Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Camembert w polewie żurawinowo-czosnkowej

Tekst i foto emilis 31-08-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4? złprosty15 min.wysoka

Składniki:

4 serki camembert (mogą być najtańsze),
1 jajko,
bułka tarta,
sól ziołowa lub warzywna (może być typu vegeta), pieprz, papryka łagodna, inne przyprawy do smaku,
oliwa z oliwek.
Sos:
1 mała kwaśna śmietana (12%),
2 ząbki czosnku,
1 łyżeczka cukru,
niskosłodzona żurawina.

Jak przyrządzić:

Serki przyprawiamy ze wszystkich stron. Rozbijamy jajko, na osobny talerz wysypujemy tartą bułkę i panierujemy serki. W tym samym czasie rozgrzewamy patelnię z oliwą. Tłuszczu powinno być dużo, żeby panierka szybko się upiekła. Kładziemy serki na patelnię i jak tylko będziemy widzieli, że spód się przyrumienił, obracamy. Później jeszcze obracamy kilkakrotnie, żeby serek się stopił w środku, ale nie przypalił z zewnątrz. Serki są gotowe, gdy staną się dosyć miękkie. Można wtedy wyłączyć ogień.
Sos:
Zgniatamy 2 ząbki czosnku i wkładamy do miski, wlewamy tam śmietanę, dodajemy szczyptę soli i mieszamy. Później dodajemy 6-10 łyżeczek żurawiny (żeby złamać smak czosnku, więc ilość jest zależna od wielkości dodanych ząbków) i łyżeczkę cukru. Mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą, a cukier rozpuści.
Wykładamy serki na talerze i polewamy sosem. Można też sos nalać obok serka.

Jak podawać?

Można podać sam serek albo dodać do niego chleb lub ziemniaki. To już zależy od tego, czy ma to być danie obiadowe, czy też zakąska na imprezach. :)

Uwagi:

Dobrze smakuje z białym winem, a z napojów bezalkoholowych - z kwasem chlebowym.

Czas przygotowania:

Przygotowanie jest bardzo łatwe i błyskawiczne, więc świetnie się nadaje do poczęstowania niespodziewanych gości ;)
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 01.09.2006 śrubka

to moja ulubiona potrawa jaką przyrządzam na wieczornych spotkaniach z przyjaciółmi ale ja zawsze podaje ją z samą żurawiną domowej roboty lub z borówkami, z takim sosem nie próbowałam ale nadro... Pokaż więcej

to moja ulubiona potrawa jaką przyrządzam na wieczornych spotkaniach z przyjaciółmi ale ja zawsze podaje ją z samą żurawiną domowej roboty lub z borówkami, z takim sosem nie próbowałam ale nadrobie. mała sugestia co do smażenia i co do wina: przy smażeniu uważać żeby serka nie przebić widelcem a moim znakiem rozpoznawczym ze serki są już gotowe jest to że zaczynają delikatnie pęcznieć i przypominać trochę pączki, jeśli chodzi o wino to obowiązkowe czerwone!!! pomaga w trawieniu a to przecież dosyć ciężkostrawna potrawa i dość syta.

dzięki za przepis na sos, napewno wypróbuje.

Zgłoś 05.09.2006 emilis

No cóż dla każdego, co mu pasuje. Mnie bardziej pasowało białe. Ale w tej kwestii pełna dowolność :)

Pozdr.

emilis

Zgłoś 22.11.2007 ewa

super jedzonko ja tn przepis znam ale jem z zurawina ,konfitura i ryzem oczywscie z sosikiem i czerwonym winkiem bardzo polecam