Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Budyń wołowy w sosie koperkowym

Tekst i foto ADAM 08-06-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
420 złprosty30 min.średnia

Składniki:

Budyń:
30 dag gotowanej wołowiny z rosołu,
włoszczyzna z rosołu,
2 łyżki masła,
4 jajka,
łyżka tartej bułki,
3 łyżki posiekanego koperku,
sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku,
masło i tarta bułka do wysmarowania i wysypania budyniowych foremek.

Sos:
pęczek koperku,
2 łyżki masła,
3 łyżki mąki,
1,5 szklanki wywaru z włoszczyzny,
0,5 szklanki śmietany light,
żółtko,
sól,
cukier.

Jak przyrządzić:

Wołowinę i włoszczyznę przepuszczamy przez maszynkę.
Ucieramy masło, dodając po jednym żółtku.
Utarte masło łączymy z tartą bułką, koperkiem i zmielonym mięsem.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Ubijamy pianę z białek.
Pianę delikatnie łączymy z wyrobioną masą.
Formy budyniowe smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką.
Foremki napełniamy masą i szczelnie je zamykamy.
Gotujemy na parze około 30 minut.

Sos:
Koperek drobno kroimy.
Część przesmażamy na tłuszczu w celu zabarwienia go na zielono.
Dodajemy mąkę i rozprowadzamy wywarem.
Zagotowujemy i doprawiamy śmietaną z żółtkiem.
Sos przyprawiamy, dodajemy resztę koperku.

Potrzebne przybory:

parowar, żaroodporne formy budyniowe

Jak podawać?

Budyń podajemy polany gorącym sosem koperkowym z dodatkiem jarzynki z pomidorów i zielonej sałaty.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.