Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Chiński bigos

Tekst i foto egata 14-12-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
315 złprosty? min.?

Składniki:

- 1 opakowanie makaronu ryżowego,
- 1 podwójna pierś kurza,
- 1 marchewka surowa,
- 1 pietruszka surowa,
- 3/4 opakowania grzybów mun,
- sos sojowy zwykły,
- sos sojowy grzybowy,
- 1 ząbek czosnku,
- chili do zaostrzenia smaku (świeże lub w proszku lub sos).

Jak przyrządzić:

Grzyby namoczyć, gotować 15 minut,pokroić w paski.
Pierś kurczaka pokroić w kostkę.
Marchewkę i pietruszkę pokroić w zapałki.
Makaron zaparzyć wg przepisy, odcedzić, pokroić na części.

W garnku obsmażyć kurczaka, dodać warzywa, poddusić kilka minut dodać grzyby, makaron, sosy sojowe do smaku, czosnek przeciśnięty lub posiekany, chili.

NIE PODLEWAĆ WODĄ!

Uwaga: łatwo przywiera, dusić na małym ogniu często mieszając, dosolić ewentualnie do smaku.
Makaron i tak się rozpadnie, czas duszenia zależy od gustu czy wolimy warzywa bardziej chrupkie czy mniej.

Nazwa powstała od wyglądu dania na talerzyku.

Potrzebne przybory:

Garnek, coś do mieszania, nóż, deska.

Jak podawać?

Na gorąco.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 15.12.2003 Genia

A co to ma wspólnego z bigosem??? Bardziej pasuje nazwa:lecho chińskie :(

Zgłoś 16.12.2003 monike

Fakt-z bigosem to nic wspolnego nie ma! Ale do tego dodac mozna kapuste pekinska,zasmazyc jeszcze z innymi warzywami i wtedy bedzie oki. Robilam wlasnie niedawno takie cos, z kapusta pekinska ja... Pokaż więcej

Fakt-z bigosem to nic wspolnego nie ma! Ale do tego dodac mozna kapuste pekinska,zasmazyc jeszcze z innymi warzywami i wtedy bedzie oki. Robilam wlasnie niedawno takie cos, z kapusta pekinska jako farsz do sajgonek-pycha wyszlo!

Zgłoś 16.12.2003 monike

...aha, ja robilam nie z makaronem ryzowym tylko sojowym, mnie osobiscie lepiej smakuje...

Zgłoś 16.12.2003 egata

Do Gieni

Napisałam co nazwa ma wspólnego z bigosem -wygląd na talerzu.

Zgłoś 16.12.2003 egata

Podając przepis nazwę umieściłam w cudzysłowie ale nie dotar na stronę.

Zgłoś 16.12.2003 marek

Dzieki !!!!! szukałem tego przepisu od dawna!!!! jadłem kiedyś u kolegi nie chciał zdradzic przepisu! dobrze ze sa tacy ludzie jak Ty !!! Pozdrawiam

Zgłoś 14.12.2005 ania

Rzeczywiście super - szybkie, smaczne i efektowne. Lubię takie przepisy.

Zgłoś 07.01.2006 Szu

Zamiast makaronu uzylem ciemnego ryzu - to dopiero wyszedl bigos :)

Zgłoś 06.09.2006 PRAWDZIWA Martana

Nie przepadam za marchewka czy pietruszka al dente ale w tym przypadku na chwile zmieniam zdanie - bardzo smaczna potrawka i co tez wazne - dodaje energii ale nie tuczy, mozna zjesc zawartosc wi... Pokaż więcej

Nie przepadam za marchewka czy pietruszka al dente ale w tym przypadku na chwile zmieniam zdanie - bardzo smaczna potrawka i co tez wazne - dodaje energii ale nie tuczy, mozna zjesc zawartosc wiaderka a itak zoladek nie bedzie cierpial, pozdrawiam.

Zgłoś 20.04.2007 Bożena

Palce lizać. Danie szybkie i bardzo apetyczne. Polecam!!!