Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Bułeczki z niespodzianką

Tekst i foto blondii 25-03-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty40 min.?

Składniki:

4 kajzerki,
25 dag grzybów (leśnych lub pieczarek),
4 jaja,
duża cebula,
15 dag startego żółtego sera,
masło,
pieprz, sól

Jak przyrządzić:

Skroić wierzchy z bułek, wydrążyć środki. Każdą bułkę nasmarować wewnątrz masłem. Oczyszczone grzyby i cebulę drobno pokroić, usmażyć i przyprawić. W zagłębienia powstałe w każdej z bułek najpierw włożyć trochę nadzienia, następnie wbić po jednym jaju i posypać żółtym serem. Wstawić do gorącego piekarnika. Piec ok 20 min w 180 stopniach.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 14.05.2006 Vasco

A nawet dobre ;)))) I se zrobie bo...

Zgłoś 08.08.2006 beata

byłoo pycha:))

Zgłoś 27.02.2007 Prawdziwa Martana

Proste i pyszne. Niespodzianka bedzie naprawde niespodzianka, jesli przykryjemy zapiekanki zrumienionymi czubkami mozliwie najdokladniej tak, by wygladalo, jakbysmy tych bulek nigdy nie przekraj... Pokaż więcej

Proste i pyszne. Niespodzianka bedzie naprawde niespodzianka, jesli przykryjemy zapiekanki zrumienionymi czubkami mozliwie najdokladniej tak, by wygladalo, jakbysmy tych bulek nigdy nie przekrajali.

Zgłoś 08.02.2007 OLKA GDA

REWELACJA POLECAM :)

Zgłoś 03.04.2007 Gutek

to mi przypomina przerwy w mojej szkole, serwowali takie bułeczki w bufecie obok ogólniaka, muszę koniecznie przypomnieć sobie ich smak dzięki za przepis

Zgłoś 26.10.2007 Miska

Ja robie takie buleczki nieco inaczej.

Potrzebne: pieczarki, cebula, sol, pieprz, jajko, dobra kajzerka (najlepsza taka jak za dawnych czasow), ser zolty - najlepsza twarda gouda - w plas... Pokaż więcej

Ja robie takie buleczki nieco inaczej.

Potrzebne: pieczarki, cebula, sol, pieprz, jajko, dobra kajzerka (najlepsza taka jak za dawnych czasow), ser zolty - najlepsza twarda gouda - w plasterkach, sos czosnkowy (majonezowo-jogurtowy).

Bulka:

rozcinamy gore na cztery, wydrazamy srodek (ale nie za bardzo, zeby dziur nie porobic)

Nadzienie:

pieczarki i cebulke na drobno kroimi, doprawiamy sola i pieprzem (mozna tez dodac oregano, papryke ostra, albo slodka, czosnek), dusimy po czym przesmazamy, zeby odparowac wode. Po zdjeciu z ognia mieszamy z jajkiem.

Dobry sos czosnkowy:

jogurt naturalny Bacoma (maly), czosnek posiekac drobniutko (na maly jogurt daje 2 duze zabki - ale wedle uznania), 2-3 duze lyzki majonezu (Winiary dekoracyjny, albo Motyla z czerwona pokrywka), sol, pieprz do smaku, duuuuzo oregano, bazylia, tymianek. Wymieszac wszystko dokladnie. Wstawic na troche do lodowki, zeby sie zrobil taki gesciejszy.

Przyrzadzanie buleczek:

oddzielic bialko od zoltka, bialko w malym naczyniu wymieszac delikatnie z lyzeczka wody, zoltko mozna dodac do nadzienia.

Nadzienie wkladamy do wydrazonych bulek, najlepiej aby bylo jak najwiecej, zamykamy platki bulki i smarujemy bulke od gory bialkiem (najlepiej uzywac pedzelka kucharskiego do tego celu), na to kladziemy plastry sera (ilosc wedle uznania).

Wstawiamy do pieca rozgrzanego do 170 st C na 20 minut

Podajemy na cieplo. Smakuje pysznie z sosem czosnkowym:)

Smacznego!:)

Zgłoś 21.11.2007 adi

to jest bardzo ... Mniam !

Zgłoś 13.12.2007 kasia

jutro zrobię