Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Carbonara

Tekst i foto nemetri 13-02-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
--prosty--

Składniki:

50 dag spaghetti, 10 dag wędzonego boczku, masło, 2 żółtka, tarty ser, 1 niepelna szklanka gęstej śmietany, sól, pieprz.

Jak przyrządzić:

Ugotować al dente makaron w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oliwy (lub ewentualnie oleju). Boczek pokroić w wąskie paski i usmażyć na maśle na małym ogniu. Żółtka dobrze wymieszać ze śmietaną, serem i pieprzem. Makaron odsączyć, wrzucić na patelnię z boczkiem i dobrze wymieszać na ogniu, dodać żółtka ze śmietaną i jeszcze raz wymieszać.

Uwagi:

Kaloryczne, ale bardzo pyszne ;) Smacznego.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 24.03.2007 Dracha

Pycha aż ślinka leci:)

Zgłoś 13.06.2007 Lidka

hmmm ja dodaję jeszcze czosnek- polecam amatorom ostrzejszych smaków

Zgłoś 15.10.2007 asienka

najlepszy ser do pasty carbonara jest parmezan,, polecam!! a tak pyszne;)

Zgłoś 02.12.2008 Ola...

zrobilam na obiad, mi nie smakowało, w ogole w zadnen sposob nie przypominam smaku carabonary, którą jadam w restauracji. Być może smak popsuł ser żółty, bo ja dodałam goudę a powinien być parme... Pokaż więcej

zrobilam na obiad, mi nie smakowało, w ogole w zadnen sposob nie przypominam smaku carabonary, którą jadam w restauracji. Być może smak popsuł ser żółty, bo ja dodałam goudę a powinien być parmezan. Mimo wszystko, drugi raz nie zrobię.

Zgłoś 22.01.2008 monique

Absolutny wypas!!!!

(Boczek smażyłam bez masła, sam wytopił dużo tłuszczu i dodałam zioła bo jestem od nich uzależniona).

Zgłoś 27.05.2008 anula

zrobilam, bylo naprawde pyszne!!!!

Zgłoś 31.01.2009 Olka

Ja na przykład słyszałam, że do Spaghetti Carbonara powinno się stosować ser włoski mascarpone (ten sam, co do tiramisu :) ) I jak robiłam tiramisu to na opakowaniu ( oryginalny produkt włoski) ... Pokaż więcej

Ja na przykład słyszałam, że do Spaghetti Carbonara powinno się stosować ser włoski mascarpone (ten sam, co do tiramisu :) ) I jak robiłam tiramisu to na opakowaniu ( oryginalny produkt włoski) były na wieczku dwa przepisy: jeden na tiramisu, a drugi własnie na Carbonarę:)