Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Caipirinha

Tekst i foto Ducha® 03-11-2002

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
1 porcja? złprosty5 min.?

Składniki:

- limeta przekrojona na 4 części,
- 2-3 łyżki od herbaty brązowego cukru,
- 50 ml Cachaçca Pitu (wódka brazylijska),
- pokruszony lód.

Jak przyrządzić:

Wrzucić do szklanki pokrojona limetę i rozgnieść ją, dodac brązowy cukier, wlac Pitu. Kostki lodu najlepiej przemielię w młynku... Lód musi być drobniutki. Można też przygotować kruszony lód w sposób następujący: należy zawinąć w czystą ściereczkę przeznaczone do pokruszenia kostki lodu, położyć je na twardej płaskiej powierzchni i rozbić tłuczkiem do mięsa. Następnie przesypać tłuczony lód do odpowiedniego naczynia i przechowywać w zamrażalniku aż do czasu użycia.

Potrzebne przybory:

Młynek do lodu bądź tłuczek do miesa :o)

Jak podawać?

Szklanka typu tumbler - o grubym dnie i bardzo zróżnicowanych wielkościach i pojemności.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 10.07.2003 Tommi

dodam tylko, ze lodu nalezy nasypac pelna szklanke, a Pitu dolewac do wysokosci wsypanego lodu.

Do picia uzywac krotkich slomek, pic z dna mieszjac slomka.

Oryginalnie robi sie z c... Pokaż więcej

dodam tylko, ze lodu nalezy nasypac pelna szklanke, a Pitu dolewac do wysokosci wsypanego lodu.

Do picia uzywac krotkich slomek, pic z dna mieszjac slomka.

Oryginalnie robi sie z cukru z trzciny cukrowej, ani bialy ani brazowy (tzn. zwykly bialy lecz karmelizowany) raczej sie nie nadaje, drink powinien miec brazowawy kolor, poniewaz cukier z trzciny daje ten kolor.

wg. wlasnych doswiadczen podczas podrozy do Portugalii

Zgłoś 07.02.2003 GM

Przez 14 lat pobytu w Brazyli = niezliczone caipirinie, caipiroszki nigdy nie pilem czegos z syropem.

GM

Zgłoś 04.01.2003 Lepper

A czy ten cukier to z polskich burakow?!

zart:)

Ja pilam z cukrem i bylo dobre, uwalilam sie jak maly misio :)

Monika, nie lepper :)

Zgłoś 13.12.2002 Ducha®

Iwo prawidlowa Caipirinha nie jest podawana z syropem,wlasnie oto chodzi zeby cukier byl sypki zeby sie potem krysztalki cukru ladnie rozplywaly po jezyku i zeby bylo czuc" kanciasta ostra ... Pokaż więcej

Iwo prawidlowa Caipirinha nie jest podawana z syropem,wlasnie oto chodzi zeby cukier byl sypki zeby sie potem krysztalki cukru ladnie rozplywaly po jezyku i zeby bylo czuc" kanciasta ostra slodycz " To z syropem to moze fajny pomysl ale Caipirinha to juz nie bedzie !!!!

Pozdrowienia

Zgłoś 10.12.2002 iwo

prawidłowo podana caipirinha (rzadkość) powinna zawierać syrop cukrowy, a nie sypki cukier. nalezy do cukru dodać troszkę wody i odstawic na kilka dni do rozpuszczenia, w trakcie należy co jakiś... Pokaż więcej

prawidłowo podana caipirinha (rzadkość) powinna zawierać syrop cukrowy, a nie sypki cukier. nalezy do cukru dodać troszkę wody i odstawic na kilka dni do rozpuszczenia, w trakcie należy co jakiś czas wstrząsać naczyniem (butelką). syrop można przechowywac dośc długo. Sprobujcie, różnica jest zasadnicza i nie ma problemu z cukrem na dnie.

Zgłoś 07.11.2002 magba

Pyszotka, tylko trzeba umiejętnie pić [zaciągać cukier z dna ;-), bo lekutko wykrzywia]

Pozdrowionka

Zgłoś 06.11.2002 nati

nooo podobno niezłe...

