Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Carbonara

Tekst i foto Blue7 29-04-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty? min.?

Składniki:

- makaron,
- ok. 10 dkg boczku (bekonu),
- 4 żółtka (1 żółtko na osobę),
- 1 filiżanka śmietany 36%,
- parmezan (część do sosu, część do posypania),
- 1 filiżanka białego wytrawnego wina,
- pieprz.

Jak przyrządzić:

Żółtka wymieszać ze śmietaną. Pokroić bekon, podsmażyć. Dodać wino, parmezan i śmietanę z żółtkami. Przed podaniem posypać parmezanem.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 03.05.2004 Samsapiel

Wszystko eksta, ale poponuję przepis, którego twórczynią jest moja Dziewczyna. Jest to wariacja na temat Węglarki, jaką poznała będąc u swojej rodziny we Włoszech. Jest to bardzo proste danie, j... Pokaż więcej

Wszystko eksta, ale poponuję przepis, którego twórczynią jest moja Dziewczyna. Jest to wariacja na temat Węglarki, jaką poznała będąc u swojej rodziny we Włoszech. Jest to bardzo proste danie, jakie powinno być w typowej włoskiej kuchni.

Nie używa się śmietany i wina.

Całe jajko (1 na jedną osobę) miesza się z parmezanem tak, by powstał sos o gęstości ciasta naleśnikowego. Wylewa się go na płaski duży talerz po czym na ten zimny sos wyrzuca się gorący makaron. Szybko miesza się wszystko i na wierzch wysypuje usmażony boczek.

Zgłoś 03.05.2004 Blue7

Jest to propozycja godna sprobowania :)

Moj przepis to klasyczna Carbonara, przepis pochodzi z Wloch i byl serwowany we Wloszech i robiony tez w Polsce przeze mnie i moje przyjaciolki :)
... Pokaż więcej

Jest to propozycja godna sprobowania :)

Moj przepis to klasyczna Carbonara, przepis pochodzi z Wloch i byl serwowany we Wloszech i robiony tez w Polsce przeze mnie i moje przyjaciolki :)

Uwielbiam kuchnie wloska i wrzucam tu oryginalne przepisy, ktore podrzucila mi przyjaciolka, ktora nie raz gotowala z mama swojego wloskiego narzeczonego :) uwielbiam gotowac wedlug tych przepisow :)

pozdrawiam :)

Zgłoś 04.05.2004 elniunio

Dobra dzieciaki! Teraz Was zaskocze;) Sa tacy, ktorzy do Carbonary dodaja jeszcze cebulke:). Carbonara ma wiele wersji - jedno tylko pozostaje niezmienne - zawsze przyrzadza sie ja ze spaghetti.... Pokaż więcej

Dobra dzieciaki! Teraz Was zaskocze;) Sa tacy, ktorzy do Carbonary dodaja jeszcze cebulke:). Carbonara ma wiele wersji - jedno tylko pozostaje niezmienne - zawsze przyrzadza sie ja ze spaghetti.

Serdecznie pozdrawiam!

P.S. Samsapielu umowisz sie ze mna na randke?;)

Zgłoś 05.05.2004 Samsapiel

1. Co do Carbonary, droga Elniunio, to myślę, że można użyć także wstążek, zwanych przez tubylców z Apenin „tagliatelle”, lub szerokie wstążki: „pappardelle&#82... Pokaż więcej

1. Co do Carbonary, droga Elniunio, to myślę, że można użyć także wstążek, zwanych przez tubylców z Apenin „tagliatelle”, lub szerokie wstążki: „pappardelle”, ewentualnie, ale to ostateczność długie cienkie rurki „makkaroni”.

2. Na deser proponuję przepis na „Spaghetti z sosem cytrynowym”

Składniki na 4 porcje:

- 1 cytryna;

- 150 g gotowanej szynki (jeśli brak można użyć wędzoną polędwicę wieprzową);

- 3 łyżki masła;

- paczka spaghetti;

- olej, sól, pieprz, kilka gałązek tymianku.

