Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Chili con carne

Tekst i foto nellie 31-01-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
3-4 porcje? złprosty30 min.?

Składniki:

- 0,5 kg mięsa mielonego(najlepiej wołowiny),
- puszka czerwonej fasolki,
- 1 kostka rosołowa,
- 1 cebula duża albo dwie małe,
- trochę masła,
- sos seczuański chili Uncle Ben's (jest najlepszy!!),
- przyprawa meksykańska(np.kamis albo ducros)
vegeta,
- przyprawa chili.

Jak przyrządzić:

Przed rozpoczęciem smażenia:
- kroimy cebulę w kostkę,
- rozpuszczamy kostkę rosołową w 0,5 szklanki gorącej wody(przegotowanej oczywiście),
- wrzucamy fasolkę na durszlak żeby "odciekła".
Rozpuszczamy kawałek masła na patelni,wrzucamy pokrojoną cebulę i smażymy mieszając aż się "zeszkli".Dodajemy mięsko i smażymy mieszając aż nabierze koloru.Zalewamy mięso na patelni rosołkiem z kostki i mieszamy aż jakies 90% tego rosołu wyparuje.Wtedy dodajemy sos Uncle Ben's i mieszamy.Dodajemy trochę vegety,przyprawy meksykańskiej i chili(wszystko według upodobań ale nie przesadzajmy,szczególnie z tym ostatnim). Mieszamy i dodajemy fasolkę. Smażymy jeszcze jakieś 5 minut, dokładnie mieszając i chili con carne gotowe. Smacznego!!!!!

Potrzebne przybory:

Duża patelnia, łopatka do mieszania, durszlak, nóż, deska do krojenia, szklanka, łyżka.

Jak podawać?

Ja jem tą potrawę na kilka sposobów:
- z chipsami meksykańskimi czyli nachos(dostępne w większosci sklepów)
- ze specjalnymi przeznaczonymi do chili tacosami czyli takimi większymi nachosami :) ale to dosyć droga przyjemność
- i moja ulubiona opcja oszczędnościowa :) : zawijam chili con carne w naleśniki,wkładam do żaroodpornego naczynia ścieram na wierzch żółty ser, posypuję oregano i zapiekam aż ser sie rozpuści...pyyyycha
Potrawa jest baaardzo sycąca(ja wysiadam po dwóch naleśnikach) szczególnie jeśli jest mocno przyprawiona!!!
Jeszcze jedna uwaga: Jesli lubicie pikantne chili pamiętajcie o dużej butli czegoś do picia!!!! :)

Uwagi:

Wiem,że niektórzy mogą mieć zastrzeżenia że używam gotowych sosów ale dla mnie tak jest wygodniej i szybciej.Uwaga na sosy różnych innych firm...są tańsze ale ja parę razy natknęlam sie na przyklad na skórki od pomidora w nich występujące...Uwierzcie mi to nie jest najmilsze doznanie kulinarne!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 15.03.2003 kotek_18

jest zajebiste a zlaszcze na ostro po prostu pycha palce lizac

Zgłoś 04.03.2003 agrest

A ja sobie nie wyobrazam meksykanskiej potrawy bez papryczek chili. Co znaczy przyprawa w porownaniu ze swiezutkim chili. Biedacy nie wiecie co tracicie.

Zgłoś 03.02.2003 xurquell

oczywiscie ,ze gotowe sosy to nieporozumienie . Lepiej dodac pomidory swieze albo w puszce ( zalezy od pory roku ) i odpowiednio doprawic . Poza tym nie wyobrazam sobie tej potrawy bez czosnku!!... Pokaż więcej

oczywiscie ,ze gotowe sosy to nieporozumienie . Lepiej dodac pomidory swieze albo w puszce ( zalezy od pory roku ) i odpowiednio doprawic . Poza tym nie wyobrazam sobie tej potrawy bez czosnku!! Ja osobiscie dodaje jeszcze tabasco , kilka kropli i jest to jedyny wyjatek jesli chodzi o gotowe sosy.

