Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Chlebowe kotlety

Tekst i foto Emilka 23-02-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złśredni? min.?

Składniki:

- 1 kg czerstwego białego chleba
- 3 szklanki mleka
- 4 średnie cebule
- 2 jajka
- 2 łyżki uprażonych pestek słonecznika
- 2 łyżki posiekanej zieleniny
- sól
- pieprz

Jak przyrządzić:

Chleb pokroić na kromki, namoczyć w mleku, odcisnąć i razem z cebulami przepuścić przez maszynkę. Dodać jaja, pestki słonecznika, zieleninę, sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać i uformować kotlety.

Jak podawać?

Podawać z warzywami, grzybami i surówkami.

Czas przygotowania:

Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron, aż się zarumieni.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 07.05.2005 Danusia

bardzo ciekawy pomysł z chlebowymi kotletami. zrobiłam wczoraj na obiad i wszystkim bardzo smakowało, a zwłaszcza dzieciom. W niedzielę robię powtórkę! :-) pozdrawiam

Zgłoś 27.06.2005 Martana

Wszystko pieknie ale co to jest "zielenina". Jestem na tyle dobra w kuchni, ze wiem, by raczej nie dodawac do masy salaty, kapusty ani surowych kaparow ale pietruszke czy szczypiorek, ... Pokaż więcej

Wszystko pieknie ale co to jest "zielenina". Jestem na tyle dobra w kuchni, ze wiem, by raczej nie dodawac do masy salaty, kapusty ani surowych kaparow ale pietruszke czy szczypiorek, niestety nie wszyscy sa na tyle "obkucharzeni". Tak czy siak przepis bardzo dobry.

Zgłoś 07.09.2005 Ula

a mi smakowało. coś innego a dobrego. pozdrawiam Emilkę. naprawdę bardzo dobry przepis.

Zgłoś 12.11.2005 Bartek Z.

Ja nie mam żadnego przyrządu do "mielenia" wiec postanowiłem najpierw posiekać chleb a potem odmoczyć ;) . Efekt tragiczny- nie dało sie nijak odsączyć czy odcisnąć mleka. Dodałem doda... Pokaż więcej

Ja nie mam żadnego przyrządu do "mielenia" wiec postanowiłem najpierw posiekać chleb a potem odmoczyć ;) . Efekt tragiczny- nie dało sie nijak odsączyć czy odcisnąć mleka. Dodałem dodatkowo jedno białko- żeby połaczyło resztę ( taka kawalerska inwencja :). I tak wyszła breja ale po nałożeniu na patelnię uformowałem takie placki ziemniaczane- i dokładnie tak wygladały po upieczeniu. Cięzko się ściagało z patelni bo sie rozpadały ale wyszły znakomite :D. Gorąco polecam.

Zgłoś 02.03.2007 kasia

Naprawdę przepyszne.Nic dodać,nic ująć.