Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Chleb pita

Tekst i foto Dynka 29-07-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?5 złśredni10 min.?

Składniki:

- 150 g drożdży,
- 1 szkl. ciepłej wody,
- 0,5 małej łyżeczki cukru,
- 2-3 szkl. mąki pszennej,
- 1 mała łyżeczka soli,
- 2-3 łyżki oleju.

Jak przyrządzić:

Drożdże utrzeć z cukrem, wymieszać z 1/2 szklanki ciepłej wody, odstawić na 10 min w ciepłe miejsce.
Mąkę i sól przesiać do miski, zrobić dołek, wlać rozczyn i pozostałą wodę, wymieszać łyżką, dodać olej, mieszać do połączenia się składników, w razie potrzeby dolać wody. ciasto powinno być wolne, jak na pierogi, lecz dające się wygniatać.
Wyłożyć ciasto na stolnicę, wysypaną mąką, wyrabiać rękami przez 8-10min, posypując stolnicę mąką. Ciasto powinno być lśniące, z małymi pęcherzykami.
Włożyć do miski wysmarowanej olejem, wierzch ciasta posmarować tłuszczem, odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, aby podwoiłoswą objętość.
Wyłożyć ciasto na stolnicę posypaną mąką i wygniatać ok 2 min.
Podzielić ciasto na kawałki wielkości małego ziemniaka, rozwałkować na placki grubości ok 1cm.
Placki ułożyć na czystej ściereczce posypanej mąką, przykryć drugą, pozostawić na 30min.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 250*C, po 20 min wstawić do niego posmarowane olejem płytkie blaszki do pieczenia ciastek (uważać by olej nie przypalił się) po 5 min wyjąć.
Na blaszki kłaść placki w ostępach 2cm, lekko posmarować je zwilżonym pędzelkiem, wstawić do piekarnika, piec 6-10 min.(placki zwilża się wodą, aby nie zrumieniły się).
Po upieczeniu zawinąć w folię aluminową lub w paier pergaminowy. Chlebki powinny być białe i miękkie.

Potrzebne przybory:

Stolnica, blaszki do pieczenia.

Jak podawać?

Do girosa, kebabu, jako dodatek tzatziki.

Czas przygotowania:

Długi czas wyrastanie ciasta łącznie ok 2 godzin.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 12.08.2003 nell

a czy ktoś poda przepis na kebab?? to znaczy co włożyć do chlebka??

Zgłoś 03.09.2003 dianna

prosze o zmianę czasu wykonania. 10 minut??????????

Zgłoś 02.10.2003 odurzona

czy 150 g drożdzy to nie za duzo? Bo upieczone wali ohydnie. Wąchać się tego nie da, w smaku tez czuc.Moze jednak 15 gram?

Zgłoś 04.11.2003 krox

ile kalorii ma kebab?

Zgłoś 10.06.2004 Monisia

Fajnie, że podaliście przepis na bułkę do kebabu. A co z sosem-jak go zrobic i z czego? Co tam włożyć i jak zrobić mięso? Przydadzą sie poprawki do tego przepisu...

Zgłoś 24.06.2004 ania

W chlebek najlepiej jest włożyć mięsko lub falafele plus troszkę warzyw (ogórek, pomidor, cebula, właściwie co kto lubi).

Mięsko do pity można zrobić następująco:

Karkóweczka i pie... Pokaż więcej

W chlebek najlepiej jest włożyć mięsko lub falafele plus troszkę warzyw (ogórek, pomidor, cebula, właściwie co kto lubi).

Mięsko do pity można zrobić następująco:

Karkóweczka i pierś z kurczaka pokrojone w bardzo cieniutkie paseczki podsmażone na oleju, pod koniec posolić i dodać przyprawę Gyros (chyba Kotani ją produkuje).

Najprostszy sosik to jogurt naturalny+ posiekany czosnek i sól.

Do pity można również włożyć falefele (kotlety z ciecierzycy lub grochy włoskiego.

