Bycze oczy
Porcje: | Koszt: | Trudność: | Czas: | Kaloryczność: |
---|---|---|---|---|
1 | 1 zł | prosty | 5 min. | ? |
Składniki:
kromka chleba,jajko,
sól,
pieprz,
smalec,
ząbek czosnku
Jak przyrządzić:
Kromkę wydrążyć tak żeby została sama skórka. Przyrumienić na patelni (bez tłuszczu)i wetrzeć czosnek. Na patelni rozgrzać trochę smalcu, połozyć kromkę i do środka wbić jajko (tak jak na sadzone), posolić i popieprzyć do smaku.Uwagi:
Można dodac odrobine szczypiorku.
Sałatka z fasolką cannellini
Świetna propozycja do mięs, wędlin, a także potraw grillowanych. Dobrze smakuje też na żytnim chlebie lub chrupiącej, podpieczonej bagietce czy toście. Sałatka przypadnie do gustu zwłaszcza mężczyznom za jej zdecydowany ostry smak cebuli i słonawy anchois. Polecam także jako dodatek do piwnej biesiady.
Komentarze
Zgłoś 07.06.2005 ja
Fajnie brzmi, a wyobraźnia robi swoje :)))
Zgłoś 26.08.2005 Martana
A ja takie oczka robie z chleba tostowego i nazywam je "Netowe Oczy" :) Fajne i prosciutkie jak drut danko, polecam wszystkim.
Zgłoś 16.10.2005 dota
Myśle że fajnie będzie wyglądać na tależu... ide wypróbować
Zgłoś 02.06.2007 k0m0r
Lepiej wychodzą te bułeczki zapieczone w piekarniku. Oczywiście grzejemy tylko od góry, bo inaczej spaliłby się spód, zanim jajko się zetnie.
Zgłoś 02.06.2007 k0m0r
O, pardon, to nie ten przepis :) Mi chodzilo o wydrazone kajzerki, nie kromki.
Zgłoś 31.01.2008 sol_i_pieprz
pysznie brzmi :)
na pewno wypróbuję ten przepis.skąd masz takie świetne pomysły?
jak zobaczę inne twoje przepisy to na pewno do nich zajrzę.:)
Zgłoś 31.01.2008 sol_i_pieprz
Już spróbowałam!!! Przepis tak mi sie spodobał, że zjadam go na kolację. Trochę za mało ścięłam jajko ale to moja wina :) Ogólnie pyszny!
Zgłoś 19.06.2013 gość
Keep it coming, wirters, this is good stuff.