Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Bufallo chicken wings

Tekst i foto Zigi 31-01-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2-3? złprosty80 min.?

Składniki:

Skrzydełka kurczaka, ostry keczup, chili, przyprawa do drobiu (może być Knorr), 20 dag masła, dwa ząbki czosnku, jogurt naturalny, majonez.

Jak przyrządzić:

Skrzydełka przekroić na pół, przyprawić przyprawą do drobiu, piec ok. 60 min w brytfannie pod przykryciem. Do ok. 8 łyżek stołowych keczupu dodać rozpuszczone masło i ok. dwóch łyżeczek chili, całość zagotować. Wycisnąć do małej miseczki przez praskę dwa ząbki czosnku, dodać ok. 4 łyżek jogurtu i majonezu, wymieszać, wstawić do lodówki. Po upieczeniu
kurczaka zlać tłuszcz, dodać keczup z masłem i chili, wymieszać, zapiec ok. 10 min. Skrzydełka moczyć w czosnkowym sosie, przegryzając frytkami.

Jak podawać?

Koniecznie z frytkami i czosnkowym sosem dla złagodzenia chili. Keczup i chili oraz masło powinny tworzyć dość ostry sos.

Uwagi:

Keczup może być zastąpiony ostrym amerykańskim hot sauce - przeznaczonym do tego właśnie dania, ale niestety u nas jeszcze niedostępnym. Uwaga! Potrawa dosyć ostra. I taka powinna być. Smacznego!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 19.03.2006 Martana

Wy sie tylko czepiac potraficie - nawet jesli to nie jest dobra nazwa dla tej potrawy to sama potrawa jest przepyszna, wiec jakbym nazwala ja np Chomik Sasiada ale smakowaloby wszystkim, to co z... Pokaż więcej

Wy sie tylko czepiac potraficie - nawet jesli to nie jest dobra nazwa dla tej potrawy to sama potrawa jest przepyszna, wiec jakbym nazwala ja np Chomik Sasiada ale smakowaloby wszystkim, to co za roznica? Pozdrawiam.

Zgłoś 05.02.2006 Emm

To nie ma nic wspolnego z buffalo chicken wings! Najlepsze sa wings w Anchor Bar (Buffalo, Nowy Jork) czyli w tym miejscu gdzie zostaly stworzone. Mozna tez kupic sos Anchor Bar do wings

Zgłoś 06.02.2006 Raia

Do Emm!

Nie masz racji , skrzydełka są wspaniałe!!! Dokładnie taki przepis jest podawany na amerykańskim sosie do tych skrzydełek.

A danie przepyszne !!! Polecam!

Zgłoś 10.02.2006 zigi [autor]

Skoro uważasz że to niema nic wspólnego[ twoim zdaniem z bufallo chicken wings] to cię wyprowadzę z błędu,ten przepis podaje firma FRANKS powstała w 1920 roku która produkuje ten sos a ja dosta... Pokaż więcej

Skoro uważasz że to niema nic wspólnego[ twoim zdaniem z bufallo chicken wings] to cię wyprowadzę z błędu,ten przepis podaje firma FRANKS powstała w 1920 roku która produkuje ten sos a ja dostałem go od kobiety która mieszka w ameryce od urodzenia i próbowałem go w kilku restauracjach w kilku stanach i było to danie takie jak w przepisie więc nie wypowiadaj się jak próbowałaś tego w jednej restauracji i uważasz że powinno być takie jak jadłaś.To tak samo jak zjeść amerykański stek,nie wszędzie jest taki sam,ale w większości restauracji podobny.W stanach nie tylko nowy york istnieje...

Zgłoś 16.03.2006 dzunia

juz nie moge sie doczekac jak sama to zrobie-nie mialam okazji sprobowac tej pysznosci ale brzmi smakowicie i milo ze mezczyzni obecnie wykazuja zainteresowanie "kuchnia"

nie ma... Pokaż więcej

juz nie moge sie doczekac jak sama to zrobie-nie mialam okazji sprobowac tej pysznosci ale brzmi smakowicie i milo ze mezczyzni obecnie wykazuja zainteresowanie "kuchnia"

nie mam punktu odniesienia co do smaku jaki bedzie mialo twoje danie niestety ale mam nadzieje ze mi wyjdzie ;)

Zgłoś 24.03.2006 Darek M

Dobre i zrobie ponownie

Zgłoś 22.02.2007 olka

a od kiedy skrzydełka pieczemy 60 minut? nadyć to wióry zostaną...he he

Zgłoś 12.12.2006 Ewela

PYCHa!!! Najlepsze następnego dnia... dokładnie przechodzą ostrością chili i delikatnością masła!!! gorąco polecam! jedyny minus.. nie chrupią, ale wystarczy na chwilkę przełożyc z brytfanki na ... Pokaż więcej

PYCHa!!! Najlepsze następnego dnia... dokładnie przechodzą ostrością chili i delikatnością masła!!! gorąco polecam! jedyny minus.. nie chrupią, ale wystarczy na chwilkę przełożyc z brytfanki na blaszkę i włączyć opiekanie... palce lizać!!!

Zgłoś 10.01.2011 topol

TO PRAWDZIWY NAJLEPSZY PRZEPIS.Jako Hot sauce powinno sie uzywac franks ale w Polsce nie ma wiec zastepujemy Louisianna Hot sause(W kazdym dobrym Markecie,smakuje identycznie) :

* oil... Pokaż więcej

TO PRAWDZIWY NAJLEPSZY PRZEPIS.Jako Hot sauce powinno sie uzywac franks ale w Polsce nie ma wiec zastepujemy Louisianna Hot sause(W kazdym dobrym Markecie,smakuje identycznie) :

* oil for deep frying

* 1/4 cup butter

* 1/4 cup hot sauce

* 1 dash ground black pepper

* 1 dash garlic powder

* 1/2 cup all-purpose flour

* 1/4 teaspoon paprika

* 1/4 teaspoon cayenne pepper

* 1/4 teaspoon salt

* 10 chicken wings

Directions

1. Heat oil in a deep fryer to 375 degrees F (190 degrees C). The oil should be just enough to cover wings entirely, an inch or so deep. Combine the butter, hot sauce, pepper and garlic powder in a small saucepan over low heat. Stir together and heat until butter is melted and mixture is well blended. Remove from heat and reserve for serving.

2. In a small bowl mix together the flour, paprika, cayenne pepper and salt. Place chicken wings in a large nonporous glass dish or bowl and sprinkle flour mixture over them until they are evenly coated. Cover dish or bowl and refrigerate for 60 to 90 minutes.

3. Fry coated wings in hot oil for 10 to 15 minutes, or until parts of wings begin to turn brown. Remove from heat, place wings in serving bowl, add hot sauce mixture and stir together. Serve.