Oczywiście każdy robi wg swojego uznania

Zgłoś 07.07.2004 kalvinek

czy to jest przepis na na cienkie ciasto do kebaba, takiego jakie turcy urzywaja w swoich restauracjach?

jesli tak to bardo jestem wdzieczny za opis jesli nie to czy moglby ktos podac lin... Pokaż więcej

czy to jest przepis na na cienkie ciasto do kebaba, takiego jakie turcy urzywaja w swoich restauracjach?

jesli tak to bardo jestem wdzieczny za opis jesli nie to czy moglby ktos podac link do strony, na ktorej taki przepis sie znajduje.?

ps. jesli mozna to poprosze o link na emiala

z gory dziekuje

Zgłoś 21.11.2004 Grzesiek21wawa

tak, to jest przepis na 'cienkie' ciasto którego uzywają turcy - tylko ze powinno być 15g a nie 150g

Zgłoś 03.12.2004 madzia

Mój chłopak lubi pitę w stylu jugosławiańskim.. tylko mi to nie wiele mówi.. a jak wiadomo przez zoładek do serca.. tak więc czy ktos mi powie co dodac do pity by była jugosławianska??? pomożcie... Pokaż więcej

Mój chłopak lubi pitę w stylu jugosławiańskim.. tylko mi to nie wiele mówi.. a jak wiadomo przez zoładek do serca.. tak więc czy ktos mi powie co dodac do pity by była jugosławianska??? pomożcie błagam.... z góry dziekuje:-)

Zgłoś 07.12.2004 ewa

oprocz farszu miesnego uwielbiam i robie zawsze pite z hummusem (masa z ciecierzycy z czosnkiem, pycha) z masą fasolową z przyprawami do kuchni meksykańskiej, cebulą - wszystko to miksuje, pych... Pokaż więcej

oprocz farszu miesnego uwielbiam i robie zawsze pite z hummusem (masa z ciecierzycy z czosnkiem, pycha) z masą fasolową z przyprawami do kuchni meksykańskiej, cebulą - wszystko to miksuje, pycha. do tego warzywa, pomidor, ogorek itd. dla wegetarian dobra jest tez opcja z tunczykiem + sosy i warzywa, polecam

Zgłoś 07.12.2004 ewa

a mase fasolową najlepiej zrobic z czerw. fasoli z puszki, mozna tez z bialej, ale nie probowalam jeszcze

Zgłoś 29.01.2005 Eulalia

do srodka chlebka kebabowego wkladasz co chcesz,a najlepiej pokrojony ogorek jak na mizerie,pomidorek w plastrach,cebulke cieniutko pokrojona,jak masz schabik lub pieczen zimna,tez cienkie plast... Pokaż więcej

do srodka chlebka kebabowego wkladasz co chcesz,a najlepiej pokrojony ogorek jak na mizerie,pomidorek w plastrach,cebulke cieniutko pokrojona,jak masz schabik lub pieczen zimna,tez cienkie plastry

i do tego sosik z majo jogurtu,czosnku i przypraw,pieprz papryka sol itd.Nie mam polskiej czcionki ale chyba czytelne.Buzka

Zgłoś 24.02.2005 Olsztyniak

Najznakomitszy kebab jest w Olsztynie na ul.Grunwaldzkiej - Polecam super kebab tylko jedna wada zawsze jest tam pełno osób i trzeba troszkę poczekać zanim się dopchamy do lady.

Zgłoś 24.02.2005 Max

Do kebaba wkładamy mięso tylko wyłącznie baraninę !!!

Zgłoś 01.03.2005 Tinky

Chlebki wyszły wspaniałe!! dzięki za przepis, pozdrawiam

Zgłoś 23.04.2005 estrai

Tak kwoli sprostowania to z tego co zdążylem zauważyć turecki chleb bardziej przypomina nasza rodzimą bułkę wrocławską.

Chleb o którym jest mowa w tym przepisie to chleb arabski.

... Pokaż więcej

Tak kwoli sprostowania to z tego co zdążylem zauważyć turecki chleb bardziej przypomina nasza rodzimą bułkę wrocławską.

Chleb o którym jest mowa w tym przepisie to chleb arabski.

Zresztą podobnie sprawa się ma z "kebabem" u nas to synonim "doner kebaba" a samych kebabów jest wiele (szisz, kefta itd)

Wg mnie słowo kebab znaczy tyle co mięso z grila.

