Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Chłodnik litewski

Tekst i foto Jagna 23-05-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
810 złprosty60 min.?

Składniki:

1 pęczek botwinki,
1 średni burak,
1 świeży ogórek,
1 pęczek koperku,
2-3 łyżki octu lub 1/2 cytryny,
1 śmietana,
kostka rosołowa

Jak przyrządzić:

Ugotować wywar z buraka i botwiny (bez mięsa), doprawić cytryną lub octem i ostudzić. Potem dodać śmietanę, koperek i pokrojony w kostkę ogórek i wstawić do lodówki.
Następnie ugotować ziemniaki. Na drobinie tłuszczu usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę do słomianego koloru i polać ziemniaki.

Jak podawać?

W misie ziemniaczki, gdzie każdy sięga własną łyżką i na talerzu chłodnik...

Uwagi:

Smacznego :)
Zimny chłodnik plus gorące ziemniaczki z okrasą z cebulki - palce lizać.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 14.06.2007 p@ul@

Wlasnie przygotowuję ten chłodniczek... Uważam ze jest najlepszy na świecie!!! Moja Babcia taki robi :)

Dzięki za super przepis

Smacznego

Zgłoś 14.06.2007 p@ul@

PYCHAAAAAAA!!!

Zgłoś 06.08.2008 guda

Właśnie ugotowałam potrawę wg tego przepisu i jestem ogromnie rozczarowana. To "coś " nie przypomina niestety dania, które jadłam ubiegłego roku w Kownie. Chłodnik miał tzw smaczek. Tu... Pokaż więcej

Właśnie ugotowałam potrawę wg tego przepisu i jestem ogromnie rozczarowana. To "coś " nie przypomina niestety dania, które jadłam ubiegłego roku w Kownie. Chłodnik miał tzw smaczek. Tu czegoś wyrażnie brakuje. Wszystkich członków mojej rodziny ...wykrzywiło. Szkoda!

Zgłoś 14.05.2010 ALKA

Masakra ten chłodnik! To jakiś żart chyba!!!!!!!!!!!!!!!!

Zgłoś 06.10.2010 sliekuk

daleko mu do litewskiego :( na Litwie zostalby wysmiany