Zgłoś 28.11.2003 Asiul

Właśnie odeszliśmy z moim Marcinem od talerzy. Zapiekłam wszystko zawinięte w naleśnikach i przykryte serem. Jest pyszneeeeee !!! dzięki za świetny przepis!

Pozdrawiam !!

Zgłoś 22.10.2004 justyna

Dobre..ja osobiście wzbogaciłam je jeszcze o kukurydze..Więcej składnikow nigdy nie zaszkodzi :) Jeśli ktos chce je podać z ryżem,to polecam tylko ten najlepszy...z innym będzie za mdłe..Ale ogó... Pokaż więcej

Dobre..ja osobiście wzbogaciłam je jeszcze o kukurydze..Więcej składnikow nigdy nie zaszkodzi :) Jeśli ktos chce je podać z ryżem,to polecam tylko ten najlepszy...z innym będzie za mdłe..Ale ogólnie polecam-nawet mój chłopak który nie lubi pikantnych rzeczy,polubił je...

Zgłoś 19.01.2005 MAKLOWICZ

pfffffffffffff ..ale bzdura, pomijajac ze to ze sloika, to jak sie ma SOS SECZUANSKI do chilli con carne i w ogole potraw mexykanskich? oszaleliscie?

Zgłoś 24.01.2005 nellie

a ja mysle ze liczy sie efekt koncowy szanowny panie Maklowicz....zamiast krytykowac sam cos zaproponuj.....

Zgłoś 02.02.2005 Artur

Racja, nellie, liczy sie efekt koncowy. Grunt zeby bylo smaczne. Choc tez jak chce sie gotowac potrawe egzotyczna, to chyba po to, zeby sprobowac, czego ludzie na drugim koncu swiata jedza, a ta... Pokaż więcej

Racja, nellie, liczy sie efekt koncowy. Grunt zeby bylo smaczne. Choc tez jak chce sie gotowac potrawe egzotyczna, to chyba po to, zeby sprobowac, czego ludzie na drugim koncu swiata jedza, a taki sos seczuanski pewnie nie jest najpopularniejsza przyprawa w Meksyku... Mi tez on podejrzanie zabrzmial, bo jak mam jesc Chilli con carne to bym chcial, zeby smakowalo mniej wiecej tak jak by to gospopdyni w meksyku zrobila... Ale z drugiej strony racja, grunt, zeby palce po tym lizac :)

Zgłoś 13.02.2005 ple

fajny przepis

Zgłoś 12.03.2005 salsera

wypróbowałam bez sosu seczuańskiego, dodałam po prostu pomidory (bez skóry) w zalewie i trochę więcej przypraw - i jest po prostu świetne

dzięki za wspaniały przepis!!!

Zgłoś 20.05.2005 wachlarz

Zgłoś 24.06.2005 andydrago

Ludzie , żeby takiekie smakowite meksykańskie danie ugotować , to przede wszystkim trzeba używać świeżych składników , a nie jakichś z puszek , czy gotowych sosów w słoikach. Zacęcam wszystkic... Pokaż więcej

Ludzie , żeby takiekie smakowite meksykańskie danie ugotować , to przede wszystkim trzeba używać świeżych składników , a nie jakichś z puszek , czy gotowych sosów w słoikach. Zacęcam wszystkich co te bzdety piszą , aby pojechali do Meksyku i naprawdę skosztowali CHILI CON CARNE w prawdziwym wydaniu meksykańskim i oryginalnym smaku , a ugotować z gotowych produktów , to nie jest sztuka kulinarna .

Zgłoś 07.07.2005 stela

a mnie sie komentarze wasze podobaja. bede robic chili na 30 ur mojego meza 14 lipca, wezme pod uwage wasze rady. kto moze mi powiedzic ile (wagowo) skladnikow trzeba na 50 osob?

Zgłoś 19.07.2005 GIENEK

A gdzie pomidory?

Zgłoś 09.08.2005 antyandy

andydrago - jestes pewien ze w Meksyku mozna skosztowac Chili Con carne???

