Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Chleb ekologiczny z własnego pieca

Tekst i foto Kucharka 02-11-2002

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2 chleby-prosty90 min.mało

Składniki:

- 1 kg maki,
- 1 szklanka otrębów pszennych,
- 0,5 szklanki płatków owsianych,
- 0,5 szklanki płatków jęczmiennych,
- 0,5 szklanki płatków kukurydzianych rozgniecionych,
- 0,5 szklanki siemienia lnianego,
- 0,5 szklanki pestek słonecznika,
- 4 ząbki czosnku posiekane,
- 2-3 łyżeczki soli,
- 5 dkg drożdży.

Jak przyrządzić:

Mąkę przesiać przez sito. Drożdże rozpuścić w 1l ciepłej wody.
Składniki wymieszać, dodać drożdże z wodą. Włożyć do 2 form wysmarowanych tłuszczem i wysypanych otrębami. Zostawić do wyrośnięcia na ok 20 minut. Piec około 60 minut w temp 210C.
Neleży sprawdzić patyczkiem, czy ciasto chlebowe już się nie klei.

Potrzebne przybory:

Sito, miska do wymieszania składników (mieszam ręką), pojemnik do rozpuszczenia drożdży, foremki do pieczenia (ja uzywam 30x12x8)

Jak podawać?

Chleb można przechowywać 2-3 dni. Pyszny jest ciepły.

Uwagi:

Samo zdrowie do tego pyszne. Radzę zacząć od połowy porcji, bo 2 chleby to dużo.

Czas przygotowania:

Przygotowanie zabiera okolo 10 min.
Wyrośnięcie 20 min. Pieczenie 60 min.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 30.01.2003 zuza

bułeczki podobnie tylko zrobić tak, żeby ciasto gęste było, poza tym w szwecji zamiast wody używają do chleba mleka, kg mąki-litr mleka

Zgłoś 21.01.2003 blondi

chlebek był mniam mnia, a czy ktos zna przepis na pieczone bułeczki.

Zgłoś 05.08.2003 mkropka

chleb jest rewelacja, piekłam go 2 godz przed przyjęciem, i zostało z 2 tylko polowę

Zgłoś 20.11.2003 Emilia Tank

próbowałam, spieprzyłam...chlip poszłam do sklepu...

Zgłoś 25.02.2005 Graja

Świetny. Dzięki.

Zgłoś 30.08.2005 Anek7

wodę w przepisie mozna zastąpić litrem serwatki lub mleka albo pół na pół obu tych składników z wodą. A mąkę zwykłą można zastąpić razową (może być w części) wtedy chlebek jest ciut ciemniejszy,... Pokaż więcej

wodę w przepisie mozna zastąpić litrem serwatki lub mleka albo pół na pół obu tych składników z wodą. A mąkę zwykłą można zastąpić razową (może być w części) wtedy chlebek jest ciut ciemniejszy, można też zamist czosnku dodać zioła : bazylie, oregano jak kto lubi

Zgłoś 17.01.2006 praktykant

jaką mąkę używasz do tego chleba?

Zgłoś 29.01.2006 feeria

Noooo Kucharko, z tym samym zdrowiem to sie nie zgodze. Nie zapominaj, ze drozdze sa bardzo szkodliwe dla naszego organizmu i po ich zjedzeniu nasze jelita zamieniaja sie w pole walki o zdrowie ... Pokaż więcej

Noooo Kucharko, z tym samym zdrowiem to sie nie zgodze. Nie zapominaj, ze drozdze sa bardzo szkodliwe dla naszego organizmu i po ich zjedzeniu nasze jelita zamieniaja sie w pole walki o zdrowie i wrecz zycie organizmu (rak).

Czy ktos ma przepis na chleb pelnoziarnisty, jak tutaj, ale bezdrozdzowy?

Zgłoś 22.03.2006 ela

jestem u corki w irlandii nie znam angielskiego i nie mam zielonego pojecia jak upiec chleb ,corka jest na transferze w innym miescie nie wiem jak mam sobie poradzic jestem od 3 dni z czasem sie... Pokaż więcej

jestem u corki w irlandii nie znam angielskiego i nie mam zielonego pojecia jak upiec chleb ,corka jest na transferze w innym miescie nie wiem jak mam sobie poradzic jestem od 3 dni z czasem sie naucze ale narazie prosze o pomoc

Zgłoś 09.04.2006 barbarka

czy 1szklanke otrab nalezy wykorzystac do wysypania blachy czy wsypac do ciasta?

Zgłoś 11.04.2006 barbarka

moze ktos mi powie,co z tymi otrebami?

Zgłoś 11.04.2006 ANEK7

tak tymi otrębami trzeba wysypac blaszki do pieczenia

Zgłoś 28.03.2007 obserwator

może jestem niekumaty, ale jaka mąka, pszenna czy żytnia albo jeszcze inna. chcę upiec własny i własnymi "ręcami" chleb pomóżcie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zgłoś 03.02.2008 lala

bółeczki są super smaczne

Zgłoś 21.06.2012 Krystian

Do takiego domowego chlebka ekologicznego polecam super 100% mąkę ekologiczna produkowaną w ekologicznym młynie wodnym Piotra Hillara w Tuczkach na Warmii. jego mąki można kupić w wielu sklepach... Pokaż więcej

Do takiego domowego chlebka ekologicznego polecam super 100% mąkę ekologiczna produkowaną w ekologicznym młynie wodnym Piotra Hillara w Tuczkach na Warmii. jego mąki można kupić w wielu sklepach ekologicznych, w tym sklepach in-line. Pan Piotr uruchomił również swoją stronę www.eko-hillar.pl - można tam kupić różne mąki z dostawą do domku.

polecam

Zgłoś 08.03.2015 Magda

Hej. Posłuchałam autora jednego z komentarzy zawartych pod artykułem..... i kupiłam prawdziwą ekologiczna mąkę od Pana Piotra Hillara. super. www.eko-hillar.pl