Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Chili con carne oryginalne

Tekst i foto zdzich 23-10-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
515 złprosty-średnia

Składniki:

Fasola sucha ok. 1/2 kg, marchew, cebula, mięso wołowe 0,5 kg - najlepiej pręga, przyprawy: sól, pieprz, majeranek.

Jak przyrządzić:

Do gęsiarki wsypujemy fasolę, pokrojone w kostkę ok. 2 cm mięso oraz warzywa, także pokrojone w kostkę. Następnie ok. 1 litra wody, sól, pieprz, majeranek.
Przykryte danie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 140 st. i pozostawiamy na 4,5 godz.

Potrzebne przybory:

gęsiarka

Jak podawać?

Jako samodzielne danie, ponieważ są tam warzywa, sos i wszystko, aby ślinka już ciekła. Smacznego.

Uwagi:

Danie pochodzi z Meksyku, jest wypróbowane i naprawdę doskonałe. Koszt energii nie jest wielki, ponieważ jest to tylko temp. 140 st.

Czas przygotowania:

Gotuje się co prawda 4,5 godz., ale można nastawić rano i robić, co się chce.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 24.10.2007 reni

a co to jest gęsiarka????

Zgłoś 24.10.2007 ella

tez bym chciala wiedziec co to jest gesiarka

Zgłoś 25.10.2007 ROFTL

ahaahhaahahahahah.....piekny przepis!! :)) Tylko gdzie jest Chili skoro to chili con carne? podstawą tej potrawy jest wołowina i chilli ,najlepiej w kilku odmianach...fasola czy pomidory to jed... Pokaż więcej

ahaahhaahahahahah.....piekny przepis!! :)) Tylko gdzie jest Chili skoro to chili con carne? podstawą tej potrawy jest wołowina i chilli ,najlepiej w kilku odmianach...fasola czy pomidory to jedynie dodatek.Majeranek to tez pomyłka,uzywa sie takich przypraw jak cumin,oregano.Nie wprowadzaj ludzi w błąd jak nie masz pojęcia o kuchni tex-mex.

Zgłoś 01.11.2007 Józefina

przepis wydawał mi się interesujący,więc spróbowałam go zrobić,oczywiście dodałam przyprawy takie jak lubię a także zapomniane przez autora chili.A gęsiarka to naczynie dawniej służące do piecze... Pokaż więcej

przepis wydawał mi się interesujący,więc spróbowałam go zrobić,oczywiście dodałam przyprawy takie jak lubię a także zapomniane przez autora chili.A gęsiarka to naczynie dawniej służące do pieczenia gęsi a dziś kaczek....może jednak lepiej będzie :brytfanna.W każdym razie i tak wyszło przepyszne.

Zgłoś 12.11.2007 mańka

gęsiarka to taka głupia gęś co się pyta

Zgłoś 15.11.2007 Hexa_20

No nie!!! Chilli con carne bez chilli - ludzie rozwalacie!!!

Zgłoś 26.11.2007 Krzysiek

No rzeczywiscie: chili con carne bez chili? Chili con carne znaczy: chili z miesem. Chili!!!! To ma byc ostre! Bo jest meksykanskie:)

Dziewczyny z ta gesiarka to przegielyscie:)

Zgłoś 31.10.2012 korytko

znakomite , oczywiście chili należy dodać ile kto lubi ale reszta prosta i przepyszna, nareszcie coś ciekawego z fasolą

Zgłoś 30.03.2014 gość

Chilli con carne bez chilli ? I z majerankiem? To nie chili con carne ale wiejski garnek!!!