoś jest pinky, koperek - soczyście zielony, śmietana prawdziwie kremowa. No i ten kruczoczarny świeżo mielony nad talerzem pieprz. Uczta dla oka i podniebienia.

Uwagi:

Jedną z alternatyw jest wymieszane przygotowanego makaronu (najlepiej buccattini), ponieważ posiada on "dziurkę" i sos może weń przeniknąć, z wędzonym łososiem w sosie śmietanowo-koperkowym. Daje to uczucie pełności smaku gdy za każdym kęsem aromatyczny sos drażni nasze kubki smakowe powodując wzrost apetytu. Jeśli chodzi o gotowanie makaronu nie przesadzałbym z soleniem wody ze względu na fakt, iż sam łosoś jest zwykle słonawy. Za dużo soli popsuje całe danie w sposób nieodwracalny.

Czas przygotowania:

Gdy makaron pooddawany jest obróbce termnicznej w tym czasie przygotowujemy sos, celem skrócenia całego obrządku.
Co do soli i pierzy proponuje sól kamienną oraz pieprz ziarnisty w młynkach.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 29.09.2003 ewa

Opis wykonania dania niezwykle apetyczny i szczegółowy

mam ochotę spróbować :-)

Zastanawiam się tylko nad zmianą makaronu na szerszy.

Dzięki za przepis

Zgłoś 09.11.2003 Maria

Wszystko super tylko nie jestem przekonana co do dodawania oleju do wody ,w której będziemy gotować makaron.Po prostu chyba trzeba dobrać odpowiednio duży i wysoki garnek .Hmmm Pozdrawiam.

Zgłoś 17.11.2003 555

ja dodaje olej do wody do kazdego gotowania makaronu, ryzu, kaszy itp.

w przypadku kaszy czasem olej zastepuje smalcem (bardzo ciekawy smakowo efekt), a ryzu - jesli ma byc na slodko - ma... Pokaż więcej

ja dodaje olej do wody do kazdego gotowania makaronu, ryzu, kaszy itp.

w przypadku kaszy czasem olej zastepuje smalcem (bardzo ciekawy smakowo efekt), a ryzu - jesli ma byc na slodko - maselkiem..

sedno w tym, ze dodatek tluszczu podczas gotowania zapobiega "zbryleniu" sie gotowanego produktu..

Zgłoś 17.02.2004 Joen

olej do gotowania jak najbardziej, ale przepłukanie makaronu zimną wodą po ugotowaniu to nie bardzo??

Zgłoś 18.04.2004 Asia

Ja lubie dodać do białego sosu bialy pieprz (a przelanie makaronu zimna wodą go hartuje i nie skleja sie- tak, ze dzięki temu juz nie trzeba oleju podczas gotowania). Przepis jest supersmaczny;)... Pokaż więcej

Ja lubie dodać do białego sosu bialy pieprz (a przelanie makaronu zimna wodą go hartuje i nie skleja sie- tak, ze dzięki temu juz nie trzeba oleju podczas gotowania). Przepis jest supersmaczny;)

Zgłoś 12.07.2004 mra

Zamiast koperku (lub może obok) proponuję dodać kilka pokrojonych w cienkie plasterki, wcześniej usmażonych pieczarek. Też dobre!

Zgłoś 18.08.2004 kasica

Przepis super! Prosty i smaczny!

A w kwestii oleju i hartowania: dzięki temu pierwszemu sie nie skleja, a tego drugiego nie stosuję bo potem makaron jest zimny!

Zgłoś 13.05.2005 Martana

Autor powinien zostac bardziej poeta niz kucharzem. Przepis zna co drugi milosnik kuchni wloskiej, owszem to przepyszna potrawa i mimo, ze za dlugo, to dobrze opisana. Ja bym tylko dodala kropel... Pokaż więcej

Autor powinien zostac bardziej poeta niz kucharzem. Przepis zna co drugi milosnik kuchni wloskiej, owszem to przepyszna potrawa i mimo, ze za dlugo, to dobrze opisana. Ja bym tylko dodala kropelke soku z cytryny do calosci - niewiele ale jednak nawet przyslowiowa kropla zaostrza smak - na korzysc. :)

Zgłoś 08.12.2005 olsen

wiadomo, że dodać konieczine łyżkę oliwy do gotowania makaronu, jeśli z np. łososiem i oczywiste sprawa, że koniecznie trzeba makaron zahartować zimną wodą. zamiast oliwy może być olej z pestek ... Pokaż więcej

wiadomo, że dodać konieczine łyżkę oliwy do gotowania makaronu, jeśli z np. łososiem i oczywiste sprawa, że koniecznie trzeba makaron zahartować zimną wodą. zamiast oliwy może być olej z pestek winogron, jest całkowicie bezzapachowy.. Kpw?;)

Zgłoś 24.06.2007 szef kuchni

Słodka to jest śMIETANKA a nie śmietana.

