Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Chińszczyzna słodko-kwaśna z ryzem

Tekst i foto Janopsik 06-10-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
3 porcje25 złprosty40 min.mało

Składniki:

- 2 piersi z kurczaka,
- przyprawa chinska (Kamis) do smaku,
- mrożonka chińska (np. Asia lub Hortex),
- 2 saszetki ryzu,
- szklanka bialego polslodkiego wina,
- ocet winny (2 lyzki),
- cukier (3 lyzki),
- sól, pieprz (do smaku),
- olej.

Jak przyrządzić:

1. Przygotowania - warzywa

Gotujemy wode z lyzeczka soli, lyzka cukru i lyzka octu winnego. Do niej dodajemy mieszanke chinska i gotujemy przez okolo 7 minut.
Odcedzamy i pozwalamy wystygnac na sitku.

2. Przygotowania - ryz

Ryz gotujemy w wodzie z sola (nie za duzo soli). Nastepnie ryz z saszetek wsypujemy do naczynia zaroodpornego.
Naczynie (nie przykryte) wstawiamy do piekarnika na okolo 10 minut przy temperaturze okolo 125 stopni Celsiusza

3. Danie

Kroimy piers z kurczaka na kostki, solimy pieprzymy i dodajemy przyprawy chinskiej (pol lyzeczki). Calosc podsmazamy lekko na woku. Po zmianie koloru miesa na jasniejszy zalewamy winem (szklanka), octem winnym (Lyzka), dodajemy 2 lyzeczki cukru (sol do smaku) i dodajemy gotowe warzywa. Przykrywamy i na delikatnym ogniu doprowadzamy do wrzenia (i przez 3 minuty pozostawiamy na lekkim ogniu).

Potrzebne przybory:

Wok (moze byc jednak gleboka patelnia), sitko, naczynie zaroodporne.

Jak podawać?

Na lekko podgrzamym talerzu kadziemy ryz w formie pierscienia, w centrum dokladamy mieso z wazywami. Lekko polewamy ryz sosem z warzyw i miesa.

Smacznego!

Uwagi:

Jako wino polecam biale polslodkie wino
(np. Liebfrauenmilch).

Czas przygotowania:

Ryz gotuje sie okolo 20 minut.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 14.10.2003 oj

a co tu jest słodko-kwaśne ?

Zgłoś 04.01.2004 niki

Ta mrozonka jest niezastapiona i pyszna.Ja robie bez wina i tez jest ok.

Zgłoś 04.01.2004 niki

Sory - bez octu winnego ( pomylilo mi sie wino)!

Zgłoś 09.02.2004 pati

ja proponuję wcześniej zabejcować kurczaka tj. wymieszać jedno jajko z solą, przyprawami wg gustu i łyżeczką octu ryżowego po 15 minutach wyciągnąć mięso i oprószyć 2 łyżkami mąki ziemniacznej s... Pokaż więcej

ja proponuję wcześniej zabejcować kurczaka tj. wymieszać jedno jajko z solą, przyprawami wg gustu i łyżeczką octu ryżowego po 15 minutach wyciągnąć mięso i oprószyć 2 łyżkami mąki ziemniacznej smażyć na b. mocno rozgrzanym tłuszczu

Zgłoś 03.02.2005 Mariusz

od kiedy to warzywa sie gotuje ?? Wlasnie w kuchni chińskiej chodzi o to, ze maja byc kruche, dlatego nazywana jest zdrową kuchnia !!

Zgłoś 14.10.2007 Calineczka

Nie chicialabym byc zbyt krytyczna, ale robilam wszystko wdl. przepisu i potrawa jest jadalna. Ale nie polecalabym jej.. drugi raz tez nie zagosci na naszym stole. Sos byl.. nie byl sosem tylko ... Pokaż więcej

Nie chicialabym byc zbyt krytyczna, ale robilam wszystko wdl. przepisu i potrawa jest jadalna. Ale nie polecalabym jej.. drugi raz tez nie zagosci na naszym stole. Sos byl.. nie byl sosem tylko praktycznie przypominal wode, bo taka mial konsystencje.. i nie.. nie.. nie. Nie strulismy sie, ale nie polecalabm tego prezpisu.