Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Budyń warzywny

Tekst i foto ADAM 08-06-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
510 złprosty40 min.niska

Składniki:

10 dag kapusty włoskiej,
15 dag ziemniaków,
10 dag marchwi,
seler,
por,
10 dag groszku zielonego,
2 bułki czerstwe,
4 jaja,
3 łyżki masła,
sól, pieprz, imbir, przyprawa do zup,
3 łyżki tartej bułki

Jak przyrządzić:

Warzywa oczyszczamy, rozdrabniamy i gotujemy na parze.
Ostudzone odciskamy i mielimy w maszynce.
Dodajemy uprzednio namoczone i odciśnięte bułki oraz żółtka i tłuszcz.
Masę dokładnie wyrabiamy i przyprawiamy do smaku.
Ubijamy pianę z białek.
Pianę delikatnie łączymy z masą.
Do masy wsypujemy tartą bułkę.
Masę wkładamy do żaroodpornych form budyniowych i szczelnie zamykamy.
Gotujemy na parze przez 35 minut.

Potrzebne przybory:

parowar, żaroodporne formy budyniowe

Jak podawać?

Budyń podajemy z ostrymi sosami. Polecam korniszonowy.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 04.07.2006 mini guwienko do zjedzenia dla ciebie

Odrzydłe!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

:P:P:P:P:P:P:P!!!!!!!!!!!!!!

FUJ!!!

Zgłoś 10.10.2006 Kora

Niektórych rodzice zapomnieli wychować. Potrawa wyszła lekko za słona :)