Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Chateaubriand

Tekst i foto eduszo 16-12-2009

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
117 złprosty20 min.-

Składniki:

Polędwica wołowa - 2 kawałki ok. 250g, tost - 2 kromki, masło - 2 łyżki, mąka pszenna - 2 łyżki, pieprz zielony marynowany - 2 łyżki, śmietana 22% - 1 łyżka, tłuszcz do smażenia, sól, pieprz czarny mielony.

Jak przyrządzić:

Na maśle usmażyć na złoty kolor kromki z chleba tostowego. Polędwice spłaszczyć dłonią i uformować okrągły kształt. Oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące i smażyć około 4 minut z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu. Pod koniec smażenia podlać trochę wodą ok. 150g i dusić z jedną minutkę, dodać pieprz marynowany i śmietanę. Poddusić do zgęstnienia. Na talerzu położyć. Na tost plaster polędwicy. Na polędwicę znowu tost i polędwicę. Wszystko polać sosem powstałym na patelni.

Jak podawać?

Podawać z ryżem i warzywami nabitymi na szpikulec od szaszłyka.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 12.01.2010 eduszo

No tak bywa że czasem zagląda sie na pólki i nie widzi sie czegoś czego sie nie szuka.Zapewniam że jest taki pieprz i ja go stosuje od dawna.Co chodzi o zamiane mięsa to napewno wyjdzie, liczy... Pokaż więcej

No tak bywa że czasem zagląda sie na pólki i nie widzi sie czegoś czego sie nie szuka.Zapewniam że jest taki pieprz i ja go stosuje od dawna.Co chodzi o zamiane mięsa to napewno wyjdzie, liczy się pomysł a myśle że z każdym mięsem można to zrobić.Orginalnie to polędwica wołowa.Pozdrawiam i życze smacznego.

Zgłoś 06.01.2010 konczita

to jest rewelacyjne danie, robilam na sylwestra :) ale dlugo sie zastanawialam nad tym zielonym marynowanym pieprzem ... by w koncu dojsc do wniosku, ze moze autor mial na mysli kapary? tych wla... Pokaż więcej

to jest rewelacyjne danie, robilam na sylwestra :) ale dlugo sie zastanawialam nad tym zielonym marynowanym pieprzem ... by w koncu dojsc do wniosku, ze moze autor mial na mysli kapary? tych wlasnie uzylam do sosu, powtarzam: jeden z najlepszych przepisow w moim zyciu! nie jest to tradycyjny przepis na chataubriand, ale pomysl nadaje sie do swiatowego archiwum przysmakow.

Zgłoś 10.01.2010 konczita

nie spotkalam sie jak zyje z takim pieprzem, ale kapary wypadly bardzo ladnie w tym daniu. dzis robie znowu, ale ze ze zwyklym stekiem, nie poledwica (wzgledy ekonomiczne). zobaczymy, czy sie pr... Pokaż więcej

nie spotkalam sie jak zyje z takim pieprzem, ale kapary wypadly bardzo ladnie w tym daniu. dzis robie znowu, ale ze ze zwyklym stekiem, nie poledwica (wzgledy ekonomiczne). zobaczymy, czy sie przyjmie... rowniez pozdrawiam autora.

Zgłoś 08.01.2010 eduszo

Dzięki, dzięki ciesze sie że smakowało , jest to naprawde bardzo fajna potrawa i orginalna.Co chodzi o pieprz to faktycznie ma być konserwowy.Jest miękki i nadaje potrawie troche pikantności.Poz... Pokaż więcej

Dzięki, dzięki ciesze sie że smakowało , jest to naprawde bardzo fajna potrawa i orginalna.Co chodzi o pieprz to faktycznie ma być konserwowy.Jest miękki i nadaje potrawie troche pikantności.Pozdrawiam i życze smacznego.

Zgłoś 12.03.2010 zuzia

Zielony pieprz marynowany zajmuje w mojej lodówce stałe miejsce... Polecam zwłaszcza do duszonej piersi z kurczaka..

Zgłoś 26.04.2010 zenek

To ma byc CHATEAUBRIAND??? wolne zarty a gdzie sos bearneński?? =P

Zgłoś 25.05.2010 konczita

zenek, chateubriand to ogolnie nazwa miesa (poledwica wolowa), nie sosu. przepisow jest sporo, rozne sosy widywalam, ten przepis jest troche inny, bo jest poledwica pokrojona na steki, nie w cal... Pokaż więcej

zenek, chateubriand to ogolnie nazwa miesa (poledwica wolowa), nie sosu. przepisow jest sporo, rozne sosy widywalam, ten przepis jest troche inny, bo jest poledwica pokrojona na steki, nie w calosci, i smazona, nie pieczona.

eduszo! zwracam honor odnosnie zielonego pieprzu. oczywisci, ze jest i to stal na polce kolo kaparow. wyglada prawie identycznie, wiec dlatego byc moze nigdy na niego nie zwrocilam uwagi.

dzis znowu robie to zacne danie, w koncu z pieprzem. dzis w ruch pojdzie cienki plaster chudej wolowiny z boku.

Zgłoś 26.10.2010 eduszo

Ciesze się że tak ci smakuje.Co chodzi o sosy każdy robi z takim jaki mu swmakuje, ale najlepszy jest ten z zielonym marynowanym pieprzem.Pozdrawiam i zycze smacznego.

Zgłoś 19.06.2013 gość

Taking the orveview, this post hits the spot

Zgłoś 12.06.2017 konczita

autor już tu pewnie nie zagląda, a ja nadal, po tylu latach ciągle wracam do tego rewelacyjnego przepisu, dziś właśnie robię :) ale jedno ale: mi jednak bardziej ten sos smakuje z kaparami, taki... Pokaż więcej

autor już tu pewnie nie zagląda, a ja nadal, po tylu latach ciągle wracam do tego rewelacyjnego przepisu, dziś właśnie robię :) ale jedno ale: mi jednak bardziej ten sos smakuje z kaparami, taki śmieszny psikus losu. dzięki autorze po 7 latach :)