Jak działać:

A) Cytrynę sparzyć, obrać, skórkę pokroić w cieniutkie paseczki. UWAGA! Bardzo ważne jest to ,by na skórce nie było białych części owocu! Z cytryny wycisnąć sok do jakiegoś pojemnika. Szynkę pokroić w cienkie paski.

B) W garnku roztopić masło, dodać skórkę i sok z cytryny, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

C) Spaghetti ugotować, odcedzić, przelać zimną wodą, odsączyć.

D) Makaron włożyć do garnka z sosem, dodać szynkę. Całość wymieszać i podgrzać.

E) Podawać na podgrzanych talerzach (np.: minuta w mikrofali). Porcje ozdabiać tymiankiem.....

3. Przyznam szczerze, że jestem mile zaskoczony. Problem polega jednak na tym, że mam Dziewczynę, której nie chciałbym czymkolwiek martwić. Mam propozycję. Jeśli będzie to po prostu spotkanie przy kolacji, bez dodatkowych podtekstów i mieszkasz niedaleko stolicy Polski lub ok. 100 km od niej, to możemy się umówić.

Proponuję "Pappardelle z sosem miętowym"

Zgłoś 07.05.2004 elniunio

Drogi Samsapielu!!!

Imponujesz mi wiedza na temat wloskiej kuchni - viva la pasta!;)

Zastanawiam sie, czy znasz przepis...spaghetti alla putanesca;)?

40 dag spaghetti

Pokaż więcej

Drogi Samsapielu!!!

Imponujesz mi wiedza na temat wloskiej kuchni - viva la pasta!;)

Zastanawiam sie, czy znasz przepis...spaghetti alla putanesca;)?

40 dag spaghetti

poltorej szklanki pulpy pomidorowej

6 dag kaparow

10 dag czarnych oliweczek

4 wymoczone sardele (anchois)

lyzka swiezych listkow oregano

2 straczki cholernej peperoncino

6 lyzek boskiej oliwy

2 zabki czosnku

sol

Na duzej patelni lub w szerokim rondelku podsmazyc na oliwie obrany czosnek i papryczki, dodac drobno pokrojone sardele, kapary, oliwki, przecier - dusic 15 minut, troszke dosolic, ale jesli jestes zakochany, to uwazaj:)

Ugotowany al dente makaron wrzucic do naczynia z sosem, chwile podgrzac. Posypac oregano, wymieszac i od razu podawac!

...Dosyc niekonwencjonalna nazwa tego dania dodaje pikanterii:)

Jakby to brzmialo po polsku...? Makaron a la panienka lekkich obyczajow?:):):):)

P.S. Domyslam sie, ze masz dziewczyne z ognistym temperamentem, ale chyba nie bedzie zazdrosna...o mnie?:):):)

Czy jesli mieszkam w poblizu Warszawy, to moge liczyc na male kulinarne tete a tete???:):):)

Zgłoś 08.05.2004 Blue7

oj,chyba pobiore od Was podatek Vatek ;).za wyswatanie za pomoca przepisu :D

Zgłoś 08.05.2004 Samsapiel

Hiszpańskobrzmiąca El Niunio!

Znam ten przepis. Jest bardzo ostry, ale jeśli użyć dwuznaczności języka angielskiego „hot” lub włoskiego „ardente”, ... Pokaż więcej

Hiszpańskobrzmiąca El Niunio!

Znam ten przepis. Jest bardzo ostry, ale jeśli użyć dwuznaczności języka angielskiego „hot” lub włoskiego „ardente”, jest również seksowny....

Jeszcze dodaję odrobinę cebuli i świeżej bazylii, ale to tylko szczegóły...

Co do nazwy, to jest ona tak ostra jak sama potrawa, a Ty jak widzę użyłaś bardziej stonowanej, opisowej formy.

Jak już napisałem. Dziewczyna jest nieziemsko ognista, ale wyrozumiała (mam nadzieję ; )) ). Nie widzę problemu by umówić się na kolacyjkę, pod warunkiem, że bez śniadania ;))).

Przepis na główne danie „Pappardelle z sosem miętowym” będzie umieszczony już niedługo na Oliwce.