Zgłoś 12.08.2003 Kasia

No dobra cwaniaki, tylko jedno pytanie: skąd w Polsce wziąć Cachace????????????????????

Zgłoś 05.11.2003 Ducha®

Sypie sie lodu zazwyczaj do polowy szklanki.

Wszystko zalezy od tego co kto lubi,jakie duze ma szklanki w posiadaniu etc.

Jesli chodzi o Pitu to mozna dostac w specjalnych sklepac... Pokaż więcej

Sypie sie lodu zazwyczaj do polowy szklanki.

Wszystko zalezy od tego co kto lubi,jakie duze ma szklanki w posiadaniu etc.

Jesli chodzi o Pitu to mozna dostac w specjalnych sklepach z wyszukanym alkoholem,ale widzialam tez w duzych supermarketach.

Pozdroffka :o)

Zgłoś 05.11.2003 Ducha®

Swieta racja - prawidlowa Caipirinha podawana jest z cukrem z trzciny cukrowej.Naszczescie to mozna dostac prawie wszedzie :o)

Zgłoś 31.12.2003 lilka

UUUUUwwwwiiiiiieeeeelllllbbbbiiiiiaaaaam CAIPIRINHIE.

Niestety nie wszyscy barmani wiedza co to jest !!!!!!! i jak to podawać. I na nieszczęście nie znalazłam Cachaccy jeszcze w ani je... Pokaż więcej

UUUUUwwwwiiiiiieeeeelllllbbbbiiiiiaaaaam CAIPIRINHIE.

Niestety nie wszyscy barmani wiedza co to jest !!!!!!! i jak to podawać. I na nieszczęście nie znalazłam Cachaccy jeszcze w ani jednym sklepie a wiele ich już schodziłam w poszukiwaniu tej pychotki.

Zgłoś 21.02.2004 chilli

no no ,

ad 1 - tylko brunatny cukier

ad 2 - pitu to rum !!!!

ad 3 - cachaca bez problemu kupimy w polsce

ach i jeszcze to ze caipirinha można zrobić na cointreauci... Pokaż więcej

no no ,

ad 1 - tylko brunatny cukier

ad 2 - pitu to rum !!!!

ad 3 - cachaca bez problemu kupimy w polsce

ach i jeszcze to ze caipirinha można zrobić na cointreaucie i wtedy bedzie sie nazywac contreau caipirinha

samcznego , polecam i sama pijam :]

Zgłoś 21.02.2004 chilli

a ! cachaca jest wódką trzcinową !!!

Zgłoś 28.02.2004 ivy

rzeczywiście ciężko dostać cachace, na Dominikanie pije sie Caipirinhe z rumem, równie pyszne - POLECAM!!!

Zgłoś 03.06.2004 janus

Sposób wykonania drina a'la Caipirinhia jest tak wyśmienitym pomysłem że doskonale sprawdza się przy użyciu innych alkoholi.

Najbardziej znanym drinem inspirowanym Caipirinhą jest C... Pokaż więcej

Sposób wykonania drina a'la Caipirinhia jest tak wyśmienitym pomysłem że doskonale sprawdza się przy użyciu innych alkoholi.

Najbardziej znanym drinem inspirowanym Caipirinhą jest Capirosca - w tym przypadku uzywamy wódki zamiast Cachacy. Doskonale nadają się likiery,oczywiście z odpowiednią modyfikacja ilości użytego cukru.

Wiwat Caipirinha!

Zgłoś 05.07.2004 sarac

w brazylii caipirinhę podaje sie albo tylko z brązowym cukrem, albo dodaje sie także syropu ( np. na copacabana)...nie ma tak naprawde reguły...

...najlepiej prosic o caipirinhę specjal... Pokaż więcej

w brazylii caipirinhę podaje sie albo tylko z brązowym cukrem, albo dodaje sie także syropu ( np. na copacabana)...nie ma tak naprawde reguły...

