Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Chili con carne :)

Tekst i foto aga 12-10-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
630-40 złprosty30 min.-

Składniki:

500 g mięsa mielonego (jakie kto lubi, ja wybieram wołowo-wieprzowe), 2 cebule, papryczka chili, kukurydza z puszki, fasola czerwona z puszki, dwie puszki pomidorków (najlepiej krojonych), 3 ząbki czosnku, zioła prowansalskie, pieprz kolorowy, maggi, tabasco, sól.

Jak przyrządzić:

Podsmażamy cebulkę, potem dodajemy mięso. Gdy mięso jest już usmażone, dodajemy pomidorki (razem z zalewą), fasolę i kukurydzę (bez zalewy) oraz czosnek i przyprawy (w ilościach wedle upodobania). Dusimy około 20 minut. Smacznego!

Potrzebne przybory:

głęboka patelnia

Jak podawać?

Ja podaję w miseczce, a do tego świeże ciemne pieczywo.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 13.10.2006 lalapupu

gdzie do chili ziola prowansalskie? przeciez ta potrawa ma miec wydzwiek meksykanski wiec kmin, ew. oregano, kolendra, ciut cynamonu ... ze tez ludzie musza sie silic na takie pseudo-wynalazki .... Pokaż więcej

gdzie do chili ziola prowansalskie? przeciez ta potrawa ma miec wydzwiek meksykanski wiec kmin, ew. oregano, kolendra, ciut cynamonu ... ze tez ludzie musza sie silic na takie pseudo-wynalazki ... nie mowie, ze ta twoja potrawa nie bedzie smaczna, ale po co uzywac mylnego nazewnictwa?

Zgłoś 11.12.2006 Curry

Mam pytanie: a gdyby zamiast chili con carne zrobić piri-piri con carne? Jedna trzecia papryczki piri-piri zamiast całej chili, a będzie dwa razy ostrzejsze - coś dla hardcore'owców. :D Zja... Pokaż więcej

Mam pytanie: a gdyby zamiast chili con carne zrobić piri-piri con carne? Jedna trzecia papryczki piri-piri zamiast całej chili, a będzie dwa razy ostrzejsze - coś dla hardcore'owców. :D Zjadłem kiedyś "na sucho" fragmencik piri-piri u kumpla, to godzinę płakałem i łyknąłem w międzyczasie kontener mineralnej. :D