Oczywiście mogę się mylić, to tylko spostrzeżenia ;-)

Zgłoś 29.04.2005 fan pitty

dla fanów Pitty !!! plecam fajną stronkę www.pitta.pl- ponad 50 przepisów na pittę i inne

Zgłoś 06.05.2005 Fiki

Ile kalorii ma kebab?? prooosze o odp!

Zgłoś 09.05.2005 daro

czy ktos ma pojecie jak zrobic lub gdzie kupic ciasto [pita do souvlaka] bardzo mi na tym zalezy grecy nie chca zdradzic przepisu.dziekuje moj nr 501853048

Zgłoś 08.06.2005 Misiek

Również interesuje mnie bardzo ILE KALORII może posiadać kebeb. Jesli ktoś wie proszę o info. Z góry dzieki

Zgłoś 26.07.2005 Wyntelek

Ile kalorii. TO zależy czego do niego napchasz.

Zgłoś 30.07.2005 Piotr

Ciasto wyszlo mi niezle. Ja dodalem 15 g drozdzy zamiast 150 (To pewnie mala literowka)

Ciasto nie jest tak cienkie jak u "Turkow" ale jest bardzo dobre. Co do rozdwajania to mi... Pokaż więcej

Ciasto wyszlo mi niezle. Ja dodalem 15 g drozdzy zamiast 150 (To pewnie mala literowka)

Ciasto nie jest tak cienkie jak u "Turkow" ale jest bardzo dobre. Co do rozdwajania to mi sie rozdwoilo samo. Ciaso pecznieje w piekarniku a pozniej wystarczy tylko "otworzyc" placka (nie zapomnijcie zawinac upieczonych w folie aluminiowa zeby nie swardnialy)

do srodka dodalem pokrojone piersi kurczaka zapieczone w piekarniku w przyprawach z cebulka. Do tego surowka (jaka kto lubi) + sosy

1. jogurt naturalny z czosnkiem, sola i pieprzem

2. sos pomidorowy z czasnkiem, papryka, sola, pieprzem, odrobina cukru i soku z cytryny

Smacznego, przepis godny polecenia

Zgłoś 05.08.2005 jahur

Witam a ja ma tu pytanie co do byłki i nazwy bułki.

Chodzi mi o to \ze czesto ludzie myla nazwe bułki i na tą duża ksiezycową mówia pita a przeciez to jest knysza, tak wiec prosze mi powi... Pokaż więcej

Witam a ja ma tu pytanie co do byłki i nazwy bułki.

Chodzi mi o to \ze czesto ludzie myla nazwe bułki i na tą duża ksiezycową mówia pita a przeciez to jest knysza, tak wiec prosze mi powiedizec czy to jest przepis na to mała okrągła byłka która sie rzcina i sie nia faszeruje czy to przepis na ta puszystą knysze???

pozadrawiam.

Zgłoś 26.08.2005 Ulenka

czy można mrozić to ciasto np surowe? żeby zrobić więcej jak ma się czas, a później tylko wyjąć i upiec!

proszę o odpowiedź!!!!

pozdrawiam! jutro bedę to robić :)

Zgłoś 05.09.2005 max

cz kto kolwiek może mi napisać gdzie można kupić gotowe mrożone placki pita do tureckiego kebaba?lub takie jak używają w mc donalds do tortilli?z góry dziękuje jeżeli mi ktoś mi pomoże

... Pokaż więcej

cz kto kolwiek może mi napisać gdzie można kupić gotowe mrożone placki pita do tureckiego kebaba?lub takie jak używają w mc donalds do tortilli?z góry dziękuje jeżeli mi ktoś mi pomoże

Zgłoś 13.09.2005 marzenka

Wiec, kebab ma co najmniej 500 kalorii.

Ale warto....

i wiem, ze nie rozpoczyna sie zdania od "wiec".

Baj!

Zgłoś 07.10.2005 mario

a ile tych pit wyjdzie z tego przepisu?

