Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Carbonara VIP

Tekst i foto agatka:) 09-09-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
3-4? złprosty15 min.wysoka

Składniki:

Śmietana, mały jogurt naturalny bez cukru, jajko, boczek wędzony, cebula, czosnek, pomidor, serek topiony - 1 trójkącik ziołowy, 1 szynkowy, bazylia, oregano, sól, pieprz, makaron spaghetti, ser do posypania (ja dodaję correggio).

Jak przyrządzić:

Boczek podsmażamy, dodajemy cebulę. Śmietanę, jogurt i jajko łączymy, dodajemy wszystkich przypraw po troszku, zalewamy boczek i mieszamy. Dodajemy serek topiony i czekamy, aż się rozpuści, dodajemy wyciśnięty czosnek i sprawdzamy smak potrawy. Jeśli jest już wystarczająco przyprawiona, dodajemy pokrojony w kostkę pomidor (wcześniej obrany ze skórki) i chwilę jeszcze pozostawiamy na ogniu, ciągle mieszając. Makaron ugotowany al dente z łyżką oliwy z oliwek i szczyptą bazylii wyjmujemy na talerz, zalewamy sosem i posypujemy serem, jeśli mamy świeżą bazylię, dekorujemy jej listkami.
SMACZNEGO:)

Jak podawać?

Podajemy świeże i gorące z lampką wina:)
Smacznego:)

Czas przygotowania:

Przygotowanie sosu zajmuje mniej więcej tyle czasu co przygotowanie makaronu.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 28.10.2008 Kamilcia

Chavezfrias Twoja carbonara jest poprostu najpyszniejsza na świecie:) Delikatna, idealna. Polecam wszystkim!

Zgłoś 02.12.2007

wyglada smacznie, ale czemu nazywasz to carbonara (zupelnie inne danie)?

Zgłoś 28.06.2008 do_Chavezfrias

kto dopuszcza takie komentarze??? wulgarne.... Ktoś tu się zagalopował.

Zgłoś 02.08.2009 monika

carbonara bez smietany i cebuli....tylko boczek i jajka i oczywiscie makaron.....