...najlepiej prosic o caipirinhę specjal....pycha! po dwóch takich ciążko wstać.

obecnie w polsce w coraz to wiekszej ilości sklepów można dostać cachaca. po wejściu do UE- ceny trochę spadły

Zgłoś 15.05.2005 um dois tres

Caipirinha z syropem ??? To chyba przepis babci Jozi... otyginalna tylko z bialym cukrem trzcinowym o konsystencji... hmm.... chyba czystej kokainy ;) Jeszcze troche mi tego cukru zostalo a cach... Pokaż więcej

Caipirinha z syropem ??? To chyba przepis babci Jozi... otyginalna tylko z bialym cukrem trzcinowym o konsystencji... hmm.... chyba czystej kokainy ;) Jeszcze troche mi tego cukru zostalo a cachace mozna juz kupic w kraju (np. Selgros Wa-wa)

Zgłoś 06.08.2005 Asia

Uwaga! Wygląda niepozornie ale ma kopa , nie przesadzajcie z tym niewinnym koktajlem. Jest smaczny ale zdradziecki!!

Zgłoś 27.08.2005 cc

cachaca jest dostepna w wielu dobrze zaopatrzonych "marketach", np. Piotr i Pawel; trudno chyba upic sie caipirinha, pod warunkiem niestosowania rownoczesnie innych alkoholi; proponuje... Pokaż więcej

cachaca jest dostepna w wielu dobrze zaopatrzonych "marketach", np. Piotr i Pawel; trudno chyba upic sie caipirinha, pod warunkiem niestosowania rownoczesnie innych alkoholi; proponuje nie przesadzac z iloscia cachaca w drinku - moze stracic swoj wspanialy smak;

Zgłoś 26.10.2005 galas

super drink, polecam baaaaardzo -fakt jest to zdradziecki napitek przy piciu którego trzeba uważać.

Zgłoś 27.11.2005 el Martinez

Tak naprawdę prawdziwy przepis na caipirinhe jest tylko jeden i nie zawiera on żadnego syropu cukrowego, piłem tego w drinka w róznych miejscach w Brazylii od ulicznego baru po dobrą restauracj... Pokaż więcej

Tak naprawdę prawdziwy przepis na caipirinhe jest tylko jeden i nie zawiera on żadnego syropu cukrowego, piłem tego w drinka w róznych miejscach w Brazylii od ulicznego baru po dobrą restauracje i nigdzie nie dodawano syropu!! Tylko i wyłącznie używa sie brązowego cukru, ponieważ jest on robiony z trzcziny cukrowej, a nie z buraków, przepełniony jest naturalną melasą, która nadaje mu specyficzny aromat i niespotykane zabarwienie. Dobrze zrobiona i podana Caipirinha jest naprawde extra! POLECAM!!

Zgłoś 02.01.2006 JM

Campirinhia!

W pobycie w Brazylii - dodaje sie cykire - brown sugar (bez skojarzeń) i lemonke na 4 podzieloną.

Tylko musi być swieża, bo inaczej drink traci smak.

Wypoiłem t... Pokaż więcej

Campirinhia!

W pobycie w Brazylii - dodaje sie cykire - brown sugar (bez skojarzeń) i lemonke na 4 podzieloną.

Tylko musi być swieża, bo inaczej drink traci smak.

Wypoiłem takie 3, później 2 kieliszki wina i nic... Ale na 2 dzień dziwnie sie czułem... Zdradziecki napitek... Ale PYCHA...

Takich jak przwiozlem w POLSCE nie ma, a jak są (rzadko) to kosztują majątek, a tam grosze - ok 15 - 20 R$ - czyli niecałe 8 dolarów amerykańskich...

Zgłoś 02.01.2006 JM

Campirinhia!

W pobycie w Brazylii - dodaje sie cykire - brown sugar (bez skojarzeń) i lemonke na 4 podzieloną.

Tylko musi być swieża, bo inaczej drink traci smak.

Wypoiłem t... Pokaż więcej

Campirinhia!

W pobycie w Brazylii - dodaje sie cykire - brown sugar (bez skojarzeń) i lemonke na 4 podzieloną.

Tylko musi być swieża, bo inaczej drink traci smak.

Wypoiłem takie 3, później 2 kieliszki wina i nic... Ale na 2 dzień dziwnie sie czułem... Zdradziecki napitek... Ale PYCHA...