Zgłoś 31.12.2005 Rafał

Kebab - na 1 porcje

Filet z kurczaka cały

4-5 cebul

5-6 ogórków konserwowych

1 puszka kukurydzy lub papryka czerwona

kapusta pekińska

ketchup

maj... Pokaż więcej

Kebab - na 1 porcje

Filet z kurczaka cały

4-5 cebul

5-6 ogórków konserwowych

1 puszka kukurydzy lub papryka czerwona

kapusta pekińska

ketchup

majonez

marynata staropolska ( 3 łyżki oleju +1/2 paczki marynaty)

Filet pokroić w paski wymieszać z marynatą odstawić na 2 godz. Wszystko ułozyć na patelnie i smażyć do miękkości do wyparowania wody ostudzić i wyłożyć do szklanego naczynia

Kolejne wartwy:

Filet Cebula pokrojona w kostkę

Majonez

Ketchup

Ogórek pokrojony w kostkę

Kukurydza lub papryka (kostka)

Majonez

Ketchup

kapusta pekińska (kostka, wcześniej posolona o skropiona cytryną)

SMACZNEGO!!!!!!!

Zgłoś 19.02.2006 Fabian

marynata do mięsa: cynammon, czosnek, zioła prowensalskie, cukier, sól i troche oleju i jak ktos ma to sos sojowy lub "magi". pracowałem przez rok w kebabie to wiem. i smażyć najlepiej... Pokaż więcej

marynata do mięsa: cynammon, czosnek, zioła prowensalskie, cukier, sól i troche oleju i jak ktos ma to sos sojowy lub "magi". pracowałem przez rok w kebabie to wiem. i smażyć najlepiej na grillu elektrycznym.

Zgłoś 22.05.2006 pan.nikt

Na tą ilość mąki, to zapewne

15 gram drożdży

a nie

150 gram.

150 gram, to na 10 porcji

Zgłoś 31.05.2006 niezabijaj

Tak apropo kebabu to ciasto na kebb nazywa się nan bred

Zgłoś 15.07.2006 anya

chyba mi sie cos pokickalo z tym moim komputerem

Zgłoś 13.09.2006 Trick

Ja robie sos w ten sposob i jest b. smaczny :)

maly jogurt naturalny (najlepiej danone) wymieszac z lyzka musztardy (czystej bez gorczycy i najlepiej ostrej) i lyzka majonezu. Dodac wycis... Pokaż więcej

Ja robie sos w ten sposob i jest b. smaczny :)

maly jogurt naturalny (najlepiej danone) wymieszac z lyzka musztardy (czystej bez gorczycy i najlepiej ostrej) i lyzka majonezu. Dodac wycisniety czosnek (wedle wlasnych preferencji, ja daje 2-3 zabki) i doprawic do smaku (ja uzywam tylko i wylacznie soli ziolowej kamisa - swietnie sie sprawdza!)

Zgłoś 17.09.2006 ania

kebab jest pyszny ale spędzając sezon nad morzem i jedząc średnio raz dziennie kebab przytyłam 5 kg przez bardzo nie długi okres czasu teraz jestem na diecie dlatego nie jem kebabów

Zgłoś 19.10.2006 smakoszka

Strasznie ciężko dostać tego typu pieczywo do kebabów... Ale ostatnio kupiłam właśnie normalnie przepyszną pitę. Mieszkam w Nowym Sączu a ta pita to chyba z Piekarni EPI. Kebaby rulez;)

... Pokaż więcej

Strasznie ciężko dostać tego typu pieczywo do kebabów... Ale ostatnio kupiłam właśnie normalnie przepyszną pitę. Mieszkam w Nowym Sączu a ta pita to chyba z Piekarni EPI. Kebaby rulez;)

Zgłoś 12.11.2006 Mirandel

Polecam jako dodatek do pity mięso kurczaka pokrojone w paseczki , zamarynowane w oliwe , odrobinie octu winnego , cynamonie i czosnku. Smaże mięsko na p[atelni około 5 minut. Do tego robie sosi... Pokaż więcej

Polecam jako dodatek do pity mięso kurczaka pokrojone w paseczki , zamarynowane w oliwe , odrobinie octu winnego , cynamonie i czosnku. Smaże mięsko na p[atelni około 5 minut. Do tego robie sosik tzaziki ( starty ogórek, czosnek,sól, pieprz). Do pity wkładam mięsko , zalewam sosikiem a na wierzch kłade plastry świeżych pomidorów. Pycha. Kiedy nie mam pod ręką chlebków pita robie naleśniki.Polecam.

