Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Chłodnik - zupa krem z awokado

Tekst i foto Marza 15-05-2009

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
215 złprosty30 min.mała

Składniki:

2 dojrzale średniej wielkości awokado, bulion (kostka rosołowa warzywna) - ok. 1 litra, 2 cytryny, zielone lub żółte curry, śmietana słodka deserowa.

Jak przyrządzić:

Gotujemy bulion, odstawiamy do wystygnięcia i wkładamy do lodówki na ok. 20 minut (można to zrobić też poprzedniego dnia) w każdym razie musi być zimny. Obieramy awokado, wyjmujemy pestkę i wrzucamy do blendera - miksujemy dodając bulionu, cały czas zachowując postać zupy kremu, dodajemy pół słoika curry (można też smakowo więcej lub mniej, po prostu próbujemy) i wyciśnięty sok z całej cytryny bez pestek, oczywiście wylewamy do miski szklanej i wstawiamy do lodówki albo od razu podajemy.

Potrzebne przybory:

Blender, garnek, miska, salaterki, łyżka.

Jak podawać?

Do salaterki nalewamy zupę, musi mieć konsystencję kremu, na wierzch dajemy łyżkę śmietany i plasterek cytryny ze skórką. Wygląda pięknie a smakuje jeszcze lepiej.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 17.06.2013 gość

Aritcels like this just make me want to visit your website even more.