Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Chlebki czosnkowe

Tekst i foto Mrówka 31-10-2002

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?3,50 złprosty15 min.?

Składniki:

- chleb krojony,
- 3/4 kostki masła,
- 4 ząbki czosnku,
- szczypta soli i pieprzu.

Jak przyrządzić:

Czosnek rozgnieść i dodać do masła. Masło rozcieramy na jednolitą masę. Dodać sól i pieprz do smaku. Kromki chleba posmarować i umieścić na grillu. Chlebek jest gotowy, gdy masło roztopi się, a kromki zyskają ciemno złoty kolor.

Potrzebne przybory:

Grill i nóż.

Jak podawać?

Chlebki są znakomitym dodatkiem do smażonych mięs, kiełbas z grilla jak również wszelkich warzywnych sałatek (np. do pomidorów ze śmietaną).
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 07.05.2003 xiaoyu

zamiast zwykłej soli proponuję sól ziołową z kamisa - wtedy chlebki smakują jeszcze lepiej :)

Zgłoś 20.04.2003 dickw

ja robie jak Turkaz - smaruje kromki i skladam w "caly" chlebek:) i dodatkowo wierzch posypuje slodka papryka, no i zawijam w folie...

pozdrawiam!

Zgłoś 25.02.2003 dziadek

Ja dodaję jeszcze trochę startego żółtego sera, ale nie wiem czy to nie jest profanacja

Zgłoś 04.03.2003 Oskar

Te dziadek! Zamiast sera lepsza jest mozzarella!!!!

Zgłoś 07.02.2003 kojoT

jak sie czosnek przypala to mozna jeszcze inaczej: przypiec chleb i wtedy posmarowac go(niestartymi) zabkami czosnku i maslem. Dla posiadaczy piecow weglowych: w moijej wersji mozna to robic naw... Pokaż więcej

jak sie czosnek przypala to mozna jeszcze inaczej: przypiec chleb i wtedy posmarowac go(niestartymi) zabkami czosnku i maslem. Dla posiadaczy piecow weglowych: w moijej wersji mozna to robic nawet w zime ....na piecu!!!

Zgłoś 22.01.2003 eb

do masełka dodajcie koperku , a chlebek lub bułeczki kładę na opiekane mięsko, wtedy dodatkowo przesiąknie aromatem mięska i przypraw, pychotki :)

Zgłoś 21.12.2002 anka

czosnek czasami lubi się przypalić, dużo bezpieczniej, a równie smakowicie albo nawet lepiej, jest upiec na grylu sam chlebek, i gorący posmarować masełkiem czosnkowym

Zgłoś 26.11.2002 piast

Najlepiej smakujš ze stekiem i sosem czosnkowym

ten kto to wymyœlił jest genialny

Zgłoś 12.11.2002 turkaz

ja zawijam to w folie i daje mniej masla! Chlebek jest bombowy

Zgłoś 02.11.2002 migottka

Chlebki czosnkowe sa bombowe!!!Pasuja do bardzo wielu dan i znakomicie urozmaicaja nawet te najprostsze.Tanie i bardzo latwe w przygotowaniu,a jakie pyyyyszne:)

Zgłoś 01.09.2003 fifi82

ja mieszam kostke masla,glowke czosnku i sol.niech sie troche przegryzie.chleb natomiast smarujcie z dwoch stron!jak sie przypiecze po obydwu-jest niezastapone.

Zgłoś 14.06.2004 dickw

dodanie sera (zwłaszcza mozarelli) to nie zadna profanacja!! Raczej koniecznosc :)))))

Zgłoś 30.06.2004 olcia

ja dodaje do maselka 3 rodzaje sosow do salatek np sos czosnkowy ziolowy itp bardzo dobre mniam

Zgłoś 14.03.2005 .....

ty oscar mozarella to tez ser buahaha

Zgłoś 15.05.2005 kebabcio

CHLEBKI NAPEWNO SĄ DOBRE ALE MOZE KTOS PODA PRZEPIS ZEBY NIEDAWALO TAK TYM CZOSNKIEM POZNIEJ BO CZOSNEK TO TAKA POTRAWA KTORA SMIERDZI POZNIEJ 2 DNI

Zgłoś 15.05.2005 adalao

Aby nie śmierdziało dwa dni czosnkiem, po jedzeniu pogryzaj natkę pietruszki i będzie O.K.

Zgłoś 20.06.2005 Hawi

Do masełka oprócz wymienionych składników dodaje koperek, bądz pietruszke. polecam goraco mniaaam.

Zgłoś 20.06.2005 Hawi

Aby nie pachnieć czosnkiem przez dwa dni prponuje przekroić ząbek na pół i usunąć ten ciemny rdzeń, to on ma najbardziej intensywny zapach;)

Zgłoś 28.06.2005 iza

Robię bardzo podobnie, a do masełka oprócz czosnku i soli dodaję zioła prowansalskie- chlebek uzyskuje fajny aromat.

Zgłoś 15.08.2005 Adam,Paweł W.

Najlepsze są kromki chleba namoczone z obydwu stron w każdej marynacie z oleju i ziół która pozostaje po peklowaniu mięs używanych do grilowania, i przez kilka minut opieczone na grilu z obu str... Pokaż więcej

Najlepsze są kromki chleba namoczone z obydwu stron w każdej marynacie z oleju i ziół która pozostaje po peklowaniu mięs używanych do grilowania, i przez kilka minut opieczone na grilu z obu stron.Smacznego.

Zgłoś 25.08.2005 kate

Ja dodaję szczyptę bazylii i tymianku. A zamiast na grillu można upiec w piekarniki nagrzanym na 200 stopni przez 10 min. Pycha

Zgłoś 12.01.2006 Pietka

Nie wyczytałem tego w pzrepisie, dlatego dodam, że ja do masła dodaję paprykę mieloną, chleb czosnkowy grilluję złożony w bochenek z pokrojonych kromek posmarowanych masłem, który owinijam w w f... Pokaż więcej

Nie wyczytałem tego w pzrepisie, dlatego dodam, że ja do masła dodaję paprykę mieloną, chleb czosnkowy grilluję złożony w bochenek z pokrojonych kromek posmarowanych masłem, który owinijam w w folię aluminiową

Zgłoś 15.03.2006 poll_67

jest ok , ale zamiast soli daj wegete

Zgłoś 10.05.2006 Aga

zamiast chlebka polecam angielke... mmmm ... pychotka ;o)

Zgłoś 24.07.2009 radek

a ja dodaje jeszcze oliwe z oliwek i bazylie

Zgłoś 21.01.2014 visit my site

In my home when I take bored, then I just ON my laptop and open YouTube site to watch the YouTube video clips.

[url=http://newdomainpostchecker.com/]visit my site[/url]