Zgłoś 12.11.2006

Do tych krórzy męczą o kaloryczność pity:

obliczcie sobie jej kaloryczność dodajac kalorie ze składników:)

Pozdrawiam

Zgłoś 03.11.2006 martamama

pyszne :))

Zgłoś 06.11.2006 linka

Poszukuję producenta pity, w pobliżu mojego miejsca zamieszkania woj. małopolskie (Sucha Beskidzka). Proszę o kontakt - gdzie mogłabym kupić gotową pitę?

Zgłoś 09.02.2007 waldi

Nie jedzcie kebabów u Chińczyków bo za dużo tam chińszczyzny i co ludzie na to

Zgłoś 09.02.2007

Super przepis ale niezbędny jest do kebaba karkuweczka z baranka

Zgłoś 30.12.2006 wiolka

Kebab ma miliony kalori! Ci którzy sie odchudzacie trzymajcie sie z dala i na baczności!!Kebab opętał cały świat !! Nie znacie dnia ani godziny iedy go bedziecie jeśc!!!!!!!!!!!

Zgłoś 30.03.2007

ile kalorii ma chlebek pita??????

Zgłoś 24.04.2007 Kasik

To co damy do chleba ma małe znaczenie bo dajemy to, co nam smakuje (jednym kurczak koniecznie z ogórkiem, drugim wolowina tylko z pomidorem). Sekret chyba tkwi w sosie. Oto mój: pół na pół śmie... Pokaż więcej

To co damy do chleba ma małe znaczenie bo dajemy to, co nam smakuje (jednym kurczak koniecznie z ogórkiem, drugim wolowina tylko z pomidorem). Sekret chyba tkwi w sosie. Oto mój: pół na pół śmietana 18% (gęsta) z majonezem kieleckim, ewentualnie troszke słodkiej śmietanki, granulowany czosnek i bazylia. Ja zamaiast chlebka pita używam bulek ciabata (nie wiem czy sa w Polsce).

Zgłoś 16.06.2007 Tuśka

Do zrobienia sosu do kebaba polecam JOGURT BAŁKAŃSKI. jest gęsty, wydajny i niedrogi. Do sosów najlepszy. Naprawdę warto.

Zgłoś 05.10.2009 cainless

Ile kebab ma kalorii? Jak ktoś słusznie zauwazył zalezy od tego co do niego napchasz, nie ma sensu podawać przyblizonych wartości bo mogą sie znacznie od siebie róznic. Może być 400 a moze byc 1... Pokaż więcej

Ile kebab ma kalorii? Jak ktoś słusznie zauwazył zalezy od tego co do niego napchasz, nie ma sensu podawać przyblizonych wartości bo mogą sie znacznie od siebie róznic. Może być 400 a moze byc 1000kcal (w necie pełno jest tabel kalorycznych trzeba usiąść na pupie wypisać wszystkie skladniki tj. ile dalo sie maki ile oleju ile ogorka itp. i policzyc). Zakładam, że pytacie o kalorie bo chcecie by bylo ich jak najmniej. Otóż zeby maksymalnie ograniczyć ilość kalorii w kababie należy uzyc miesa drobiowego zamiast baraniny. Najlepiej upiec je w piekarniku zamiast smazyc na tluszczu. Zamiast majonezu dajemy jogurt odtłuszczony (mozna go zagęscic poprzez odcedzenie wody przez filtr do kawy), warzyw mozemy władować do oporu :) Oczywiscie taki odtłuszczony kebab nie bedzie tak smaczny ale jak ktoś pochłania ich duze ilości to w ten sposob bedzie napewno zdrowiej :) (Aha i jeszcze jedno ostre przyprawy zaostrzaja apetyt, lepiej zjesc kebaba lagodnego).

Zgłoś 07.12.2007 edziuniuniek

"heh" jesteś świetny!!!! zgadzam się z tobą. Porażająca większość piszących przepisy kulinarne pisze jak jakieś niedorozwoje: "mięsko", "sosik", "dżemik",... Pokaż więcej

"heh" jesteś świetny!!!! zgadzam się z tobą. Porażająca większość piszących przepisy kulinarne pisze jak jakieś niedorozwoje: "mięsko", "sosik", "dżemik", "serek", "masełko"- faktycznie można zwrócić całe jadło czytając te infantylizmy. Odnoszę wrażenie, że piszą to tłuste grubasy modlące się do żarcia.

