Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Chleb

Tekst i foto Ewa 14-03-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
--prosty60 min.-

Składniki:

1 litr letniej wody,
4 łyżki oleju,
2 płaskie łyżki cukru,
1,5 płaskiej łyżki soli,
10 dag drożdży,

1 kg mąki,
1/2 szkl. siemienia lnianego,
1 szkl. słonecznika,
1 szkl. otrąb pszennych,
10 dag orzechów

Jak przyrządzić:

Do miski z letnią wodą włożyć 5 pierwszych składników,
następnie dodać pozostałe. Dobrze wymieszać.
Wyłożyć do dwóch foremek (od babek -1/2 foremki) i wstawić do zimnego piekarnika na 1 godz.
Dodatki do chleba można zmieniać, bardzo dobry jest chlebek cebulowy (z cebulką zasmażaną).
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 15.03.2006 julie

jak to bez czekania az wyrosnie?tak po prostu wstawic?aha i na ile nastawic temp.Bede wdzieczna za odpowiedz.

Zgłoś 22.06.2006 Megi

hmmmm bardzo ciekawe może jestem niespełna rozumu ale wydaje mi się że gdy tylko potrzymamy ten chlebek w zimnym piekarniku przez godzinę to będzie nadal surowy no chyba że ktoś taki właśnie lub... Pokaż więcej

hmmmm bardzo ciekawe może jestem niespełna rozumu ale wydaje mi się że gdy tylko potrzymamy ten chlebek w zimnym piekarniku przez godzinę to będzie nadal surowy no chyba że ktoś taki właśnie lubi (ja osobiście wole upieczony) więc błagam podajcie w jakiej temperatuże ten chlebek upiec no i jak długo :)

Zgłoś 17.11.2008 mirabelka10

ja robię podobny chlebek,piekę na 180 stopni jedną godzine.Też wkładam do zimnego piekarnika,bez uprzedniego czekania aż wyrośnie.

Zgłoś 17.11.2008 mirabelka10

ja robię podobny chlebek,piekę na 180 stopni jedną godzine.Też wkładam do zimnego piekarnika,bez uprzedniego czekania aż wyrośnie.