Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Bulczane knedle (Semelknydel)

Tekst i foto sylvia_wien 08-10-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4 porcje5 złprosty? min.mało

Składniki:

- sucha bulka pokrojona w kostke (5 mm - 1cm),
- 2 jajka,
- 1/2 szk. mleka,
- 2-3 lyzki maki,
- sol pieprz wegeta ( mozna dodac swieza pietruszke , koperek lub magi. Pelna dowolnosc).

Jak przyrządzić:

Wymieszac jajko , make , mleko dodac przyprawy tak aby powstalo cisto. Dosypywac powoli pokrojona bulke ( tyle aby ciasto polaczylo kawalki) Odstawic na godzinke aby bulka zwilzala . Z uzyskanej masy uformowac kulki i gotowac na parze.
Podawac z dowolnym sosem.
Smacznego!

Jak podawać?

Polecam sosik pieczarkowy lub ze swiezych kurek.

Uwagi:

Jest to popularny dodatek do miesa i sosu w Austrii . Nigdzie nie znalazlam szczegolowego przepisu i podaje wam tak jak ja sie nauczylam podgladajac sasiadke.

Czas przygotowania:

Przyrzadzenie 5 min.
Oczekiwanie 1 godz.
Gotowanie 10-15 min.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 23.02.2004 Marteo

To czeskie knedle,do tego dodaje się troche drożdży.Daje się im podrosnać i do gotującej,osolonej wody.10 min.po wypłynięciu sprawdzić czy można z szamać,do tego boczunio podsmażony-cudo

... Pokaż więcej

To czeskie knedle,do tego dodaje się troche drożdży.Daje się im podrosnać i do gotującej,osolonej wody.10 min.po wypłynięciu sprawdzić czy można z szamać,do tego boczunio podsmażony-cudo

Zgłoś 16.03.2005 Martana

Czeskie, wietnamskie czy grenlandzkie - wszystko jedno, wazne, ze sa smaczne. Ja dodaje do nich sos z pieczeni zaprawiony chuda, niekwasna smietana, tez pycha:)

Zgłoś 15.01.2006 Gio

To żadne czeskie knedle!

to wszystko jakies brednie!

W czeskich knedlach nie ma krztyny drożdży, dlatego nie piecze po nich zgaga! Kuchnia, jak wiadomo to sztuka..

Zgłoś 08.03.2007 Ala

Czemu nie ma dań grenlandzkich

Zgłoś 26.08.2008 Maschi

Jezeli wiedenskie to:

SEMMMEL KNOEDEL

;)

Zgłoś 13.03.2010 mirzol

Właśnie miałem na dziś zaplanowane. Ja to robię w ten sposób. 5 czerstwych bułek+5 jajek+3 duże cebule. Bułkę kroję na kosteczkę i skraplam mlekiem. Odstawiam. W tym czasie smażę cebulę do zeszk... Pokaż więcej

Właśnie miałem na dziś zaplanowane. Ja to robię w ten sposób. 5 czerstwych bułek+5 jajek+3 duże cebule. Bułkę kroję na kosteczkę i skraplam mlekiem. Odstawiam. W tym czasie smażę cebulę do zeszklenia, osobno ubijam żółtko i osobno ubijam białko. 1 łyżkę proszku do pieczenia mieszam z 1 łyżką mąki. Po kolei dodaje te skladniki do bułki i mieszam. Oczywiście też sól i pietrz. Gotuję w osolonej wodzie. Podaję polane stopionym masłem.