Do tego jakieś entre w postaci lekkiej zupy-kremu np. z zielonej sałaty z odrobiną mięty pieprzowej, deseru w postaci lodów kawowo – miętowych, a wszystko podlane lekkim białym winem przy zupie, może niemieckie wino typu Liebehrfraumilch, niezbyt ciężkim czerwonym przy daniu głównym, np.: jakieś wino stołowe ze szczepów Cabernet Sauvignon, a na koniec do deseru, różowe wino Carlo Rossi z Kalifornii.

Po wszystkim kawa mocca lub mocne expresso i likier anyżowy lub miętowy.

Droga Blue7

Ciężko będzie wyliczyć VAT od uczuć. Poza tym nie wiadomo jaką stawkę zastosować. Jednak masz rację, coś z tego musisz mieć. Proponuję stawkę ok. 25%, wypłacaną w postaci części potraw na kolacji.

Zgłoś 12.05.2004 Blue7

VAT-u nie oczekuje, natomiast podatek VATEK w postaci pysznego deseru :P z checia przyjme ;) pozdrawiam

Zgłoś 22.05.2004 ALpakoNE

Wszystko fajnie tylko że, do jajka i śmietany dodajemy jaszcze

natkę pietruszki, nie dodajemy wina

Zgłoś 28.06.2004 speni

Błąd, błąd i jeszcze raz błąd.

Z tą carbonara to jest tak, że nie chodzi tu o składniki czy przyprawy a o kolejność. To w tym daniu jest podstawą. Nigdy w życiu nie wrzucajcie jajek ( a t... Pokaż więcej

Błąd, błąd i jeszcze raz błąd.

Z tą carbonara to jest tak, że nie chodzi tu o składniki czy przyprawy a o kolejność. To w tym daniu jest podstawą. Nigdy w życiu nie wrzucajcie jajek ( a tak na marginesie to maja byc same żółtka) na gorącą patelnie, bo wyjdzie ordynarna jajecznica z makaronem, a na pewno nie o to twórcy chodziło. Najpierw należy ugotować makaron i w osobnej misce zmieszać z usmażonym boczkiem a w orginale z panchetą, i roztrzepanymi żółtkami ze śmietanką i parmezanem. Ot i cała tajemnica carbonara i jak najbardziej ze spaghetti, bo tak tez sie nazywa to danie "Spaghetti a la carbonara"

Pozdrawiam i życze smacznego

Zgłoś 23.07.2004 Iwona1982

Czy ktos zna przepis na carbonare z dodatkiem mleka, taki kremowy, slodkawy sosik wychodzi. Jadlam kiedys w restauracji i bez porownania do tych robionych na smietanie.... Z pieczarkami i lekko ... Pokaż więcej

Czy ktos zna przepis na carbonare z dodatkiem mleka, taki kremowy, slodkawy sosik wychodzi. Jadlam kiedys w restauracji i bez porownania do tych robionych na smietanie.... Z pieczarkami i lekko podduszonym boczkiem i parmezanem?

Zgłoś 28.09.2004 Matylda24

Przem ja sie pisze na te przepisy bo ten pierwszy jest bardzo interesujacy. Na randke tez sie umowie;)

Zgłoś 08.01.2005 bart

Moja szybka wersja carbonary(po polsku),biore kroje drobno boczek przesmażam go na patelni wraz z cebulką pokrojoną w kostke,po chwili wrzucam zwykły polski serek topiony(konieczni kremowy)wszys... Pokaż więcej

Moja szybka wersja carbonary(po polsku),biore kroje drobno boczek przesmażam go na patelni wraz z cebulką pokrojoną w kostke,po chwili wrzucam zwykły polski serek topiony(konieczni kremowy)wszystko mieszam aż serek sie rozpuści i wszysko wrzucam do makaronu i to koniec.