Podstawowy błąd!

Zgłoś 14.11.2008 wino

ja zwykle dodaję jęszcze 1/3 butelki białego wina (jeżeli porcja na ok 4 osoby).smakuje wyśmienicie:)oczywiście zajmuje to trochę więcej czasu, gdyż trzeba poczekać, żeby alkohol wyparował:)

... Pokaż więcej

ja zwykle dodaję jęszcze 1/3 butelki białego wina (jeżeli porcja na ok 4 osoby).smakuje wyśmienicie:)oczywiście zajmuje to trochę więcej czasu, gdyż trzeba poczekać, żeby alkohol wyparował:)

Zgłoś 26.01.2008 zebrawpaskidwa

taka uwaga natury generalnej :)

makaron wystarczy mieszac na poczatku gotowania, wtedy sie nie sklei. I nie trzeba dolewac oleju.

pozdrawiam :)

Zgłoś 14.02.2008 ania

Zgłoś 14.02.2008 ania

Ja proponuje dodac smazona cebulke i kapary pychaaaaaaaaaaaaaaaaa

Zgłoś 16.10.2009 Daga

Właśnie będę robić , proszę mi tylko powiedzieć jaki to jest makaron buccottini? nigdzie nie mogłam znaleść więc kupiłam spagetti:) i czy można do tego dania dodać mozarelę?

Zgłoś 23.03.2011 Mniam

Mały błąd w przepisie się wkradł, za dużo tego C oraz T w makaronie :D

Prawidłowa nazwa makaronu, który proponuje autorka przepisu to BUCATINI ;-)

Polecam wszystkim to danie.

... Pokaż więcej

Mały błąd w przepisie się wkradł, za dużo tego C oraz T w makaronie :D

Prawidłowa nazwa makaronu, który proponuje autorka przepisu to BUCATINI ;-)

Polecam wszystkim to danie.

Zgłoś 06.01.2010 sisi

Jak dla mnie, to nic specjalnego. Powiedzialabym średnio dobre i choć szybkie i proste w wykonaniu, raczej już nie zrobię !

Zgłoś 05.10.2012 IMI

Nie ma sensu dolewać oleju do wody, w której gotuje się makaron. Zgodnie z prawami fizyki lżejsza oliwa na wierzch wypływa i nie może wpłynąć na niesklejanie się makaronu. Makaron gotuje się w o... Pokaż więcej

Nie ma sensu dolewać oleju do wody, w której gotuje się makaron. Zgodnie z prawami fizyki lżejsza oliwa na wierzch wypływa i nie może wpłynąć na niesklejanie się makaronu. Makaron gotuje się w osolonej wodzie zachowując po prostu proporcje: 100g klusek w 1 litrze wody. Olejem lub oliwą można potraktować już na sitku. Chociaż z tym odcedzaniem to też nie tak. Włoski mistrz kuchni Antonio Carluccio makaron wkłada bezpośrednio z wody do sosu, gdyż wtedy lepiej łączy się z sosem.

Zgłoś 05.10.2012 IMI

Nie ma sensu dolewać oleju do wody, w której gotuje się makaron. Zgodnie z prawami fizyki lżejsza oliwa na wierzch wypływa i nie może wpłynąć na niesklejanie się makaronu. Makaron gotuje się w o... Pokaż więcej

Nie ma sensu dolewać oleju do wody, w której gotuje się makaron. Zgodnie z prawami fizyki lżejsza oliwa na wierzch wypływa i nie może wpłynąć na niesklejanie się makaronu. Makaron gotuje się w osolonej wodzie zachowując po prostu proporcje: 100g klusek w 1 litrze wody. Olejem lub oliwą można potraktować już na sitku. Chociaż z tym odcedzaniem to też nie tak. Włoski mistrz kuchni Antonio Carluccio makaron wkłada bezpośrednio z wody do sosu, gdyż wtedy lepiej łączy się z sosem.

Zgłoś 17.06.2013 gość

NAJTAŃSZY PRZEPIS NA PRZEŻYCIE: Kup jakieś zboże jednego rozjadu lub zmieszaj kilka ze sobą np. przenice z żytem z jęczmieniem a możesz i dodać ziarna kukurydzy. Jakiekolwiek zboże byś miał ( ko... Pokaż więcej

NAJTAŃSZY PRZEPIS NA PRZEŻYCIE: Kup jakieś zboże jednego rozjadu lub zmieszaj kilka ze sobą np. przenice z żytem z jęczmieniem a możesz i dodać ziarna kukurydzy. Jakiekolwiek zboże byś miał ( koszt kilograma jakiego kolwiek to ponad złotf3wka oczywiście