Zgłoś 25.06.2011 Anusiek

Chlebek naprawdę pyszny :) Tylko właśnie zamiast 150g trzeba dać 15g drożdży. Idealnie nadaje się do kebaba :) upiekłam dziś na imieniny 30 chlebków z 6 porcji :) Polecam

Zgłoś 03.03.2008 klaudio

Po co ci te kalorie jak i tak kebabie ma więcej niż herbata a ty wyjeżdżasz z tymi kaloriami jak by to kogoś interesowało. Jest smaczny tłusty zabija i dodaje kopa energetycznego a jak martwisz ... Pokaż więcej

Po co ci te kalorie jak i tak kebabie ma więcej niż herbata a ty wyjeżdżasz z tymi kaloriami jak by to kogoś interesowało. Jest smaczny tłusty zabija i dodaje kopa energetycznego a jak martwisz sie kaloriami to pij herbatę.

A ja już tak bardzo chcesz to wiedzieć to nie pytaj jak jakiś ograniczony/a tylko tylko sprawdź ile ma ciasto drożdżowe + mięsko jest.

Zgłoś 05.08.2008 Justyna

Wszystko bylo by dobrze.. gdyby nie ten chlebek- strasznie twardy :P

Zgłoś 06.08.2008 yaro2008

jesli czytam cos takiego jak do dupy itp na temat gotowania to jestem pewien jednego pisza to ci ktirzy nie maja wogole pojecia co znaczy smak dotknij a sam poznasz co z czym sie je inaczej dal... Pokaż więcej

jesli czytam cos takiego jak do dupy itp na temat gotowania to jestem pewien jednego pisza to ci ktirzy nie maja wogole pojecia co znaczy smak dotknij a sam poznasz co z czym sie je inaczej dalej jedz to co ci ktos poda na tacy pizza ..........

Zgłoś 14.08.2012 ula

drożdży 100 g wystarczy mąki radzę 3 szkl .i przed pieczeniem nakłuć widelcem kilka razy to nie wyrośnie za grube

Zgłoś 26.06.2010 Ditta GERD, Chicago

CHLEB typu KR-IRL. Dodajemy: OTRĘBY PSZENNE !!

1A. TEMAT.

Przepis: uzupełniony i ZAKTUALIZOWANY.

MOTTO: Otyłość, Cukrzyca typu 2. Dla tych chorób to skuteczny żywieniowy p... Pokaż więcej

CHLEB typu KR-IRL. Dodajemy: OTRĘBY PSZENNE !!

1A. TEMAT.

Przepis: uzupełniony i ZAKTUALIZOWANY.

MOTTO: Otyłość, Cukrzyca typu 2. Dla tych chorób to skuteczny żywieniowy przełom.

P. S. Otręby pszenne stabilizują poziom cukru we krwi w sytuacji, gdy organizm odzyskuje tzw. __GLUKOZĘ naturalną z kaszy i ryżu.

Proces odzysku glukozy wydłuża się zapewniając człowiekowi kilkugodzinne uczucie sytości. Dla otyłości i cukrzycy typu 2 to skuteczny prozdrowotny przełom.

__Chleb typu KR-IRL z otrębami powoduje, że dolegliwość o nazwie zaparcia staje się zapomnianym terminem historycznym.

Jest to obecnie jeden z najzdrowszych i najbardziej pożądanych produktów żywieniowych dla człowieka.

W diecie sportowców to podstawowy element energetyczny.

Całodzienne wyżywienie, co oczywiste realizujemy w oparciu o CHLEB typu KR-IRL oraz produkty z tabel tzw. INDEKS ŻYWIENIOWY, tj. IŻ produktu.

Jest to: ŻYWIENIE RACJONALNE; wg: IRL KRAKÓW !!

Zobacz też; na stronie instytutu: IRL KRAKÓW

__Skrót adresu strony w Internecie_______: MAGDALIRL

__ADRES_______: http://www.magdalirl.com.pl/

Zgłoś 14.08.2012 ula

drożdży 100 g wystarczy mąki radzę 3 szkl .i przed pieczeniem nakłuć widelcem kilka razy to nie wyrośnie za grube

Zgłoś 17.06.2013 gość

No more s***. All posts of this quailty from now on

Zgłoś 19.06.2013 gość

DKFyzR hgdzkfpsibyj