Takich jak przwiozlem w POLSCE nie ma, a jak są (rzadko) to kosztują majątek, a tam grosze - ok 15 - 20 R$ - czyli niecałe 8 dolarów amerykańskich...

Zgłoś 14.01.2006 radek z bol

sprobujcie ta caipirinhe na cieplo wypic jest wysmienita i jak kopie wystarczy tylko podgrzac ten wspanialy brazylijski alkohol ... .Powodzenia

Zgłoś 26.01.2006 Joao z Pń

Hummmmm! Ten smaczek, samba i bryza morska... i brazylyjczykowi nie trzeba więcej do szczęścia. Urodziłem się w brazylii i mieszkałem 20 lat. Słowo "caipirinha" oznacza dosłownie &quo... Pokaż więcej

Hummmmm! Ten smaczek, samba i bryza morska... i brazylyjczykowi nie trzeba więcej do szczęścia. Urodziłem się w brazylii i mieszkałem 20 lat. Słowo "caipirinha" oznacza dosłownie "chłopskie". Dzika i chropowata brazylijska cytryna o nazwie LIMAO CAIPIRA była kiedyś pierwszym niezbębnym składnikiem do sporządzenia caipirinha i do dzisiaj stosowana w mniejszych aglomeracjach całej Brazylii (dla mnie jeszcze lepsza), od nazwy tej cytryny urodziała się nazwa tego popularnego drinka. Zielona limonka zastąpiła tamtą i idealnie pasuje. Nie prawda jest że używa się tylko brązowy cukier trzcinowy, tak może było dawno temu kiedy tylko taki cukier był dostępny. Obecnie większość sporządza caipirinha białem cukrem trzcinowym, chociaż polski z buraków również może być, jedynie się dłużej rozpuszcza.

PYSZNY GRZANIEC: butelka czerw.pólwytr.wina ale nie byle jabol, 200ml cachaca, 2 limonki pokrojone w plastry, kawałek pokrojonego imbiru (jak kciuk), 2 laski cynamonu, 3-4 goździki, 2 łyżki cukru, szczypta gałki muszkatałowej. Wszystko gotować na lekkim ogniu przez 20-30 minut. Podawać gorące w kubku. Grzeje ostro i równie ma kopa!

Zgłoś 27.02.2006 andzia

z rumem to caipirissma :-D

Zgłoś 27.02.2006 andzia

cachaca b.wazna jeszcze zeby robic wszelakie batidy!!!

jeszce jest caipuruva- rozgniatamy dodatkowo biale winogronka, mniam, ale najlepsza jest na swiecie passion friut caipirinha z passi... Pokaż więcej

cachaca b.wazna jeszcze zeby robic wszelakie batidy!!!

jeszce jest caipuruva- rozgniatamy dodatkowo biale winogronka, mniam, ale najlepsza jest na swiecie passion friut caipirinha z passion friut rozgniecionym, pyyycha. smacznego- taka tam z baru pozdrawia alkoholikow ;-D

Zgłoś 16.03.2006 Marinero

Oto bardzo prosty sposób na przygotowanie carpirini.Bierzesz litrowy słoik do którego wsypujesz szklankę lodu(najlepiej suchego,czyli z kostkarki),sypiesz ok.5 łyżek cukru(najlepiej z trzciny),s... Pokaż więcej

Oto bardzo prosty sposób na przygotowanie carpirini.Bierzesz litrowy słoik do którego wsypujesz szklankę lodu(najlepiej suchego,czyli z kostkarki),sypiesz ok.5 łyżek cukru(najlepiej z trzciny),sok z jednej sporej limonki wciskasz bezpośrednio do słoika ,a następnie to co pozostało,czyli miąż ze skórką.TO wszystko wstrząsasz ,aż rozpuści się cukier,a lód będzie w postaci kryształków.Następnie wlewamy ok.dwie sety alkoholu,czyli brazylijskiego bimbru tzw.cachaccy(najtańsza wersja w Brazyli kosztuje ok.dolara,u nas niestety ok.100 PLN)Nasz trunek jeszcze raz lekko wstrząsamy i życzę smacznego.Słomkę do drinka najlepiej ściąć pod kątem,gdyż nie będzie się zapychać kryształkami lodu lub cukru.UWAGA!!OSTRO WALI.