Zgłoś 15.01.2005 Martana

Mam nadzieje, ze autor przepisu mnie nie zabije ani sie nie obrazi ale ten przepis jest wyjatkowo niekompletny. W sosie carbonara obowiazkowo sa cale jajka, bardzo duza ilosc pieprzu i raczej ze... Pokaż więcej

Mam nadzieje, ze autor przepisu mnie nie zabije ani sie nie obrazi ale ten przepis jest wyjatkowo niekompletny. W sosie carbonara obowiazkowo sa cale jajka, bardzo duza ilosc pieprzu i raczej zero wina, poza tym, tego sosu sie nie smazy na patelni czy nie dusi a wlewa do wrzacego makaronu, ktory swoja tenperatura powoduje, ze jajka scinaja sie bez gotowania. Ja do sosu dodaje jeszcze duszona cebulke, ale to kwestia gustu. Nie znam nikogo, kto by wzgardzil tym przepisem a gotuje dla wielu osob:)

Zgłoś 01.02.2005 monia

Podstawa wloskiej kuchni jest czosnek! Wycisniety czosnek z odrobina oliwy podsmazamy z boczkiem lub szynka(jak kto woli).dodajemy do tego smietane oraz spaghetti a na sam koniec dodajemy cale j... Pokaż więcej

Podstawa wloskiej kuchni jest czosnek! Wycisniety czosnek z odrobina oliwy podsmazamy z boczkiem lub szynka(jak kto woli).dodajemy do tego smietane oraz spaghetti a na sam koniec dodajemy cale jajko i energicznie mieszamy do zgestniecia( nie grzejemy juz na ogniu)

Zgłoś 10.02.2005 bretonka

czy może ktoś jeszcze nie ma dla kogo ugotować? albo ma, ale mógłby/chciałby dla kogoś nowego??

Zgłoś 23.04.2005 Stokrotka:)

Jest ok ale mogło byc lepiej!!

Zgłoś 12.07.2005 clover

A ja ostatnio jadłam carbonara w pubie u faceta który spędził 20 pare lat we włoszech, smazy boczek z ząbkiem czosnku i to nie na jakims tam oleju tylko na oliwie z oliwek i dodaje troche białeg... Pokaż więcej

A ja ostatnio jadłam carbonara w pubie u faceta który spędził 20 pare lat we włoszech, smazy boczek z ząbkiem czosnku i to nie na jakims tam oleju tylko na oliwie z oliwek i dodaje troche białego wina, żadnej cebuli, pieczarek, oregano, itp co daje się do bolognese, w miseczce miesza śmietane z jajkami (nie jestem pewna czy tylko żółtka czy całe jaja) odcedza makaron ale zostawia w nim troche takiej wrzącej wody, na koniec dodaje boczuś, i te jaja ze śmietaną, miesza to trzymając kilka sekund na małym ogniu i posypuje parmezanem a nie jakąś goudą :)

Smacznego

Zgłoś 19.08.2005 kasia

yea,clover ma racje!

aha to sa cale jajka.

Zgłoś 22.08.2005 Bigworm

Droga Blue7 gratuluje orginalnego przepisu na Carbonarę.

Jestem tez wielkom miłośnikiem włoskiej kuchni i jak będe miał okazję to napewno pojadę do Włoch by posmakiować ich prawdziwej kuc... Pokaż więcej

Droga Blue7 gratuluje orginalnego przepisu na Carbonarę.

Jestem tez wielkom miłośnikiem włoskiej kuchni i jak będe miał okazję to napewno pojadę do Włoch by posmakiować ich prawdziwej kuchni.

Wprawdzie sam tez eksperymenyuje z tą kuchnią i bardzo lubimy wraz z moim sąsiadem i jego rodzinką, spotykać sie na kolację i gotować włoskie dania do jakiegoś dobrego wina i filmu.

To prawda że przepis podany jest prawdziwy i niektórzy moga mówić że jest całkiem inny, ale jak chcą się przekonac to zapraszam do knajpki Penne&Wino przy ulicy Sienkiewicza w Warszawie,którą osobiście sam odwiedzam jak mam ochote delektować się prawdziwa włoską kuchnią.Tam właśnie będą mogli spróbować prawdziwej Carbonary zrobionej podług Twojego i prawdziwego przepisu z Włoch.

