Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Chili Chicky

Tekst i foto chicusia 14-10-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
415 złprosty60 min.mało

Składniki:

- 2 piersi kurczaka,
- 2 cebule,
- 1 ząbek czosnku,
- 2-3 łyzki oleju,
- 2 puszki pomidorow bez skórki,
- 1/2 bulionu warzywnego,
- zielona i czerwona papryka,
- pęczek dymki,
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1 papryczka chili (lub w proszku),
- sól, pieprz,
- puszka kukurydzy i czerwonej fasolki.

Jak przyrządzić:

Mięso pokroić w kostkę i usmazyć na oleju z cebulą i czosnkiem. Przyprawić, dodać pomidory z zalewą, bulion i koncentrat. Dusić na małym ogniu ok. 35 minut. Papryki i dymki pokroić na kawałki, strączki chili w cienkie krążki. Po 35 minutach duszenia dodać papryke i chili do mięsa, a po kolejnych 10 minutach fasolę, kukurydze i dymkę. Jeszcze raz przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Jak podawać?

Podawać w miseczkach z tostami lub bez według uznania. Życzę smacznego!!!:)
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 04.11.2004 RiX

Przepis jest dosyc ciekawy. Lubie ostre potrawy. Ale nie wiem, co takiego jest "dymka" (peczek dymki?). Jestem z Wilna...

Zgłoś 06.11.2004 ASIUL

DYMKA.... to poprostu gatunek cebulki :o) Pozdrawiam

Zgłoś 09.11.2004 :-)

dymka to mloda cebulka... taka ze szczypiorkiem :-)

Zgłoś 17.09.2005 Baksisz089

Zrobiłem nawet dobre alewsypałem za dużo chili i cała rodzina musiała korzystać ze zwiększonej ilości wody mineralnej.Pozdrawiam

Zgłoś 02.06.2008 majo

Na chili najlepsza jest wódka :D hehe

Zgłoś 22.07.2008 m

Zgadzam się z przedmówcą (?) ;) heh