Przepis dostałem od zaprzyjażnionych Brazylijczyków.

Zgłoś 29.05.2006 Magda_berlin

aha, zapomnialam: jest jeszcze "domowy" sposob na kruszenie lodu, stosowany przez brazylijczykow: na scierke, recznik do naczyn kladziemy kostki lodu, zwijamy i tlucztemy o sciane.
Pokaż więcej

aha, zapomnialam: jest jeszcze "domowy" sposob na kruszenie lodu, stosowany przez brazylijczykow: na scierke, recznik do naczyn kladziemy kostki lodu, zwijamy i tlucztemy o sciane.

Powaznie!

Zgłoś 13.07.2006 Joao

Ah! Teraz prócz Pitu i Canario (rozlane w Niemczech najgorzsze cachaca na eksport) to teraz pojawiła się nieco lepsza butelkowana w Brazylii tj. "Pirassununga 51", która jest o niebo l... Pokaż więcej

Ah! Teraz prócz Pitu i Canario (rozlane w Niemczech najgorzsze cachaca na eksport) to teraz pojawiła się nieco lepsza butelkowana w Brazylii tj. "Pirassununga 51", która jest o niebo lepsza, widziałem że jest w Makro i kosztuje około 80zł za 0,7L.

Polecam!

Zgłoś 08.08.2006 Olo

Wczoraj wypiłem tego cudu 1,5 butelki (fakt nie sam, tylko z kumplem)...

niesponiewierało, ale czułem sie dobrze, a rano... nawet głowa nie bolała...

Czy to juz alkoholizm?? :)
Pokaż więcej

Wczoraj wypiłem tego cudu 1,5 butelki (fakt nie sam, tylko z kumplem)...

niesponiewierało, ale czułem sie dobrze, a rano... nawet głowa nie bolała...

Czy to juz alkoholizm?? :)

Pozdrawiam

Zgłoś 01.11.2006 maxi

rewelwcja!!!! W gdyńskiej (nieprzeciętnej) restauracji kosztuje 15 zł.

Zgłoś 14.12.2006 Maro

limetke nalezy rozgniatac razem z cukrem inaczej zrobi sie gorzka!!!

Zgłoś 09.02.2007 pawel

Pilem Caiprinhe robina przez Brazylijczykow - Cachaca + lod + limonka (ewentualnie kiwi) i oczywiscie cukier ... wysmienita !!!!!!!!

Zgłoś 01.01.2007 świeży

1 limonka na ćwiary (whisky glass) 3 lyżki cukru trzcinowego ugniatam mozdzierzem dosypuje do pełna lodu kruszonego i leje 40ml Cachaccy nic nie mieszam daje słomke nikt nie narzekał elo

Zgłoś 09.01.2007 paula

Caipirinha jest super drineczkiem :):):) w Niemczech piłam tego dużo.. bardzo dużo... :):):)

Zgłoś 23.04.2007 Perpetus

W Metro w Dreźnie kosztuje 11 Eurosków i jeszcze fajową szklaneczkę dodają :))))))

Zgłoś 06.05.2007 Fraghunter.

Młynek do lodu, daje 2 rozmiary kruszonego lodu: 59,90. można oszczędzic na tłuczku ;-)

Fraghunter.

Zgłoś 06.05.2007 Fraghunter.

nie doidalem że w IKEA :-)

Zgłoś 05.11.2007 czarna olenka

hihi tak wiem ze cachace trudno dostac w polsce ... ojjj ja sprowadzam z niemiec kozt ok 8 euro polecam :)

Zgłoś 08.11.2007 viki

Kaczasa jest w Macro - dwa rodzaje

Zgłoś 28.12.2007 mellis

bimber taki że na serio wykrzywia a piłam to z orginalną wódką przywiezioną z Brzylii

Zgłoś 07.07.2008 ouagadougou

Najbardziej smakuje na promie do Nynashavn w Szwecji, mniam było , 3 sztuki.