Który wymyślili Włoscy górnicy i tak w europie zaczeto dodawać do niego śmietany.Historia jest długo i dość ciekawa,ale to nie miejsce by o tym pisać...

Pozdrawiam i czekam na nowe publikacje przepisów z Twojej włoskiej kuchni...

Pozdrawiam. :-)

Zgłoś 22.08.2005 Bigworm

Droga Blue7 gratuluje orginalnego przepisu na Carbonarę.

Jestem tez wielkom miłośnikiem włoskiej kuchni i jak będe miał okazję to napewno pojadę do Włoch by posmakiować ich prawdziwej kuc... Pokaż więcej

Droga Blue7 gratuluje orginalnego przepisu na Carbonarę.

Jestem tez wielkom miłośnikiem włoskiej kuchni i jak będe miał okazję to napewno pojadę do Włoch by posmakiować ich prawdziwej kuchni.

Wprawdzie sam tez eksperymenyuje z tą kuchnią i bardzo lubimy wraz z moim sąsiadem i jego rodzinką, spotykać sie na kolację i gotować włoskie dania do jakiegoś dobrego wina i filmu.

To prawda że przepis podany jest prawdziwy i niektórzy moga mówić że jest całkiem inny, ale jak chcą się przekonac to zapraszam do knajpki Penne&Wino przy ulicy Sienkiewicza w Warszawie,którą osobiście sam odwiedzam jak mam ochote delektować się prawdziwa włoską kuchnią.Tam właśnie będą mogli spróbować prawdziwej Carbonary zrobionej podług Twojego i prawdziwego przepisu z Włoch.

Który wymyślili Włoscy górnicy i tak w europie zaczeto dodawać do niego śmietany.Historia jest długo i dość ciekawa,ale to nie miejsce by o tym pisać...

Pozdrawiam i czekam na nowe publikacje przepisów z Twojej włoskiej kuchni...

Pozdrawiam. :-)

Zgłoś 08.09.2005 aneczka

a moj kochany chlopak robi to tak:boczek smazy potem dodaje do niego cebulke potem zalewa smietana 30% a zoltko jajka dodaje dopiero jak calosc jest juz na talerzu! trzeaba to wszystko wtedy wym... Pokaż więcej

a moj kochany chlopak robi to tak:boczek smazy potem dodaje do niego cebulke potem zalewa smietana 30% a zoltko jajka dodaje dopiero jak calosc jest juz na talerzu! trzeaba to wszystko wtedy wymieszac i jest po prostu najlepsze na swiecie!

Zgłoś 13.01.2006 laisve

a znacie wersje z natka pietruszki i orzechami?

Zgłoś 23.02.2006 miska_laska

powiem tyle- boskie!

Zgłoś 30.06.2006 Eliza

Kurcze, aż mi ślinka cieknie...mmmmm....fajnie Was tak czytać. Może mi ktoś coś ugotuje??? HEHEHEHE

Zgłoś 03.08.2006 PRAWDZIWA Martana

Murzynku Bambo, Twoj przepis mnie szalenie rozbawil, troche w nim chamstwa i ironii ale to jest tak jak z ostrymi przyprawami, jesli nie przegniesz, jesli zatrzymasz sie na granicy dobrego smaku... Pokaż więcej

Murzynku Bambo, Twoj przepis mnie szalenie rozbawil, troche w nim chamstwa i ironii ale to jest tak jak z ostrymi przyprawami, jesli nie przegniesz, jesli zatrzymasz sie na granicy dobrego smaku to potrawa bedzie pikantna ale zjadliwa, pozdrawiam.

