Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Chińskie danie

Tekst i foto Magda 09-06-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
430 złprosty40 min.?

Składniki:

Ziemniaki,
brokuły,
kukurydza, kalafior,
ryba, bazylia, sól czosnkowa, czosnek, jogurt naturalny, musztarda, keczup, sól, pieprz

Jak przyrządzić:

Ziemniaki przyprawiamy bazylią i kroimy w plastry.
Rybę czyścimy i lekko przyprawiamy solą czosnkową. Wiem, że nie trzeba solić potraw w parowarze, lecz jest to indywidualna sprawa każdej z nas.
Jako warzywa dajemy kalafior, brokuły i kolby kukurydzy. Zawsze kolbę przekrój na pół.
Warzywa gotujemy na parze, nie solimy i nie doprawiamy
Do smaku dajemy sos.
Aby zrobić sos, wyciskamy czosnek, mieszamy z majonezem i jogurtem naturalnym, odrobiną musztardy i keczupu jako przyprawy, dajemy sól i pieprz. Wszystko należy dobrze wymieszać.

Potrzebne przybory:

wyciskacz do czosnku, garnek do gotowania na parze w przypadku braku parowaru

Jak podawać?

Rybę położyć na talerzu, obok ziemniaki i warzywa.
Na warzywa lejemy sos i przyprawiamy koperkiem.

Uwagi:

Jeżeli nie masz parowaru, to rybę ugotuj z dodatkiem vegety, a warzywa zrób na garnku parowym.
Sos zrób troszkę wcześniej, żeby mógł dojść do siebie.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 09.06.2006 kredens

nie widze w tym daniu absolutnie nic chinskiego, ale oczywiscie kazdy ma prawo nazywac swoje potrawy jak mu sie podoba.

a ryba ugotowana z dodatkiem vegety - odradzam. chociaz oczywiscie ... Pokaż więcej

nie widze w tym daniu absolutnie nic chinskiego, ale oczywiscie kazdy ma prawo nazywac swoje potrawy jak mu sie podoba.

a ryba ugotowana z dodatkiem vegety - odradzam. chociaz oczywiscie kazdy ma prawo psuc smaki swoich potraw jak tylko ma ochote :)

pozdrawiam i przepraszam jesli moj komentarz ktos uzna za nie na temat.

Zgłoś 16.06.2006 Gwen

Komentarz słuszny - ta potrawa koło chińszczyzny nawet nie leżała ;)). Chińczycy nie używają majonezu, keczupu, musztardy ani bazyli, czy majeranku. Potrawy dosalają sosem sojowym, ewentualnie r... Pokaż więcej

Komentarz słuszny - ta potrawa koło chińszczyzny nawet nie leżała ;)). Chińczycy nie używają majonezu, keczupu, musztardy ani bazyli, czy majeranku. Potrawy dosalają sosem sojowym, ewentualnie rybnym, nie solą. No i to zestawienie brokułów, kalafiora i kukurydzy z rybą... baaardzo dziwne... chyba bym nie zaryzykował ;)). Jeśli ktoś ma ochotę na doskonałe, wypróbowane i proste przepisy kuchni chińskiej - mogę przesłać mailem...

Zgłoś 25.06.2006 izabela

byloby mi wstyd wyslac taki przepis!!!! po pierwsze to nie chinszczyzna,po drugie mieszac brokoly z kukurydza...tfu!, i po trzecie:ryba z kukurydza i kalafiorem?!?! kobieto jak to w ogole mozna ... Pokaż więcej

byloby mi wstyd wyslac taki przepis!!!! po pierwsze to nie chinszczyzna,po drugie mieszac brokoly z kukurydza...tfu!, i po trzecie:ryba z kukurydza i kalafiorem?!?! kobieto jak to w ogole mozna jesc? jesli chcesz przepis na dania azjatyckie to napisz do mnie. pozdrawiam!

Zgłoś 04.07.2006 lalapupu

danie powinno nazywac sie: przeglad lodowki.

Zgłoś 14.02.2007 m

może to i nie chinszczyzna ale może być dobre

Zgłoś 18.06.2013 gość

It's spooky how cleevr some ppl are. Thanks!