Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Chleb

Tekst i foto JAREK 05-05-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty? min.?

Składniki:

- 0,5 kg mąki,
- 1 szkl. otrąb pszennych,
- 50g drożdzy,
- siemię lniane 1 szkl (wg uznania),
- pestki słonecznika 1 szkl (wg uznania),
- 1/2 szkl. mleka,
- 1 1/2 wody,
- sól (ok. 1 łyżeczki).

Jak przyrządzić:

Drożdze rozrobić z mlekiem (zrobić tzw. starter).

Do mąki przesianej wsypać siemię laniane , pestki słoneczika i otręby, dodać dobrze wyrośnięty starter. Wszystko to starannie wyrobić. Całość przełożyć do miski wysmarowanej olejem. Przykryć lnianą ściereczką o dstawić na ok. 1 1/2 godziny. Ciasto musi podwoić swoją objętość.

Gdy ciasto dobrze wyrośnie należy go przebić pięścią (tzn.kilkanaście razy mocno uderzyć pięścią w wyrośnięty zaczyn). Następnie wyjąć ciasto i podzielić na dwie części. Na stolnicy posypanej mąką rozklepać płaski placek otaczając go mąką po tych czynnościach zwinąć ciasto w rulonik i włożyć do foremek (blaszek) przykryć lnianą ściereczką odstawić do wyrośnięcia. Ciasto musi jeszcze raz podwoić swoją objętość.
Tak przygotowane blaszki wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 250 st. Chleb należy piec około 15 minut.

Czas przygotowania:

Czas przygotowania około 5 godzin .
Wazne jest, aby dobrze wyrobić ciasto; musi ono odstawać od ręki.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 12.05.2004 lanyka

Czy ktoś może mi powiedzieć jaka mąka jest najlepsza? Bo chyba sama pszenna to nie wystarczy.

Zgłoś 16.05.2004 Jarek

Do zrobienia chleba wg. tego przepisu wystarczy w zupełności mąka pszenna.Jeśli chcesz możesz poeksperymentować. Spróbuj zrobic to z mąki pszennej .Bedziesz zadowolona.

Zgłoś 19.05.2004 lanyka

Dzięki. Spróbuję.

Zgłoś 10.08.2004 jarek

troche przesadziłeś z tym czasem bo ja też pieke ,przepis jest dobry i chleb również

Zgłoś 24.09.2004 ludwik

Ja robie z 2kg maki pszennej i dodaje 25dkg maki zytniej.Mozna dodac ze 2 lyzki ziemniaczanej.Zawsze roztapiam i dodaje pol kostki margaryny.I pol kostki drozdzy.

Zgłoś 24.10.2004 tora

witam:): mam problem. nie moge jesc chleb na drozdzach. może zna ktoś dobry przepis na taki chlebek ? pozdrawiam

Zgłoś 08.12.2004 Marcin

jak jest orientacyjnie waga tego upieczonego chleba.chodzi mi o to czy sie opłaca pichcic.

Zgłoś 07.02.2005 Iga

Ja piekę taki chleb conajmniej 1h

Zgłoś 05.04.2006 anka

chciałam tylko zakomunikować, że ciasta drożdżowego nie mozna bić pięścią, rwać, rzucać, i wykonywać gwałtownych ruchów. Ciasto drozdżowe jest wyjatkowo czułe a jak trzeba - mściwe:)

... Pokaż więcej

chciałam tylko zakomunikować, że ciasta drożdżowego nie mozna bić pięścią, rwać, rzucać, i wykonywać gwałtownych ruchów. Ciasto drozdżowe jest wyjatkowo czułe a jak trzeba - mściwe:)

Zgłoś 25.08.2006 marcys1

Moim zdaniem najlepszy jest chleb na kwasie żytnim.Można robić też chleb bez drożdży,ale wymaga to dużo więcej czasu.

Zgłoś 28.08.2006 Milka

Czy ktos moze mi powiedziec co to jest ten kwas? To z cytryny czy jak????