Zgłoś 02.01.2009 ma

istnieje istnieje i nic z przeklinaniem nie ma wspólnego. A pysznym jest uwierz mi jeżeli sama Negrito tego nie doświadczyłaś

Zgłoś 25.04.2007 KamykTG

Warto tez dodac nieduzo pieczarek i przesmazyc razem z boczkiem doda to delikatny posmak.Warto:D moja rodzina i dziewczyna to uwielbia:D

Zgłoś 09.06.2007 Majki

Witam,

Mój przepis: podsmażam boczek na oliwie pod koniec smażenia dodję posiekany czosnek - 2-3 ząbki (ale można ile kto chce - lubi - może). W osobnej misce mieszam słodką śmietankę (ok... Pokaż więcej

Witam,

Mój przepis: podsmażam boczek na oliwie pod koniec smażenia dodję posiekany czosnek - 2-3 ząbki (ale można ile kto chce - lubi - może). W osobnej misce mieszam słodką śmietankę (ok 150 ml) z całym jajkiem i to wlewam na podsmażony boczek (z czosnkiem). Lekko ścinam jajko ciągle mieszając na bardzo małym ogniu a w tzw. międzyczasie dosypuję parmezan, pieprz, odrobinę soli i oregano. Trzeba bardzo uważać przy podgrzewaniu żeby sos nie wyszedł za gęsty (przyprawy i ser działają jak zagęszczacz). Taka ilość śmietanki i jajka jest wystarczająca dla jednej osoby (ale z chęcią się umówię na randkę i sprawdzę - przepraszam, sprawdzimy - czy proporcje są prostą funkcą liniową liczby osób :D))

Zgłoś 13.11.2007 lumiaa

Widziałam na TVN Style jak Nigella robiła Carbonarę i ona dodawała całe jajka, a nie tylko żółtka. Poza tym dziwnym urozmaiceniem smaku ma byc ponoć dodanie odrobiny ciemnego wermutu pod koniec ... Pokaż więcej

Widziałam na TVN Style jak Nigella robiła Carbonarę i ona dodawała całe jajka, a nie tylko żółtka. Poza tym dziwnym urozmaiceniem smaku ma byc ponoć dodanie odrobiny ciemnego wermutu pod koniec smażenia szpeku. Acha i mieszkała gorący makaron z zimnym sosem smietanowo- jajkowo-serowym.

Jeszcze nie wypróbowywałam ale musze koniecznie.

Zgłoś 05.10.2008 jack387

a ja dodaje pociete piersi z kurczaka razem z boczkiem:) mniam

Zgłoś 23.06.2008 kaja

niestety...jest w tym przepisie kolejny błąd...nigdy do włoskiego carbonara nie daje się śmietany :) wytknął to nam - Polakom ostatnio jeden ze znanych włoskich kucharzy, który prowadzi program ... Pokaż więcej

niestety...jest w tym przepisie kolejny błąd...nigdy do włoskiego carbonara nie daje się śmietany :) wytknął to nam - Polakom ostatnio jeden ze znanych włoskich kucharzy, który prowadzi program kulinarny na Tele5...

Zgłoś 24.06.2008 Negrita

Hey hey elniunio ty tutaj nie przeklinaj bo takiej nazwy spaghetti jak puta cos tam nie istnieje to brzydkie slowo a to nie ladnie w kuchni przeklinac....

Zgłoś 20.11.2009 gardenia86

Aby zobaczyć jak wygląda prawdziwa włoska carbonarra wystarczy wejść na youtube, znać troszkę angielski (bo i tak wszystko widać na filmie) i obejrzeć, jak przygotowuje carbonarrę Włoch.

... Pokaż więcej

Aby zobaczyć jak wygląda prawdziwa włoska carbonarra wystarczy wejść na youtube, znać troszkę angielski (bo i tak wszystko widać na filmie) i obejrzeć, jak przygotowuje carbonarrę Włoch.

podaję linka dla zainteresowanych. powinny zniknąć wszelkie wątpliwości czy jajka całe czy nie,

fajnie jest czasem obejrzeć coś takiego, aby się przekonać, jak zrobić, aby sos nie był za gęsty.... (kucharz dodaje kilka razy gorącej wody do sosu)!

pozdrawiam i życzę smacznego

Zgłoś 20.11.2009

youtube.com/watch?v=iERZIRQEIJk

Zgłoś 28.06.2009 A.

pyyyysznee jest jeśli doda sie groszek i mięte:) wspaniałe....

Zgłoś 06.12.2012 gość

La carbonara i polacchi non la sanno fare!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Polak nie umie przyzadac Carbonare!!!!!!!!!!