Pozdrawiam tych co piszą "bzdety"

Zgłoś 20.08.2005 edki

hmm, jako, że nie przepadam za ostrymi potrawami a chciałam koniecznie spróbować ( simsy to na okrągło gotują ), nie dodawałam chili ani nic ostrego, za to duużo pomidorów, kukurydzę i kolorową ... Pokaż więcej

hmm, jako, że nie przepadam za ostrymi potrawami a chciałam koniecznie spróbować ( simsy to na okrągło gotują ), nie dodawałam chili ani nic ostrego, za to duużo pomidorów, kukurydzę i kolorową paprykę.

Możecie mówić, że Chili con carne bez chili i bez niczego ostrego to już nie Chili con carne, ale ja wiem swoje : )

Pozdrawiam

Zgłoś 03.11.2005 mysha

Dokładnie! Chcę tego spróbować bo simsy to jedzą! Może nie długo spróbuję to zrobić...

Zgłoś 29.11.2005 wawa

niestety, mieszanie do chili con carne sosu z kuchni chińskiej nie wychodzi mu chyba na dobre, to inny skład przypraw, danie musi miec smak kuchni meksykańskiej!!!

Zgłoś 02.12.2005 kucharzyna

a ja pomijam sos rodem z chin i przygotowuje to w postaci bardziej uplynnionej tzn:

do smazenia dozucam czosnek-DUZO czosnku(ale bez przesady), do tego troche kabanosow i boczku podwedzon... Pokaż więcej

a ja pomijam sos rodem z chin i przygotowuje to w postaci bardziej uplynnionej tzn:

do smazenia dozucam czosnek-DUZO czosnku(ale bez przesady), do tego troche kabanosow i boczku podwedzonego.Gdy wszystko jest juz podsmazone(nie zapomnijcie o przyprawieniu miesa)przezucam to do duzego gara i do calosci dolewam rzeczony rosol,ale nie pozwalam mu odparowac, fasola tez nie odcedzona, i do calosci jeszcze czerwonego polwytrawnego wina(dodaje zaje*istego aromatu!!). no i nie zapominajmy o pomidorach - ale nie wrzucam ich pokrojonych, tylko ladnie podsmazam, zeby zrobila sie pomidorowa miazga;] . jesli nie ma swierzych pomidorow, to albo puszkowe, ewentualnie koncentrat. na sam koniec dozucam zielona papryke pokrojona w kostke(nie za mala) i zabieram sie za jedzenie z pieczywem. ogolnie taki 7 litrowy gar starcza u mnie w domu(na 3 osoby) na jakies 2 dni:) jest po prostu przepyszne:)

a jesli ktos ma jakies ale, ze cos nie tak - kwestia smaku, a dopoki nie zjem tego zaserwowanego przez Manuele z Meksyku, to bede sie trzymal tego przepisu. swoja droga ciekawe, co wymysli Pascal w niedziele z ta wlasnie potrawa!!

pozdrawiam wszystkich smakoszy :)

Zgłoś 22.03.2006 grzechu

a piszcie co chcecie, idę do sklepu kupuję składniki i dzisiaj to będzie u mnie na obiad :D

Zgłoś 15.05.2006 hipp

najlepsze z wołowinki , koniecznie też,papryka- czosneki, niezbędny kminek!!!! bez niego to chlii bez jaj.. osrtrosc każdy na koniec dostraja do siebie przyprawami piękącymi(; ... Pokaż więcej

najlepsze z wołowinki , koniecznie też,papryka- czosneki, niezbędny kminek!!!! bez niego to chlii bez jaj.. osrtrosc każdy na koniec dostraja do siebie przyprawami piękącymi(; sosikikiem polewam małe porcje ryżu parobioled, na sypko ! ugotowanego!! znakomicie zastąpi bigosik na imprezce.. ale ryżu małó! dużo sosu ma być! (-: podane w miseczkach najlepiej.

