Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Chleb razowy

Tekst i foto biznes_taray 02-06-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
23,50 złprosty60 min.?

Składniki:

1/2 kg mąki żytniej,
1/2 kg mąki pszennej,
3/4 szklanki płatków owsianych,
3/4 szklanki otrębów pszennych,
1/2 szklanki wyłuskanego słonecznika,
1/2 szklanki pestek dyni,
1/2 szklanki ziaren lnu (siemię lniane),
3 łyżeczki soli,
1 litr letniej wody (rozpuścić zakwas, wymieszać ręką)

Jak przyrządzić:

Wszystko połączyć, 2 garście odłożyć na następny zakwas (może stać do 8 dni).
Blachy (keksówki) posmarować olejem i posypać bułką tartą lub otrębami.
Wyłożyć ciasto na blachę, gdzie przez 12 godzin będzie rosnąć, przykryć papierem bądź szmatką.
Piec 1 godz. w 200 st. C.
Po wyjęciu z piekarnika posmarować zimną wodą (pędzlem, szmatką), a następnie ponownie na 15 minut do piekarnika.

Potrzebne przybory:

duża miska, dwie blachy keksówki

Uwagi:

Proszę pamiętać o tym, że chleb razowy nie powinien być trzymany w folii. Prowadzi to do powstawania pleśni na chlebie. Proponuję trzymać chleb w kredensie lub pod szmatką. W razie pytań: biznes_taray@interia.pl
Życzę smacznego!

Czas przygotowania:

Po godzinie polewany trochę wierzch wodą, następnie na 15 min do piekarnika!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 27.09.2008 runaway

witam.

mialabym ochote zrobic ten chlebek, ale nie rozumiem jednej rzeczy: "1 litr letniej wody (rozpuścić zakwas, wymieszać ręką)" - o co chodzi? jaki zakwas? z czego zrobiony?... Pokaż więcej

witam.

mialabym ochote zrobic ten chlebek, ale nie rozumiem jednej rzeczy: "1 litr letniej wody (rozpuścić zakwas, wymieszać ręką)" - o co chodzi? jaki zakwas? z czego zrobiony? ile tego zakwasu? bardzo bym prosila o wyjasnienie...

z gory dziekuje.