Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Chłodnik z botwinki

Tekst i foto dżigit 11-06-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4? złprosty30 min.?

Składniki:

dwa pęczki botwinki z małymi buraczkami, pęczek koperku, pęczek rzodkiewki, trzy ząbki czosnku (więcej według uznania), 4 kefiry, 4 łyżki śmietany, jajka na twardo (do dekoracji), biały pieprz (ma bardziej wyrazisty smak od czarnego)

Jak przyrządzić:

Oddzielamy buraczki od botwinki, buraczki gotujemy w osobnym garnku, botwinkę wrzucamy na wrzątek i gotujemy 10 min. Następnie botwinkę odcedzamy i dajemy jej wystygnąć. Rzodkiewkę myjemy i kroimy w drobną kostkę, przeżucamy do dużej miski lub garnka. Dodajemy sprasowany czosnek i posiekany koperek. Ugotowane buraczki obieramy i kroimy w kostkę (lubię, kiedy buraczki nie są za miękkie, tylko lekko twarde). Ostudzoną botwinkę siekamy razem z pędami i mieszamy z resztą, dodając kefiru i śmietanty (jeżeli wyjdzie gęsta, dodajemy troszkę więcej kefiru). Dodajemy pieprzu i soli według uznania. Całość dobrze schładzamy. Podajemy na talerzu z jajkiem pokrojonym w ćwiartki.

Potrzebne przybory:

nóż, miska lub garnki

Jak podawać?

Schłodzoną.

Czas przygotowania:

Samo przyrządzenie to chwilka, czekamy tylko na schłodzenie.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 05.06.2008 ~Ania~

Jest rewelacyjny, wczoraj zrobiłam i wszyscy się zajadają smakiem. POLECAM!!!!!

Zgłoś 13.01.2007 pawmag

Moja babcia tak robi. Pycha.. Najlepiej smakuje z czerstwym pieczywem najlepiej już suche.

Zgłoś 09.06.2008 Smakosz

Bardzo pyszne, niestety tylko sezonowo więc nakłaniam do pichcenia. Ja do chłodnika dodaję jeszcze szczypiorek, z czosnkiem różnie - zależy kto jak lubi, do zupki dodaję też z dwie łyżki soku z ... Pokaż więcej

Bardzo pyszne, niestety tylko sezonowo więc nakłaniam do pichcenia. Ja do chłodnika dodaję jeszcze szczypiorek, z czosnkiem różnie - zależy kto jak lubi, do zupki dodaję też z dwie łyżki soku z cytryny i odrobinę cukru. Smacznego!

Zgłoś 26.06.2008 IGA

Ja też dodaje nieco szczypiorku- przepis sprawdzony rewelacja,polecam.Zaraz się biorę do przygotowania takiego chłodniczka...uchmmm mąż będzie zachwycony.

Zgłoś 30.06.2011 Agata

jakiej wielkości mają być te kefiry?