Zgłoś 21.06.2006 Joonu

fajno fajno, choć i ja sie nie skłaniam ku sosowi seczuańskiemu, to na eksperymentach narodziło sie kucharstwo. Prawda, że liczy się efekt końcowy, lecz używając "sztuczniaków" nie ma ... Pokaż więcej

fajno fajno, choć i ja sie nie skłaniam ku sosowi seczuańskiemu, to na eksperymentach narodziło sie kucharstwo. Prawda, że liczy się efekt końcowy, lecz używając "sztuczniaków" nie ma sie tej satysfakcji zrobienia czegoś samemu. Nie każdy ma czas niestety samemu moczyć fasole po kilka godzin, parzyć, obierać, kroić pomidory i dobierać odpowiednie zioła. Zazwyczaj używam produktów puszkowanych tj. po 3 puszki fasoli, kukurydzy i pomidorów, daje to wszystko łącznie z zalewą ( jeśli mam dodaje także papryczki chili - marynowane ), smaże 4 cebule + 4 ząbki czosnku, podsmażam po pół kilo mięs wołowego i wieprzowego i wszystko do gara dusze 3 godziny.

:)))) Polecam.

Zgłoś 16.07.2006 Julek

Jest gitara szczególnie w naleśnikach

Zgłoś 25.10.2006 LENA

rewelacja,szybkie,tanie i przepyszne.ja równiez polecam z nalesnikami

Zgłoś 01.12.2006 NatKa

Chilli con carne w naleśniku jest po prostu pyszne!!!!! Mogłabym to jeść cały tydzień na zmianę z lasagne;)

Zgłoś 26.01.2007 Kalina

Genialne, proste i szybkie danie:)

Zgłoś 21.04.2007 Kędzia

Ja do tego dodaje jeszcze papryke, kukurydze i czosnek i bez gotowych sosów, lepiej z pomidorami z puszki bez skurki, a jeśli chodzi o zawijanie to proponuje zawijać w specjalne ciasto do naczo ... Pokaż więcej

Ja do tego dodaje jeszcze papryke, kukurydze i czosnek i bez gotowych sosów, lepiej z pomidorami z puszki bez skurki, a jeśli chodzi o zawijanie to proponuje zawijać w specjalne ciasto do naczo smakuje genialnie a no i jak ktoś wyżej zauwazył nie ma to jak świeże papryczki chili. Doskonały smak !!!!!!

Zgłoś 13.05.2007 dondi

Przepyszne!!!

Zgłoś 23.02.2008 H5N1

Tacos drogie???? Robimy ciasto z maki i wody, wałkujemy, rzucamy na gorącą patelnie i voila.

Można się pokusić o egzotyczną mąkę, to się chyba nazywa masa harima czy jakoś tak, ale z psze... Pokaż więcej

Tacos drogie???? Robimy ciasto z maki i wody, wałkujemy, rzucamy na gorącą patelnie i voila.

Można się pokusić o egzotyczną mąkę, to się chyba nazywa masa harima czy jakoś tak, ale z pszennej też wychodzi.

Zgłoś 19.04.2008 sheste

w sumie w naleśniku to jest prędzej burrito niż chili con carne, bo ja osobiście nie widzę zbyt wielkiej różnicy między przepisem na chili con carne a przepisem na farsz do burrito, może jedynie... Pokaż więcej

w sumie w naleśniku to jest prędzej burrito niż chili con carne, bo ja osobiście nie widzę zbyt wielkiej różnicy między przepisem na chili con carne a przepisem na farsz do burrito, może jedynie jeśli chodzi o konsystencje, bo chili wychodzi trochę rzadsze.

Zgłoś 02.05.2008 myszka_miki

a zamiast naleśników, można użyć placków tortilla?

Zgłoś 19.12.2009 koniczka

Przyznam ze nigdy nie jadłam,ale dodaje chilli do kawy astry.tez jest delikatny i fajny posmaczek.

Zgłoś 17.06.2013 gość

Ya learn something new evredyay. It's true I guess!

Zgłoś 19.06.2013 gość

oZ7ZAV cyoabxioahvd